Amenajare living mic cu bucătărie open space: 3 idei

[ssba-buttons]

Conceptul de amenajare de tip open space este derivat din dorința de fluiditate și de libertate de mișcare mai mare în interiorul unui apartament sau al unei case, specific unui stil de viață modern. O astfel de dispunere permite posibilitatea de interacțiune, socializare și comunicare, sau de activități distractive comune, mult mai rapide între membrii familiei. 

Bucătăria deschisă spre living a devenit în ultimul timp stilul preferat de mulți, sau chiar recomandat de specialiștii în designul interior. Dacă ai un spațiu pe care dorești să-l aranjezi astfel, îți oferim câteva idei și sfaturi practice, precum și câteva motive pentru care e recomandat să faci o astfel de alegere.

Amenajarea unui living mic cu bucătărie open space: Sfaturi practice

#1. Ține cont de configurația spațiului 

Dacă în apartament există deja două încăperi mici, precum livingul și bucătăria, pe care vrei să le unești și să le amenajezi în plan deschis, sau dacă ai în vedere aranjarea unei garsoniere sau studio de lucru într-o astfel de configurație de tip open space, trebuie să ai în vedere în primul rând spațiul existent. Dacă nu există un zid de susținere unirea celor două spații este ușor de făcut, dar vei avea nevoie de autorizații și avize pentru demolare și modificarea instalațiilor de apă, gaze și canalizare în cazul în care se cere desființarea unui perete despărțitor masiv. Indiferent de situație, atunci când apelezi la o astfel de soluție de amenajare trebuie să ai în vedere posibilitatea, dar și direcția de mișcare care se va crea prin cele două spații. Este important ca accesul și tranziția de la una la alta să de facă ușor, fără întreruperi, indiferent de câte persoane vor găti sau nu în bucătărie.

#2. Folosește mobilier unitar și compact

Într-o bucătărie de tip open space amenajată împreună cu livingul contează în mod deosebit tipul de mobilier pe care îl alegi. Pentru un decor compact, dar și pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare într-un apartament mic cu living deschis, folosește aceleași materiale, culori și design, în special pentru dulapurile ce compun partea de depozitare din zona bucătăriei. De exemplu, poți opta pentru o culoare deschisă a cabinetelor superioare, și tonuri închise pentru partea de depozitare de jos. 

Deși piesele de mobilă nu trebuie să fie exact identice ca și cromatică sau aspect în tot restul încăperilor, este important să păstrezi un stil de amenajare unitar de la o încăpere la alta, adică dacă vei configura apartamentul în stil modern, minimalist sau industrial, menține aceeași amprentă stilistică peste tot. Mai mult, te poți folosit de anumite elemente arhitecturale ale încăperilor sau de repetarea texturilor (lemn, bambus) sau a anumitor elemente decorative ori culori (negru, albastru) pentru a oferi continuitate spațiului.

Electrocasnicele incorporate sunt și ele cea mai bună soluție pentru bucătăriile de tip open space din garsoniere, studiouri sau apartamente mici. La fel, poți alege un model de chiuvetă îngropată sau încorporată sub blat, care au un look modern și sunt potrivite în acest context, iar pentru a profita la maxim de spațiul util, ideal este să alegi dulapurile de depozitare înalte, până la tavan.

#3. Optează pentru culori deschise

Este util atât pentru ideea de spațiu mai mare, cât și pentru confortul amenajării într-un apartament de dimensiuni mici, să folosești mobilier deschis la culoare, în stil minimalist. Mai mult, păstrează obiectele strict necesare, care au rol practic, deoarece astfel nu vei încărca excesiv zona destinată bucătăriei, iar întregul ambient se va păstra aerisit și funcțional. Află aici mai multe trucuri de depozitare pe care le poți aplica.                                                                                                         

Alege mobilier deschis la culoare, de preferință alb, crem, gri sau alb marmorat. Poți opta și pentru contraste de culoare, de exemplu nuanțele deschise în partea superioară, și unele închise precum verde oliv sau albastru, în partea inferioară a mobilei adică a cabinetelor sau servantelor. La fel, se pot accentua doar anumite porțiuni, precum blatul de lucru sau partea de sus a insulei, dacă aceasta există. Un mobilier în albastru regal sau wenge arată și el foarte bine, cu condiția ca numărul pieselor de mobilier să fie mic, iar întreg ansamblul să fie compact.

Idei pentru amenajarea unui living mic cu bucătărie open space

Idee #1: Canapea în centrul încăperii

O idee excelentă pentru a amenaja un living mic cu bucătărie open space, mai ales într-un apartament de mici dimensiuni, este să delimitezi cele două spații, cea de dining și cea de socializare, prin intermediul unei canapele plasate aproximativ în centrul încăperii. În acest fel, ambele zone devin funcționale și ușor de utilizat, spre deosebire de situațiile în care sufrageria sau locul de servire a mesei ar fi într-o cameră diferită, și implicit folosită mai rar. Amplasarea cu canapea în mijloc este recomandat pentru camere de formă pătrată, unde toți cei ai casei pot petrece timpul mult mai ușor împreună. 

Poți utiliza mobilă de culoare deschisă pentru a deschide vizual spațiul, sau poți opta pentru tonuri mai vii, cu condiția să preiei motivul cromatic de la bucătărie spre living. De exemplu, tonurile de albastru ale cabinetelor și dulapurilor de servire ar fi bine să se regăsească și la masa de dining sau la canapea. Dacă optezi pentru o măsuță rotundă într-o astfel de cameră pătrată, fie că este vorba despre cea de servire a mesei ori de cea de cafea din living, vei obține o armonie în plus a spațiului, deoarece aceasta îndulcește puțin din numeroasele unghiuri sau colțuri ale camerei.

Idee #2: Delimitare living și bucătărie cu zonă de bar

Una dintre amenajările des utilizate în spațiile mici precum al unor apartamente sau studiouri pentru una sa două persoane este de a separa zona de bucătărie de living prin intermediul unui stand mic și îngust, sub formă de mic bar. Acest tip de obiect de mobilier multifuncțional poate servi atât ca loc de luat masa ori cafeaua de dimineață, cât și drept loc pentru a bea seara un vin cu prietenii. 
Un astfel de stand poate fi confecționat din aceleași materiale ca și ale mobilierului de bucătărie, din cărămidă pentru un aspect rustic, ori din MDF lucios pentru un stil modern al apartamentului. Partea interioară, dispre bucătărie, permite amplasarea a diferite obiecte utile aici, cum sunt cărțile de bucate sau ceștile ori paharele. Configurarea este utilă în mod special atunci când există sau se poate face o dispunere în L a spațiului.

Idee #3: Bucătărie open space cu insulă

Un alt element util și funcțional, ce poate separa foarte bine zona de bucătărie de cea de living este o insulă. La rândul ei, poate servi mai multe roluri: poate fi folosită ca loc de servire a mesei sau drept suprafață de lucru, iar în acest caz, aici poate fi instalată o chiuvetă încorporată. 

Este important să ai în vedere să existe, atât în cazul livingului separat prin masă de bar sau insulă, să existe un sistem de iluminare bine pus la punct în zona respectivă. În acest scop, deasupra mesei de servire instalează unul sau două lampadare moderne și aparte, din bambus, sticlă sau material cromat. Acestea vor delimita bine zona respectivă, oferă fluxul de lumină necesar și au rol decorativ deosebit de ridicat. Din punct de vedere vizual, niște scaune cu o formă, culoare sau dintr-un material deosebit vor delimita și mai bine spațiul dintre living și bucătărie și vor fi elementul statement care va crea un efect aparte.

Avantajele unei bucătării open space

Chiar dacă poate să ți se pară că un astfel de spațiu nu oferă destulă intimitate sau că vei avea probleme cu mirosurile care se răspândesc peste tot, există multe avantaje ale unei configurări de tip open space a livingului și bucătăriei, în special într-un apartament de mici dimensiuni. 

  • Te bucuri de un spațiu dinamic, deschis și fluid;
  • O amenajare de acest fel a livingului și bucătăriei facilitează comunicarea, și permite o mai bună relaționare între cei ai casei;
  • Membrii familiei își petrec timpul liber împreună, în formație completă, având însă și posibilitatea de a avea fiecare spațiul său privat;
  • Vei fi o gazdă dinamică, omniprezentă atunci când ai musafiri și gătești pentru aceștia;
  • Ai posibilitatea să achiziționezi cele mai nou și moderne electrocasnice și accesorii pentru bucătărie;
  • Poți profita de spațiu pe înălțime, iar întregul ambient va fi mereu curat și organizat eficient.

Sperăm că sfaturile și ideile de mai sus te vor ajuta să amenajezi cel mai frumos spațiu de tip open space, cu living și bucătărie, pentru tine și cei dragi ai tăi!

Foto: Shutterstock, Unsplash.

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.