Considerată cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele este un prilej de bucurie și de reuniune cu familia și prietenii. Cu mic, cu mare, cei dragi se strâng în jurul mesei și degustă preparate delicioase specifice acestei perioade, printre care ouăle roșii, pasca și drobul de miel.
În acest articol am cuprins o listă largă de recomandări pentru masa tradițională de Paște, care să încânte papilele gustative ale tuturor invitaților, indiferent de preferințe.
Aperitivele
Primele preparate care sunt așezate pe masa de Paște sunt aperitivele, iar de cele mai multe ori invitații se satură din ele. Nu acesta este scopul lor, de a încărca stomacul, de aceea îți recomandăm ca aperitivele să fie bazate pe legume proaspete, pentru a pregăti un pat de fibre care să faciliteze o digestie sănătoasă a proteinelor care urmează să fie mâncate (friptură de miel, stufat și sarmale). Mai poți adăuga pe lista aperitivelor și ouă fierte, brânzeturi ușoare, dar și drob de miel cu multe verdețuri.
Iată ce idei de aperitive poți încerca pentru meniul de Paște:
- crochete cu cascaval sau platou de brânzeturi;
- drob de miel;
- ouă roșii;
- crochete de legume crude (morcov, castravete, ardei gras, tijă de țelină);
- minitarte cu brânză și dovlecel;
- quiche cu spanac sau ruladă de spanac.
Ouăle roșii
Simbolul sărbătorilor pascale, care se găsește pe toate mesele în ziua de sărbătoare, este oul înroșit. Ouăle sunt vopsite în Vinerea Mare și se folosesc, de obicei, ouăle de găină fierte tare, care se ciocnesc în Duminica Paștelui sau se dăruiesc.
Ouăle se vopsesc natural sau cu ajutorul vopselelor din comerț. Dacă vrei să le vopsești natural, folosește apa în care ai fiert turmeric sau foi de ceapă și în care ai scăldat ouăle fierte deja. Ține-le în apa cu pigmentul natural câteva minute pentru a se colora suficient. Dacă vrei să faci ouăle portocalii, folosește apa în care ai fiert pulbere de chili; pentru roșu, apa în care ai fiert sfeclă roșie sau foi de ceapă roșie.
Iată ce semnificație au culorile în care alegi să vopsești ouăle:
- roșu simbolizează jertfa religioasă;
- galben simbolizează dorința de iluminare;
- albastru simbolizează puritatea și seninătatea;
- verde este simbolul renașterii și al inocenței;
- portocaliu simbolizează forța și perseverența.
Ouăle de Paște au și un scop decorativ de care poți profita pentru a crea o atmosferă plăcută, care să înveselească încăperea. Optează pentru ouă încondeiate, ouă decorative, de lemn sau chiar de ciocolată pe care să le așezi în centrul mesei.
Drobul de Paște
Este un preparat tradițional românesc care se prepară din carne de miel (în unele cazuri se folosește și carnea de pui, curcan sau vită), special cu ocazia sărbătorilor de Paște.
Ingredientele principale sunt:
- măruntaie de miel (ficat, plămâni, splină, inimă și rinichi);
- verdețuri: ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuștean;
- ouă (crude și fierte);
- pâine înmuiată în apă sau lapte.
Mod de preparare:
- Măruntaiele fierte și tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente și condimentate (sare, piper).
- Amestecul de carne se așază în tavă, uneori se folosește prapurele de miel, alteori aluat din foietaj în care se împachetează umplutura.
- De obicei se așază ouă fierte în centrul drobului și se lasă la cuptor pentru 40 de minute, până formează o crustă la exterior.
Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare tradiționale, dar sunt și câteva variații ale rețetei:
- drob de pui;
- drob din legume;
- drob de miel în foietaj.
Supele sau ciorbele
Dacă invitații sosesc încă de la orele 11:00-12:00, poți opta și pentru servirea unei ciorbe sau supe chiar după aperitiv. Aceasta poate fi o supă ușoară de găină sau supă cremă de pui, ciorbă de lobodă sau ciorbă de măcriș.
Friptura de miel
Dacă îți place să sărbătorești în stil tradițional, nu uita să adaugi în meniu friptura de miel suculentă, cu mirodenii care vor transforma pulpa de miel în cel mai așteptat preparat al zilei.
Îți recomandăm să gătești această rețetă de pulpă de miel cu rozmarin și miere:
Ingrediente:
- o pulpă de miel fără os
- 3 linguri de miere
- 2 linguri de muștar iute
- o linguriță de piper
- o linguriță de coajă de lămâie
- 3 căței de usturoi
- sare, piper, după gust
- 2 crenguțe de rozmarin
Mod de preparare:
- Se amestecă bine într-un vas mierea cu muștarul, piperul, coaja de lămâie rasă și usturoiul pisat.
- Se unge carnea cu acest amestec, se acoperă cu folie și se lasă la frigider peste noapte.
- Se leagă carnea pentru a obține o formă finală frumoasă, se așază în tava de copt și se presară cu sare și piper. Se ornează cu crenguțe de rozmarin.
- Se coace friptura 20 de minute la foc mare, apoi se reduce focul la mediu și se mai coace încă 60 de minute. Se verifică dacă este făcută și se lasă 10 minute înainte de tăiere.
Preferi mâncărurile consistente, pe bază de sos? Iată pentru ce variante mai poți opta dacă vrei să folosești carnea de miel:
- coaste de miel la grătar cu sos de muștar;
- sarmale din carne de miel;
- stufat de miel;
- tocană de miel.
Desertul
Bunătățile aromate, cu aluat pufos sau însiropat, nu lipsesc sub niciun chip din preferințele copiilor și adulților deopotrivă și este bine să avem câte puțin din toate – cozonac, pască, torturi, plăcinte -, pentru a împăca gusturile tuturor.
Pască tradițională
Este una dintre cele mai populare bunătăți de la masa de Paște. Prepară această rețetă rapidă de pască fără aluat, iar invitații se vor linge pe degete:
Ingrediente:
- 5 ouă;
- 8 linguri de zahăr;
- 600 de grame de brânză de vaci grasă;
- 100 de grame de stafide;
- o fiolă de esență de rom;
- 2 fiole de esență de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie;
- un plic de praf de copt;
- 2 linguri de zeamă de lămâie;
- 5 linguri de făină.
Mod de preparare:
- Se țin stafidele în apă caldă 2-3 ore. După ce s-au inmuiat, se pun în rom.
- Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, brânza de vaci, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie (se poate folosi mixerul vertical pentru o consistență fină).
- Se adaugă apoi stafidele scurse de rom și praful de copt stins cu zeama de lămâie.
- Făina cernută se încorporează în compoziția de brânză, amestecând încet cu lingura.
- La final se adaugă albușurile bătute spumă cu un praf de sare.
- Compoziția se toarnă într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius circa 15-20 de minute, apoi se scade temperatura la 160 de grade Celsius și se mai lasă pentru încă 35-45 de minute.
Mai poți pregăti și următoarele rețete de pască:
- Pască cu branză dulce;
- Pască cu ciocolata.
Cozonacul
Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători, indiferent dacă vorbim de sărbătorile de iarnă sau de altă perioadă din an. Invitații vor aprecia un cozonac pufos sau însiropat cu care să își completeze cafeaua după masă. Iată ce variante de cozonac îți recomandăm pentru masa de Paște:
- cozonac cu nucă;
- cozonac cu mac;
- cozonac fără frământare.
Citește și Prăjitura de ciocolată – idei de rețete pentru deserturi gustoase
Torturi
Torturile se oferă ca ultim răsfăț culinar invitaților și este important să alegi o variantă ușoară, cremoasă, pe bază de ingrediente simple.
- Cele mai pufoase și mai îndrăgite variante pentru desert sunt:
- cheesecake;
- prăjitură cu morcovi și nuci;
- tort cu mascarpone.
Masa de Paște este un minunat prilej de revedere cu cei dragi, pentru a împărtăși momente speciale, alături de bucate delicioase, gătite din suflet.
Sursa foto: Shutterstock