Idei de amenajare a balconului: inspirație și sfaturi utile

[ssba-buttons]

Ți-ar plăcea să îți bei cafeaua de dimineață pe balcon, într-un balansoar, și să te bucuri de primele raze ale soarelui cu puțin timp înainte ca membrii familiei să se trezească? Sau mereu ți-ai dorit să ai o mică grădină de mirodenii la îndemână, pentru cele mai gustoase rețete, ori, poate, visezi să ai un loc de luat masa în natură sau un colț de citit în care să te retragi? Orice scenariu este posibil, dacă pleci la drum cu planul potrivit și cu imagini care să te inspire. Acest articol te va ajuta să îți amenajezi balconul așa cum îți place ție.

Amenajarea balconului

Amenajarea balconului

Când începi planul de amenajare a balconului, ia în considerare tipul de balcon pe care îl ai: dacă este închis oferă anumite posibilități de amenajare, dacă este deschis sunt posibile alte variante de amenajare. Tot la început poți stabili și utilitatea pe care vrei să o dai spațiului – recreere, depozitare sau ambele. Plecând la drum cu aceste informații, o să îți fie mai ușor să alegi mobilierul și compartimentarea balconului, dar și plantele.

Amenajarea balconului nu presupune un buget foarte mare, dar trebuie să dai dovadă de ingeniozitate și să combini piesele de mobilier nou la prețuri avantajoase cu vechi articole pe care nu le mai folosești (de exemplu, o carpetă care ți se pare că și-a pierdut din culoare s-ar potrivi de minune pe balcon). Iată ce să ai în vedere în momentul amenajării unui balcon închis sau a unuia deschis:

Balcon închis

Un astfel de balcon îți oferă o mulțime de variante de amenajare. Iată ce trebuie să ai în vedere dacă balconul tău este închis:

 • În acest caz poți folosi orice tip de mobilier dorești, pentru că este protejat de umiditate sau îngheț.
 • Dacă vrei să simți că ești mai aproape de natură, fie și într-un balcon închis, poți folosi flori înalte, agățătoare, sau copăcei care să îți dea senzația de seră sau grădină botanică, la tine acasă
 • Un balcon închis poate fi integrat ușor în designul casei prin renunțarea la peretele despărțitor și tratarea acestuia ca o cameră de sine stătătoare: birou, loc de luat masa, bibliotecă sau colț de yoga.

Balcon deschis

În zilele senine și în anotimpurile calde, un balcon deschis îți oferă o adevărată oază de relaxare. Iată ce să iei în considerare dacă ai balconul deschis:

 • Hidroizolația este foarte importantă pentru un balcon deschis, mai ales dacă nu vrei să renovezi la scurt timp balconul, iar pardoseala trebuie să fie neapărat una rezistentă la apă și la schimbările de temperatură. Așadar, pune gresie de exterior și vopsește cu vopsea de exterior, rezistentă la apă.
 • Atenție la cum bate soarele pentru a alege plante potrivite, care nu se usucă la câteva zile după ce le-ai scos pe balcon.
 • Tipul de mobilier recomandat este cel de culoare deschisă (cel de culoare închisă se decolorează imediat), din plastic, lemn tratat împotriva umezelii sau fier forjat. O idee foarte bună este să așezi mobila într-un loc cât mai ferit, în apropierea peretelui, pentru a o proteja.

Alegerea stilului

Alegerea stilului

Cea mai ușoară și plăcută etapă a amenajării este alegerea stilului. Balconul trebuie să se integreze în decorul casei și să completeze bucătăria sau livingul, așadar nu îl poți decora în stil romantic sau industrial dacă apartamentul este în stil clasic sau minimalist.

Iată ce etape mai urmează pentru finalizarea amenajării balconului:

Alegerea mobilierului

Alegerea mobilierului

Această etapă este influențată de mărimea spațiului. În cazul balcoanelor de mici dimensiuni, mobilierul trebuie să servească atât unei zone de relaxare, dar să ofere și posibilitatea unei mici depozitări.

Așadar, alegerea unui mobilier modular cu o dublă funcție este cea mai bună soluție. De exemplu, o banchetă cu capac este foarte comodă și în interiorul ei poți depozita diferite lucruri. În același timp, optează pentru mese și scaune pliante și taburete cu spațiu de depozitare.

Alegerea mobilierului

Dacă balconul se bucură de un spațiu generos, ai mai multe posibilități pentru a integra un mobilier confortabil de care să te bucuri cu prietenii în serile de vară. De exemplu, poți amenaja un loc de luat masa, poți așeza un șezlong de care să te bucuri în zilele însorite sau poți opta pentru canapele, banchete cu sertare, un hamac sau chiar un balansoar.

O altă idee care îți permite să exploatezi un spațiu generos este să împarți balconul în zone: o zonă dedicată plantelor, una pentru depozitare și alta pentru relaxare și luat masa. În acest fel fel, spațiul îți oferă o mulțime de posibilități de amenajare, trebuie doar să pleci la drum cu un plan și câteva idei despre cum ți-ar plăcea să îți petreci timpul pe balcon.

Alegerea decorațiunilor

Alegerea decoratiunilor

Decorațiunile sunt elemente care creează atmosferă și dau personalitate spațiului. În lipsa acestora, spațiul pare gol, iar amenajarea, lipsită de imaginație sau neterminată.

Iată ce articole decorative poți alege pentru balconul tău și ce efect au acestea:

 • Un covor frumos colorat va înveseli orice încăpere. Acordă atenție materialului din care este confecționat covorul, mai ales dacă balconul este deschis și plouă în interior. În același timp, poți opta pentru iarbă artificială, special creată pentru balcon sau terasă.
 • Lumânări parfumate – dau personalitate, creează o atmosferă de romantism și poveste. Încearcă să le folosești în suport de sticlă (borcane, pahare sau vaze), mai ales dacă ai un balcon deschis și le poate stinge ușor vântul.
 • O mică instalație de lumini – pe lângă atmosfera plăcută pe care o creează, te ajută să luminezi balconul în serile de vară.
 • Perne decorative – dau culoare și înveselesc orice încăpere. Totuși, îți recomandăm să le protejezi de ploaie și zăpadă.
 • Tablouri sau chiar draperii dacă este un balcon închis.

Alegerea plantelor

Alegerea plantelor

Orice tip de balcon – închis sau deschis, mic sau mare – poate fi transformat într-o mică oază de verdeață care să îți ofere un moment de respiro într-o săptămână aglomerată.

Iată câteva idei despre cum poți aranja plantele verzi pe balcon, care să te inspire când începi amenajarea:

 • Alege suporturi de plante suspendate – au un impact vizual foarte mare și se pot vedea atât din casă, cât și de afară.
 • Pereții pot fi transformați în grădini verticale dacă ai montate lambriuri din lemn sau rafturi pe care să așezi ghivecele de flori ori jardinierele. În acest fel îți eliberezi pardoseala și o folosești pentru depozitare.
 • Dacă peretele pe care vrei să pui florile este mereu în bătaia soarelui, a vântului și a ploii, alege plante rezistente la aceste condiții climatice.
 • Ghivecele florilor trebuie să aibă măști, pentru ca apa să nu se scurgă pe perete.
 • Așezarea plantelor pe verticală salvează spațiu prețios la nivelul podelei, pe care îl poți folosi pentru depozitare.

Sfaturi utile în amenajarea balconului

Sfaturi utile in amenajarea balconului

Câteva idei simple ți-ar putea salva resurse importante de timp și de bani, așa că ia în considerare sfaturile de mai jos:

 • Recondiționează mobila veche și folosește-o pe balcon, deoarece va avea un farmec aparte.
 • Informează-te înainte să faci schimbări în balcon care implică vopsirea pereților sau modificarea lor – de obicei sunt interzise amenajările care implică schimbări ale fațadei. Trebuie să ai mare grijă atunci când te hotărăști să aplici unul dintre aceste materiale la exterior – cărămidă, lemn, piatră -, să ai aprobarea comitetului blocului și, mai ales, să faci lucrarea cu un specialist care cunoaște tehnica de aplicare a materialului, fără să afecteze hidroizolația blocului.
 • Folosește culori neutre, pastelate, care sunt mai ușor de întreținut și nu se decolorează repede la soare.
 • Nu uita de valoarea pe care plantele o dau balconului, așa că udă și întreține plantele verzi, pentru a avea parte de un balcon cu un aspect mereu proaspăt. Alege soiuri rezistente de plante sau arbuști, care nu necestită o întreținere riguroasă.

Dacă înainte nu petreceai prea mult timp pe balcon, acum este timpul să înveți ce comoară stă ascunsă chiar în casa ta.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.