Renovarea casei: ce stil de amenajare să alegi

[ssba-buttons]

Te-ai gândit bine, ai analizat toate opțiunile, ți-ai planificat bugetul și te-ai hotărât: casa ta merită o transformare. Iar partea bună este că, odată cu acest proces de renovare, îi vei putea oferi aspectul pe care ți-l doreai de multă vreme, modificând totul în funcție de nevoile și gusturile tale.

Și pentru că știm că îți vor prinde bine câteva surse de inspirație, în cele ce urmează ți-am pregătit un deco-ghid care te va ajuta să îți amenajezi casa așa cum ai visat.

Sfaturi pentru renovarea casei

Pentru ca procesul de renovare să decurgă cât mai lin și să nu apară complicații, este bine să ai de la bun început un plan și să anticipezi eventualele situații problematice.

  • Gândește-te la schimbările pe care vrei să le faci și pregătește-ți bugetul. Vrei să renovezi doar câteva camere sau toată casa? Renunți la tot ce e vechi (pardoseală, geamuri, uși, piese de mobilier etc.) sau mai sunt și elemente pe care vrei să le păstrezi? În funcție de aceste detalii, îți vei putea ajusta bugetul pentru casă.
  • Alege o echipă de profesioniști pentru proiectul casei tale. E greu să te descurci singur atunci când vine vorba de reamenajarea locuinței, mai ales dacă trebuie să schimbi tot felul de instalații, să vopsești pereții, să schimbi parchetul și multe alte lucruri de genul acesta. Însă ai grijă cu cine lucrezi, pentru că, într-un astfel de domeniu, sunt și multe persoane înșelătoare. Cere cât mai multe recomandări înainte de a alege echipa de muncitori și discută cu ei de la început despre lista de sarcini.
  • Măsoară totul până în cele mai mici detalii. Cu cât îți cunoști mai bine casa și spațiul de care dispui, cu atât vei face alegeri mai inspirate în ceea ce privește amenajarea sa. Având dimensiunile și măsurătorile clare, vei putea profita la maximum de fiecare colț liber și nici nu va exista riscul să comanzi piese de mobilier sau electrocasnice care să nu poată fi montate în locul dorit.
  • Alege materiale de calitate pentru finisaje și decor. Este mai bine să faci o investiție mai mare la început, decât să faci reparații în fiecare an din cauza unor materiale de slabă calitate sau a unor improvizații care nu rezistă în timp.
  • Ai grijă la ordinea activităților din procesul de renovare. Nu aduce în casă mobilierul până nu termini lucrările de șantier (vopsirea pereților, înlocuirea gresiei, a faianței și a pardoselii, schimbarea ușilor și a ferestrelor etc.). După ce finisajele sunt gata, va trebui să faci o curățenie generală, ca să scoți tot praful și mizeria din casă, iar apoi poți trece la amenajarea propriu-zisă a locuinței.

Cum alegi stilul de amenajare potrivit casei tale

Nu există un stil de amenajare perfect, fiecare persoană și-l alege în funcție de necesitățile și preferințele proprii.

Dar trebuie să pornești la drum cu un obiectiv foarte clar. Îți dorești mai mult spațiu? Vrei să te bucuri de lumină naturală? Visezi la o casă practică și estetică în același timp? Primul pas pe care îl ai de făcut este să îți răspunzi la aceste întrebări.

Apoi apucă-te de un research serios. Informează-te, răsfoiește reviste de specialitate, urmărește bloguri și publicații online pentru a te inspira. Foarte util ar fi să îți faci și un moodboard pentru inspirație și să-ți salvezi pozele care ilustrează decoruri pe placul tău. Ideal este ca la final să ai un spațiu în care să te simți bine și care să îți reflecte personalitatea.

Cele mai populare stiluri de amenajare interioară

Dacă încă nu ai idee cum să abordezi designul casei tale, ți-am pregătit mai jos o selecție a celor mai populare stiluri de amenajare interiorară. Cu siguranță vei găsi și ceva pe gustul tău aici.

Stilul modern

Amenajările moderne sunt caracterizate de linii drepte, de o paletă simplă de culori (în special nuanțe deschise și pasteluri), de piese de mobilier din metal, sticlă și lemn (deschis la culoare), de spații mari, aerisite și un decor minimalist.

Stilul modern înseamnă eliminarea surplusului și păstrarea exclusivă a lucrurilor care au o utilitate sau o semnificație pentru tine.

Stilul modern

Stilul minimalist

Stilul minimalist se aseamănă foarte mult cu cel modern, iar asta pentru că mizează pe simplitate, pe forme geometrice și culori light. Lumina este un alt principiu important al minimalismului. Se merge mult pe ideea unor ziduri din sticlă, care lasă lumina să pătrundă cât mai mult în interior, a unor ferestre generoase și a oglinzilor (oglinzile creează iluzia de spațiu și reflectă lumina).

În ceea ce privește mobilierul, mizează pe lucruri mai puține, dar utile și estetice: rafturi cu o formă atipică, scaune cu rotile, canapele în culori puternice (care să contrasteze cu albul sau bejul pereților), spoturi, neoane și lămpi cu un design inedit în locul lustrelor tradiționale.

Stilul minimalist

Stilul clasic

La polul opus celor două stiluri de mai sus este cel clasic. Acesta presupune o amenajare complexă, elegantă, un decor bogat în detalii și ornamente. Este un stil sofisticat, care cel mai probabil îți va aminti de interioarele castelelor regale.

Piesele de mobilier sunt masive și chiar ocupă mult spațiu, fiind realizate din lemn de culoare închisă (de regulă, lemn de stejar). În plus, în camere se păstrează o oarecare simetrie a spațiului și se folosesc preponderent materiale și țesături elegante (catifeaua, de exemplu), dar și multe decorațiuni și accesorii care sugerează ideea de rafinament (candelabre, obiecte de artă, tablouri etc.).

Stilul clasic

Stilul industrial

Un stil care a devenit foarte popular în ultima vreme, designul industrial are la bază combinația între piesele de mobilier din lemn și cele din oțel, tavanele înalte și culorile închise. Este stilul acela care îți va aminti instantaneu de modul în care arătau vechile hale și fabrici.

Pereții au un aspect nefinisat (de cele mai multe ori, cărămida este expusă), conductele sunt lăsate adesea la vedere, iar paleta cromatică este una limitată (se folosesc bejul, negrul, griul și nuanțele lemnului natural).

Stilul industrial

Stilul retro

Un stil vesel și colorat, care amintește de interioarele din anii ‘50, ‘60 și ‘70, stilul retro folosește multe imprimeuri grafice, indiferent că e vorba despre decorul pereților sau al pieselor de mobilier.

Dacă îți dorești un astfel de stil pentru casa ta, mergi pe cât mai multe piese de mobilier colorate, cu un design neobișnuit, folosește piese din crom, lemn sau plastic și completează decorul cu decorațiuni jucăușe (postere și picturi în stilul Pop Art al lui Andy Warhol, radiouri retro, pick-up-uri, viniluri, lămpi din metal).

Stilul retro

Stilul vintage

Dacă vrei să ai o locuință decorată în stilul vintage, este timpul să iei la pas târgurile de antichități în căutarea unor piese de colecție, care te vor ajuta să recreezi un decor plin de farmec.

Caută piese de mobilier închise la culoare, cu motive tradiționale și ornamente, accesorii al căror aspect uzat este cea mai bună dovadă a poveștilor pe care le ascund (sfeșnice, broderii, fotolii cu tapițerie din catifea, abajururi, paturi cu baldachine).

Stilul shabby chic

Designul shabby chic împrumută multe elemente din stilul vintage și ne amintește de amenajările căsuțelor rustice, cu o atmosferă caldă și relaxată.

Dacă stilul Shabby Chic este cel pe care ți-l dorești pentru casa ta, încearcă să găsești cât mai multe piese și accesorii vintage, în culori pastelate și cu imprimeuri florale. De asemenea, pune accentul pe vaze de flori, tablouri vechi (de preferat, cu o ramă din lemn vopsit în alb sau o culoare deschisă), rafturi de cărți, felinare și decorațiuni cu un aspect neșlefuit.

Stilul shabby chic

Stilul boho chic

Cu siguranță o să îți placă mult stilul boho chic, pentru că este asociat cu ideea de aventură și de libertate. Dacă în cazul celorlalte stiluri există o oarecare disciplină în ceea ce privește amplasarea pieselor de mobilier și a decorațiunilor, în cazul designului boho chic există o singură regulă: să fie cât mai dezordonat. Un haos creativ!

Pentru a crea un interior în acest stil, folosește-te de cât mai multe culori (roșu, violet și portocaliu preponderent), de accesorii cu motive etnice și imprimeuri ciudate, de cât mai multe decorațiuni textile (perne, covoare, pături) pe care le poți lăsa pe jos.

Stilul Feng Shui

Stilul Feng Shui este unul foarte strict, iar asta pentru că implică respectarea unor reguli (și superstiții) specifice acestei filosofii.

Feng Shui este o știință care a pornit din China și care presupune armonizarea spațiilor de locuit prin canalizarea energiilor în funcție de cele cinci elemente: pământ, metal, apă, lemn, foc. În funcție de acestea, trebuie să îți amenajezi în casă câte un colț tematic menit să atragă energiile pozitive și să îți transforme viața.

Stilul Art Deco

Un stil extravagant și artistic, după cum îi și numele, Art Deco înseamnă o alternanță între tonurile închise și cele deschise (negru, roșu, auriu și bej), piese de mobilier din piele și lemn, dar și simetrie și jocuri geometrice.

Pentru decor, optează pentru cât mai multe piese de artă, tablouri, sculpturi, statuete, forme abstracte.

Stilul scandinav

Locuitorii țărilor nordice au simplitatea în ADN, așa că stilul scandinav se aseamănă foarte tare cu cel minimalist.

Și în cazul acestuia predomină albul și nuanțele deschise, în contrast cu două-trei culori mai puternice, piesele din fibre naturale, cât mai simple. De asemenea, lumina este foarte importantă pentru scandinavi, așa că evită, pe cât posibil, să acoperi ferestrele cu draperii sau obloane.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.