Cum îți amenajezi bucătăria în funcție de nevoi și preferințe

[ssba-buttons]

Bucătăria este una dintre cele mai importante încăperi din locuința ta: este spațiul în care îți bei cafeaua dimineața, în care gătești atunci când ai timp și în care iei masa. De aceea, modul în care este amenajată este foarte important deoarece îți influențează semnificativ activitățile zilnice și ușurința cu care le desfășori. 

Bucătăria poate fi amenajată în mai multe moduri, după diverse criterii pe care le alegi în funcție de nevoile tale. 

Etapele amenajării bucătăriei

După ce ai hotărât că trebuie să îți amenajezi bucătăria, vei avea de parcurs câteva etape până ca procesul să înceapă cu adevărat. 

1.Documentația și planificarea

Înainte de a demara procesul de amenajare, gândește-te dacă va trebui să muți diverse țevi de alimentare sau să spargi pereți. Dacă vrei ca bucătăria ta să fie în balcon, ia în calcul faptul că va fi nevoie să prelungești conductele de apă și de gaze și să instalezi câteva prize. În aceste situații vei avea nevoie de obținerea unor autorizații pentru ca echipamentele din bucătărie să funcționeze așa cum trebuie, în deplină siguranță, fără a vă pune în pericol pe tine și pe ceilalți locatari.

2. Definirea funcționalităților din bucătărie

Gândește-te la ce electrocasnice vrei să se regăsească în bucătăria ta și la ce funcționalități ar trebui să aibă acestea. Vrei să gătești la o plită electrică sau la una pe gaz? Îți este mai utilă o hotă tradițională sau una fără evacuare, care nu necesită o gură de aerisire? Fă o listă cu electrocasnicele dorite ca să câștigi timp atunci când mergi la cumpărături. Modul în care îți vei amenaja bucătăria depinde mult de acestea, deoarece e posibil ca dimensiunile și modul lor de funcționare să necesite modificări ale încăperii și instalații speciale.

3. Măsurarea spațiului

Nu merge la cumpărături înainte de a afla dimensiunile exacte ale bucătăriei tale pentru că, în caz contrar, nu vei ști ce cantitate de gresie sau faianță îți va trebui sau ce mobilă să achiziționezi astfel încât să corespundă dimensiunilor camerei. Pentru a evita aceste situații, măsoară dimensiunile bucătăriei și notează-le pe o foaie pe care să o ai cu tine atunci când mergi să cumperi cele necesare pentru amenajare. Nu ezita să ceri sfaturi persoanelor avizate din magazin, care te pot ajuta cu recomandări pentru ceea ce cauți.

masurarea bucatariei

4. Stabilirea etapelor lucrărilor

Ai două variante de amenajare a bucătăriei: într-o singură etapă sau în mai multe etape.

Amenajarea într-o singură etapă este mai rapidă și mai avantajoasă din punctul de vedere al confortului, dar mai costisitoare. Acest lucru înseamnă că trebuie să dispui de o sumă mare de bani de la început pentru a avea bucătăria finalizată complet în doar câteva săptămâni.

Amenajarea în mai multe etape poate părea varianta mai accesibilă deoarece permite împărțirea în timp a costurilor. Dacă o alegi trebuie să ții cont că ea presupune și un nivel mai ridicat de disconfort, deoarece bucătăria ta va fi parțial sau total inaccesibilă pe o perioadă mai mare de timp, până la finalizarea lucrărilor.

Stiluri de bucătării

Îți poți amenaja bucătăria în mai multe stiluri, în funcție de preferințele pe care le ai.

Stilul modern

Dacă ești o persoană cu un stil de viață activ și care își petrece mai mult timp prin oraș decât pe acasă, este foarte posibil ca o bucătărie amenajată în stil modern să fie ceea ce îți trebuie. Aceasta presupune existența unei mobile cu aspect simplu și o amplasare organizată a obiectelor din cameră. Materialele potrivite acestui stil sunt sticla, inoxul, marmura, dar și faianța și gresia, care sunt foarte ușor de întreținut.

Amenajare bucatarie moderna

Stilul rustic

Acest stil este potrivit celor care se simt bine în natură și este des întâlnit în locuințele din zonele muntoase. Dacă vrei o bucătărie amenajată în acest mod, alege un mobilier în nuanțe maronii și folosește obiecte din lemn pentru decor, care să te ducă cu gândul la natură.

Amenajare bucatarie in stil rustic

Stilul clasic

Pereții bucătăriei amenajate în acest stil sunt vopsiți, de cele mai multe ori, în alb, crem sau bej. Podeaua este din lemn sau marmură, mobila este elegantă și simplă, iar decorul se bazează pe forme geometrice diverse și pe obiecte din lemn natural sau sculptate. O astfel de bucătărie poate fi înfrumusețată și prin amplasarea unui candelabru.

Amenajare bucatarie in stil clasic

Stilul minimalist

Simplitatea și caracterul practic al obiectelor care se regăsesc în ea caracterizează o bucătărie amenajată în stil minimalist. Poți alege un astfel de stil indiferent de dimensiunile bucătăriei tale, mai ales dacă îți plac organizarea și echilibrul la nivel vizual.

amanajare bucatarie in stil minimalist

Stilul vintage

O bucătărie astfel amenajată presupune un mobilier din lemn masiv, dar cu accente elegante și ornamentată cu detalii realizate manual. Culorile pastelate sunt cele care se potrivesc acestui stil, dar și nuanțele de alb și maro.

amenajare bucatarie in stil vintage

Amenajarea bucătăriei în funcție de tipul locuinței

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi bucătăria este tipul locuinței tale.

Apartament

Dacă urmează să amenajezi o bucătărie într-un apartament, ține cont de faptul că vei avea nevoie de o bună aerisire în încăpere pentru eliminarea mirosului de mâncare. Așază mobila și electrocasnicele astfel încât camera să fie cât mai spațioasă, pentru a avea loc de desfășurare atunci când gătești sau când faci alte activități în bucătărie. Dacă poți, montează niște ferestre de dimensiuni mari care te vor ajuta să aerisești rapid și care vor permite pătrunderea luminii naturale în încăpere. De asemenea, acestea creează iluzia unei camere mai mari.

Casă

Amenajarea unei bucătării la casă poate necesita mai mult timp deoarece spațiul în care se va lucra este mai mare. Acest lucru reprezintă și un avantaj pentru că ai mai multă libertate în așezarea mobilierului și a electrocasnicelor. Dacă ai la dispoziție o suprafață mai extinsă, o idee bună ar fi să îți construiești și o bucătărie de vară și un foisor, care îți vor fi de mare folos în timpul sezonului cald.

Amenajarea bucătăriei în funcție de dimensiunile camerei

Pot exista situații în care să crezi că dimensiunile încăperii în care vrei să amenajezi bucătăria nu îți permit să alegi exact mobilierul și tipul de amplasare dorite. Poți, însă, adapta amenajarea în funcție de aceste dimensiuni.

Bucătărie mică sau foarte mică

Stilul minimalist, în care se regăsesc doar obiectele de care ai nevoie, este cel mai potrivit dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni. Pentru a crea impresia de spațiu mai extins poți să montezi niște oglinzi de dimensiuni mari și să alegi culori deschise ale mobilierului. Un spațiu mic pentru bucătărie nu trebuie să te împiedice ca aceasta să îți fie în totalitate utilă și pe plac.

Amenajare bucatarie mica

Bucătărie mare și foarte mare

Dacă dispui de o bucătărie mare, poți adopta orice stil de amenajare dorești. În aceasta se poate integra orice electrocasnic, chiar dacă are dimensiuni mari, precum și orice fel de mobilier. Îți oferă libertatea de a-ți organiza obiectele exact așa cum îți dorești.

Amenajare bucatarie mare

Amenajarea bucătăriei în funcție de forma și tipul ei

Modul de amenajare a bucătăriei depinde și de forma și de tipul acesteia.

Formă pătrată

O bucătărie pătrată îți permite să amplasezi o masă în mijlocul camerei, dar și crearea unui bufet de tip insulă. De asemenea, îți poți organiza mobilierul în mod echilibrat și plăcut vizual, bucătăria pătrată oferind și un acces foarte simplu la dotările pe care le are.

Formă dreptunghiulară

Este cea mai întâlnită formă de bucătărie și permite amenajări diverse. Totuși, așezarea unei mese sau a altui obiect în mijlocul camerei este mai puțin recomandată deoarece restrânge spațiul de desfășurare. 

Pe colț

Această formă este întâlnită mai ales în cazul bucătăriilor open-space, iar modul în care sunt organizate obiectele din ea este foarte important pentru a putea obține spațiul de care ai nevoie. Pentru aceasta este recomandat ca piesele de mobilier și electrocasnicele să fie amplasate astfel încât să creeze un unghi de 90 de grade, care să realizeze vizual iluzia unui spațiu mai mare. 

Bucătărie open-space (deschisă)

Este acea bucătărie care se găsește în prelungirea livingului sau a balconului și este potrivită și dacă nu ai de gând să gătești foarte des, dar și dacă arta culinară este pentru tine o pasiune, deoarece îți oferă mult spațiu de desfășurare. Asigură-te că ai o bună aerisire, astfel încât mirosul de mâncare să nu persiste pentru mult timp în încăpere.

Bucătărie închisă

Dacă vrei să încerci frecvent să prepari feluri de mâncare noi și vrei să ai un spațiu special dedicat activității gătitului, o bucătărie închisă îți poate oferi ambientul ideal pentru aceasta. Pentru o aerisire cât mai bună, recomandat este să lași ferestrele deschise pe timpul nopții, astfel încât a doua zi să găsești în bucătărie un aer curat și revigorant.

Amenajare bucatarie alba

Bucătăria este un spațiu în care merită să investești timp deoarece are un rol important în locuința ta. Deciziile în ceea ce privește amenajarea ei nu trebuie luate în grabă, ci, dimpotrivă, trebuie să te gândești bine înainte de a face alegerile pentru a fi sigur că vor răspunde nevoilor tale.

Sursă foto: shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.