Amenajarea dormitorului: idei și recomandări de decorare

Dormitorul nu este doar camera în care dormi, ci și cea în care alegi să te relaxezi cu o carte bună în mână, cea în care îi împărtășești gânduri și idei cu jumătatea ta, cea în care îți încarci bateriile după o zi obositoare.

Tocmai de aceea, amenajarea dormitorului în concordanță cu stilul tău de viață și cu preferințele cromatice sau estetice nu este un moft, ci o necesitate. Inspiră-te din ideile noastre de design interior și transformă-ti camera de dormit intr-una de vis.

Tine cont de tipul dormitorului și stilul de amenajare

Atunci când alegi stilul de amenajare pentru dormitor, trebuie să ții cont și de particularitățile încăperii, nu doar de preferințele personale.

Un dormitor matrimonial dintr-o casă are o suprafață suficient de mare încât să-ți permită abordarea oricărui stil de design interior, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil și pentru dormitoarele de apartament.

Pe de altă parte, un dormitor amenajat la mansardă te poate limita în ceea ce privește dispunerea corpurilor de mobilier verticale, așa cum un dormitor lung și îngust va avea nevoie de alte soluții pentru folosirea optimă a spațiului disponibil.

Deși par o provocare, dormitoarele mici nu sunt însă întotdeauna problematice; în magazinele de specialitate vei găsi soluții pentru a folosi spațiul la potențialul maxim, fără a te priva de confort și fără a face mari compromisuri în ceea ce privește amenajarea locurilor de depozitare.

Altfel spus, trebuie doar să te înarmezi cu răbdare pentru a identifica aceste soluții și să îți acorzi suficient timp pentru a alege piesele de mobilier și decorațiunile potrivite pentru dormitorul tău.

Amenajarea unui dormitor romantic

Amenajarea unui dormitor romantic
Dacă preferi acest stil de amenajare, trebuie să știi că poate fi adaptat la orice dimensiune și particularitate de construcție. Stilul romantic în amenajările interioare este caracterizat de culori pastelate, delicate, precum rozul prăfuit, vernilul, albastrul azuriu sau galbenul pai.

Ține cont de această cromatică atunci când vopsești pereții sau folosește un tapet cu motive florale, pentru un aer mai vintage. Mobilierul va fi, de asemenea, în nuanțe luminoase și poți opta fie pentru piese de mobilier albe, ivorii sau lemn natur, dar și pentru unele cu aspect uzat, așa cum sunt cele specifice stilului shabby chic sau stilului provensal.

În ceea ce privește textilele, vei merge la sigur cu imprimeuri florale, texturi dantelate sau fine, din mătase și catifea. Nu uita de decorațiuni și corpuri de iluminat, acestea trebuie să fie în ton cu restul decorului; vaze pentru flori din cristal, veioze cu abajururi în tonuri deschise sau oglinzi cu rame în filigran – toate acestea vor completa și vor pune în valoare imaginea de ansamblu.

Amenajarea unui dormitor elegant

Amenajarea unui dormitor elegant
Dacă ești adeptul amenajărilor clasice și elegante, le poți aduce și în dormitor. În primul rând, trebuie să te orientezi către o cromatică simplă, sobră, care să nu depășească trei culori și să nu implice contraste prea mari.

Simplitatea este regula de bază aici, așa că mobilierul va urma această tendință. Confecționat din lemn în culori naturale – eventual esențe de nuc sau cireș sau vopsit în tonuri elegante de alb murdar, verde smarald sau antracit, acesta urmează linii simple, ușor curbate și este destul de masiv.

Textilele sunt simple, din materiale de calitate precum stofa, bumbacul sau catifeaua. În ceea ce privește decorațiunile, stilul elegant îți permite folosirea tablourilor tradiționale, a ramelor foto argintate, a vaselor pentru flori confecționate din porțelanuri fine.

Amenajarea unui dormitor modern

Amenajarea unui dormitor modern
Indiferent dacă alegi să te inspiri din tendințele minimaliste, industriale, nordice sau high tech, trebuie să știi că un dormitor modern este, în primul rând, unul în care pragmatismul primează. Pereții sunt vopsiți într-o singură culoare sau cel mult două (în cazul alegerii pentru un perete accent), iar pardoseala este adesea lăsată neacoperită de covoare.

Piesele de mobilier nu sunt numeroase, tocmai pentru că principiul de bază al stilului modern este asigurarea strictului necesar și evitarea încărcării. Mânerele ușilor de la dulapuri și sertare fie sunt foarte simple, fie inexistente, iar formele urmează linii drepte.

Cromatica poate fi variată. Dacă optezi pentru un dormitor industrial, te vei juca cu nuanțe de lemn natur, negru, alb și gri. Dacă preferi stilul nordic, poți folosi accente în nuanțe pastelate de ocru, bleu sau roz prăfuit.

Dacă alegi un dormitor high tech, te vei concentra pe latura tehnologică a acestuia, iar în cromatică poți include nuanțe metalice de argintiu. Decorațiunile nu sunt numeroase, însă pot fi înlocuite cu gadgeturi precum un sistem audio performant. De altfel, sistemul de iluminat este unul inteligent, pe care îl poți controla prin telecomandă.

Ce piese de mobilier poți folosi în dormitor și cum le alegi

Dimensiunile dormitorului, dar și forma acestuia sunt importante atunci când decizi ce piese de mobilier vei pune aici și cum le vei așeza. E important să ai acces cu ușurință la oricare dintre acestea și să te bucuri de funcționalitatea lor deplină, așadar evită să aglomerezi această cameră cu piese de mobilier pe care nu le poți folosi.

Patul

Patul
Poziționat după regulile feng shui sau cu o anumită orientare în funcție de fereastră, patul este piesa care nu poate lipsi din dormitor. Găsește-i, preferabil, un loc cât mai departe de ușă, pentru a nu simți pierderile de căldură și totodată pentru a nu bloca sau îngreuna accesul în cameră.

Investește într-o saltea și în perne de calitate, dacă vrei să te poți bucura de un somn odihnitor în fiecare noapte. Cele cu formă anatomică sau cu memorie sunt o opțiune, chiar dacă presupun o investiție mai mare. Nu uita de lenjeria de pat, pe care o vei alege în funcție de cromatica și stilul de amenajare și nu face nici aici rabat la calitatea materialului.

Noptierele

Noptierele
Dacă ai un pat matrimonial sau dublu și suficient spațiu, poți pune noptiere de ambele părți ale patului. Optează fie pentru un model clasic, cu sertare, fie pentru polițe, dacă vrei să economisești spațiu sau dacă designul dormitorului este unul minimalist.

Dulapul și comoda

Dulapul si comoda
Dacă ai un dormitor suficient de mare, poți amplasa chiar ambele obiecte în interior. Dacă spațiul este însă restrâns, opteaza doar pentru unul dintre aceste obiecte și evită să aglomerezi camera.

Acordă o atenție sporită compartimentării dressingului în funcție de nevoile tale și alege culori potrivite cu restul decorului. Iar în cazul în care dormitorul tău este unul de dimensiuni reduse, optează, atât în cazul pereților cât și în cel al mobilierului, pentru culori deschise, care creează iluzia unui spațiu mai mare și mai aerisit.

Utilitățile

corpuri de iluminat
Deși activitatea în sine este redusă în dormitor, asta nu înseamnă că nu există aspecte utilitare pe care trebuie să le iei în calcul:

Încălzirea – poate fi clasică sau prin pardoseală, important este să să te asiguri înainte de renovare/ amenajare că totul funcționează corespunzător, că țevile sunt în stare bună și să găsești o modalitate de a regla temperatura, indiferent dacă este vorba despre repartitoare sau despre termostat.
Iluminatul – pe lângă corpul principal de iluminat, în dormitor vei avea nevoie și de corpuri de iluminat auxiliare, așa cum sunt veiozele sau aplicele plasate în zona noptierelor. Poți, de asemenea, să te folosești de ultimele tehnologii, așa cum este iluminatul decorativ în scafe, realizat cu ajutorul spoturilor sau al unei benzi LED.

Cum alegi decorațiunile pentru dormitor

decoratiunile pentru dormitor
Există o serie de criterii după care te poți ghida pentru alegerea decorațiunilor. Unul dintre acestea este dimensiunea spațiului, în funcție de care poți opta pentru decorațiuni mai voluminoase sau pentru obiecte mici de decor.

Un alt criteriu este alegerea decorațiunilor în funcție de stilul de amenajare ales. Într-un dormitor industrial, de exemplu, poți folosi obiecte din fier forjat precum candelele decorative, însă acestea nu s-ar putea potrivi și într-un dormitor romantic, unde ar fi preferabil să alegi obiecte în culori deschise, pastelate, diafane sau chiar cu imprimeuri feminine.

Dacă nu ai idee ce obiecte poți folosi pentru a decora dormitorul, iată câteva idei chic, din care le poti alege pe cele care ți se potrivesc:

Un bol cu potpourri, așezat pe comodă sau pe una dintre noptiere;

Perne decorative, colorate și supradimensionate;

Fotografiile tale preferate, înrămate în același stil decorativ, agățate pe pereți sau fixate pe noptiere sau comodă;

O vază în care să pui mereu flori proaspete, plante în ghivece sau chiar plante aeriene;

Lumânări decorative, candele și sfeșnice;

Tablouri;

O oglindă mare, cu sau fără ramă.

Trucuri pentru amenajarea dormitorului: ce să faci și ce să eviți

Înainte de a începe, efectiv, amenajarea, fă-ți un plan bine calculat. Măsoară dimensiunile camerei și ține cont de ele când alegi mobilierul, altfel te poți confrunta cu probleme precum lipsa spațiului sau imposibilitatea de a avea acces la toate dulapurile și sertarele. Include în acest plan și poziționarea prizelor și a întrerupătoarelor, pentru a-ți face viața mai ușoară.

Nu îmbina mai multe stiluri de design interior și evită să aglomerezi camera cu prea mult mobilier sau cu prea multe accesorii și decorațiuni. Alege-ți dinainte cromatica și păstrează o oarecare omogenitate, nimeni nu își dorește să doarmă într-o cameră ale cărei culori obosesc ochii.

Tot în ceea ce privește cromatica, optează pentru culori mai reci. Acestea te vor ajuta să te relaxezi și să te odihnești mai bine. De asemenea, în cazul în care dormitorul tău are dimensiuni reduse, nu te lăsa sedus de culorile închise și optează pentru unele care pot face spațiul să pară mai mare, mai luminos și mai aerisit.

Folosește corpurile de iluminat și oglinzile pentru a obține același efect vizual de mărire a spațiului; de exemplu, aplicele care se montează pe perete pot crea această iluzie, la fel și oglinzile mari, eventual amplasate pe peretele opus ferestrelor.

Indiferent dacă ai un dormitor mare sau de dimensiuni reduse, nu îl încărca cu obiecte inutile. Ai nevoie de o cameră cât mai liberă și mai ordonată pentru a te putea odihni, nu de un depozit în care să și dormi.

Indiferent care sunt particularitățile spațiului și care sunt preferințele tale, vei găsi întotdeauna soluții pentru a obține decorul pe care ți-l dorești în dormitor. Ține cont de recomandările noastre și vei reuși să amenajezi camera de dormit în stilul care îți place, fără cusur. Spor la amenajat!

Sursa foto: Shutterstock

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.