Cea mai bună etajeră de baie: Criterii de alegere

[ssba-buttons]

Etajera este un accesoriu pe care îl vei întâlni în orice baie, indiferent de dimensiune și de stilul de amenajare. Scopul principal al unei etajere de baie este acela de a servi ca spațiu pentru depozitare, însă are și un rol decorativ. Așadar, alegerea etajerei trebuie făcută ținând cont și de considerentul practic și de cel estetic. Pentru a te ajuta să alegi cea mai bună etajeră pentru baia ta, îți recomandăm să parcurgi și rândurile de mai jos, ca să afli tot ce trebuie să știi despre acest accesoriu.

Cea mai bună etajeră de baie: Criterii de alegere

Tipuri de etajere pentru baie

Vorbim despre o piesă de mobilier pentru baie care nu se rezumă doar la raftul îngust de deasupra chiuvetei, așa cum au impresia mulți. Există mai multe tipuri de etajere pentru baie care pot fi amplasate în diferite zone, așa că atunci când cauți un model potrivit, ai de ales între mai multe variante.

Etajere de baie pentru perete

Este cel mai popular model, din această categorie făcând parte și etajera îngustă pentru baie de care am amintit anterior. Aceasta se fixează de perete cu ajutorul șuruburilor sau al ventuzelor și reprezintă o soluție ideală pentru amenajarea băilor mici dar și în cazul celor decorate în stil minimalist. Pot fi montate și sub forma unor rafturi suspendate pentru baie, care oferă mai mult spațiu de depozitare, și astfel nu se va mai impune nevoie unui dulap.

Etajere de baie suspendate

Se folosesc mai ales în băile de dimensiuni reduse care nu dispun de suficient spațiu pentru o cadă. În acest caz, etajerele suspendate se montează de-a lungul barei de duș, începând de la bateria de baie, până la vârf. Poți apela la singură etajeră, sau poți monta mai multe etajere suspendate suprapuse. Obții, astfel, un raft pentru cabina de duș, pe care poți păstra flacoanele de șampon, săpunurile și bureții de baie.

O idee originală este să folosești etajere suspendate direct de tavan, pe care poți așeza un ghiveci, lumânări parfumate sau alte obiecte decorative.

Nu în ultimul rând, etajerele suspendate pot fi montate și sub forma unui raft cu telescop pentru baie, cu înălțime ajustabilă.

Etajere de baie tip colțar

Etajerele tip colțar de baie sunt o soluție foarte eficientă pentru a pune în valoare un spațiu care nu oferă foarte multe opțiuni de amenajare. În locul unui dulap voluminos care ar încărca spațiul–mai ales dacă vorbim despre o baie mică–poți folosi un colțar cu trei sau mai multe etajere suprapuse sub forma unor rafturi pentru depozitare. Colțarele de baie sunt făcute din materiale ușoare, astfel că le poți muta cu ușurință dacă vrei să le schimbi locul sau atunci când cureți pereții și pardoseala.

Etajere de baie la sol

Acestea au forma unui raft sau a unui organizator pentru baie, plasat direct pe pardoseală. Dimensiunea rafturilor se alege în funcție de dimensiunea încăperii; în spațiile mai mici, este recomandată o piesă cu rafturi mai înguste, dar dispuse pe mai multe niveluri.

Cea mai bună etajeră pentru baie: Cum o alegi?

După ce ți-am arătat care sunt tipurile de etajere de baie disponibile pe piață, e momentul să afli și care sunt criteriile pe baza cărora să faci alegerea ideală.

Spațiul disponibil și dimensiunea

Trebuie să ții cont în primul rând de dimensiunea băii și de opțiunile de amenajare pe care aceasta ți le permite. Astfel, într-o baie mică, etajerele suspendate, cele de perete și cele tip colțar, cu multe rafturi, sunt cea mai bună alegere, pentru că nu ocupă spațiul de care ai nevoie să te poți mișca.

Și dimensiunea etajerelor se alege tot în funcție de suprafața băii, dar și de numărul de utilizatori. Pentru o familie de două persoane, una sau mai multe etajere înguste, de dimensiuni mici sau medii sunt suficiente pentru a putea depozita toate accesoriile specifice. În cazul unei familii mai numeroase, cu 2-3 copii, este nevoie de mai mult spațiu pentru depozitare, astfel că vei alege niște etajere mai generoase ca dimensiune. În situația în care spațiul nu-ți permite, poți monta mai multe etajare suprapuse.

Sistemul de prindere

Cel mai simplu de montat sunt etajerele la sol și cele tip colțar, plasate pe pardoseală. În cazul lor, nu este nevoie de niciun fel de sistem de prindere, fiind suficiente picioarele sau roțile montate la bază.

În ceea ce privește etajerele de perete, cel mai simplu sistem de prindere este cel cu ventuze, însă acestea pot ceda ușor dacă etajera este supraîncărcată. Mult mai rezistente sunt sistemele de prindere cu șurub, însă în acest caz nu este recomandată montarea pe pereți de rigips.

Etajerele suspendate se pot monta ușor cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere. Dacă vrei să folosești etajere suspendate de tavan, vei avea nevoie de cârlige montate în plafonul băii.

Materialul de fabricație

Este esențial ca materialul din care este fabricată etajera să fie unul rezistent la anumite condiții, ținând cont de nivelul ridicat de umiditate specific oricărei băi. Din acest punct de vedere, ai la dispoziție mai multe opțiuni, după cum urmează:

  • Etajere din ceramică

Ceramica este intens folosită pentru fabricarea obiectelor sanitare, iar o astfel de etajeră se va potrivi perfect într-o baie cu vană, vasul de toaletă și chiuveta din acest material. Etajera din ceramică are un grad sporit de rezistență, nu este afectată de umiditate și se poate asorta ușor cu gresia și faianță.

  • Etajere din metal

La fel de rezistente ca etajerele din ceramică, variantele din metal sunt o altă opțiune către care se îndreaptă preferințele multor utilizatori. Ele înfrumusețează aspectul oricărei băi, însă umiditatea poate fi o problemă, pentru că favorizează apariția ruginii. Aluminiul și inoxul sunt materialele cel mai des folosite, atât datorită suprafeței lucioase care înfrumusețează aspectul băii, cât și faptului că rezistă mai bine la umezeală. Totuși, odată cu trecerea timpului, aspectul etajerelor din aluminiu sau inox se poate deprecia și din cauza depunerilor de calcar provenit din apa folosită în baie.

  • Etajere din sticlă

Sticla este un alt material folosit la fabricarea etajerelor de baie, prezentând la rândul său mai multe avantaje și dezavantaje. La capitolul „avantaje” trebuie menționat aspectul plăcut pe care îl conferă băii, rezistența materialului și faptul că sticla nu este deloc afectată de umiditate. Stropii de apă pot lăsa însă urme neplăcute pe suprafața impecabilă a etajerei, așa că aceasta trebuie curățată foarte des. De asemenea, o etajeră din sticlă se poate zgâria și chiar sparge accidental, iar atunci nu există altă soluție decât înlocuirea ei.

  • Etajere din plastic

Deși mulți le consideră total neatractive din punct de vedere vizual, etajerele din plastic punctează foarte bine la capitolul funcționalitate. Chiar dacă nu arată la fel de bine ca acelea menționate anterior, etajerele din plastic pot rezolva eficient problema lipsei de spațiu dintr-o baie. Extrem de ușoare, pot fi montate oriunde în baie, având diferite forme mai mult sau mai puțin convenționale. Umiditatea nu le afectează, însă au o problemă cu rezistența, pentru că se pot crăpa sau rupe ușor dacă sunt supraîncărcate sau lovite accidental.

  • Etajere din lemn

Vom întâlni astfel de etajere în special în băile rustice, pentru că lemnul este un material definitoriu pentru acest stil de amenajare. Totuși, nu este cel mai potrivit material pentru un mediu cu umiditate mare, iar dacă ții neapărat să îți comanzi etajere din lemn, trebuie să te asiguri că acesta a fost tratat cu substanțe speciale. Astfel, lemnul devine mai rezistent la umezeală, însă va necesita și alte îngrijiri speciale pe toată durata utilizării.

Ce obiecte poți depozita pe o etajeră de baie

Etajerele pentru baie sunt gândite pentru a suporta o anumită greutate, și de aceea trebuie să fii foarte atent la ce obiecte vei depozita aici. Chiar dacă acestea par nesemnificative ca greutate, cumulat va rezulta o sarcină destul de mare, pe care etajera și suportul de prindere trebuie să o suporte. Spre exemplu, un flacon de șampon, un altul de balsam și un gel de duș cântăresc împreună aproape un kilogram. Greutatea crește dacă fiecare membru al familiei folosește produsele sale proprii, și, de aceea, este recomandat ca aceste articole fie păstrate pe marginea căzii sau în dulapul de baie.

Pe etajera de deasupra chiuvetei n-ar trebui să se afle altceva în afară de periuțele și pasta de dinți, peria pentru păr, aparatul de ras și cosmeticele de folosință zilnică.

Pentru celelalte cosmetice, poți folosi o etajeră mai rezistentă montată pe un alt perete, sau o etajeră la sol. Halatele și prosoapele curate pot fi păstrate pe o etajeră într-un organizator pentru baie sau un raft special, iar cele aflate în uz stau cel mai bine pe un suport metalic.

Etajera este un obiect de mobilier pentru baie de folosință îndelungată, pe care uneori, nu va mai trebui să îl înlocuiești vreodată. Prin urmare, merită să plătești ceva mai mult pentru un lucru de calitate, prețul fiind nesemnificativ în comparație cu perioada de utilizare. Ținând cont de toate acestea, nu trebuie să alegi cele mai ieftine modele, pentru că acestea nu sunt, de obicei, cele mai bune calitativ. Chiar și o etajeră mai scumpă are un preț accesibil pentru oricine este dispus să investească niște bani pentru a-și amenaja baia, așa că o astfel de achiziție nu va necesita un efort financiar deosebit.

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.