Unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ai în plan deschiderea unui restaurant de mici dimensiuni este cel legat de estetica spațiului. Chiar dacă există multe locații de acest fel în zonele centrale sau chiar periferice ale orașelor, ceea ce îi determină pe consumatori să aleagă un astfel de local mic, de tip bistro ori afacere de familie, este întreaga experiență pe care o trăiesc aici, nu doar din punct de vedere culinar, ci și ambiental.
De aceea, într-un spațiu mic mai ales, este esențial să acorzi atenție tuturor detaliilor care pot crea o atmosferă cât mai plăcută și familiară, de la felul în care alegi mesele și scaunele sau amenajezi zona de bar, astfel încât să creezi un ansamblu unitar și compact.
În rândurile de mai jos, vei descoperi câteva idei și recomandări de care să ții cont în amenajarea unui restaurant mic.
Conceptul sau „povestea” restaurantului
Atunci când planifici amenajarea unui restaurant mic, unul dintre aspectele de bază este stabilirea de la bun început a temeiului sau conceptului care stă la baza întemeierii unui astfel de local. Acesta poate fi chiar povestea care te-a inspirat pe tine să pui în practică un astfel de proiect.
De exemplu, povestea care te-a determinat să pornești o astfel de afacere în domeniul HoReCa poate fi gustul gastronomiei locale pe care vrei să îl pui în valoare printr-o reinterpretare modernă, tradițiile sau familia care ți-au insuflat dragostea pentru bucate alese, patrimoniul zonei în care te afli, sau ceea ce te definește pe tine – ori pe chef-ul pe care îl angajezi – ca bucătar.
Toate acestea pot contura, împreună cu meniul, tipul de servire propus, designul localului sau muzica oferită, un stil unic, ușor de recunoscut, al localului tău. Astfel de experiențe complete, nu doar cea culinară de cea mai bună calitate, îi vor face pe clienții tăi să revină cu plăcere, mai ales într-un astfel de restaurant sau bistro de mici dimensiuni. Acesta poate fi locul ideal pentru a crea o atmosferă plăcută, unică și familiară pe care o caută mulți dintre ei.

Funcționalitatea unui spațiu mic
Pentru a pune în practică povestea sau conceptul care stă la baza amenajării restaurantului, mai ales într-un spațiu de mici dimensiuni, este important să te concentrezi pe o funcționalitate cât mai ridicată a fiecărei suprafețe de care dispui. Citește mai jos care sunt principalii pași pe care trebui să îi urmărești în acest sens și apelează la sfaturile unui arhitect sau designer de interior care te pot ajuta.
- Configurația spațiului
Atunci când amenajezi un restaurant mic, trebuie să ai în vedere modul în care se poate circula, astfel încât întregul flux operațional să fie accesibil atât pentru consumatori cât și pentru personal. Un plan bine conceput va avea în vedere evitarea blocajelor sau supraaglomerarea.
În general, 60% din suprafața totală trebuie să revină zonelor de servire a mesei, în timp ce restul de 40% este dedicat bucătăriei și spațiilor adiacente. O idee ingenioasă ar fi să profiți de regiunea unde se află bucătăria, astfel încât modul de pregătire, dar și vesela, tigăile expuse pe pereți sau alte „secrete” ale bucătarilor să poată fi vizibile consumatorilor, fără ca aceștia să fie însă deranjați de mirosurile de aici.
Dacă interiorul dispune de o configurație lungă și îngustă, un design aspectuos și o modalitate elegantă de a aranja este să amplasezi canapele de-a lungul unuia dintre pereți, cu mesele amplasate în șir și scaune elegante, joase, dispuse pe laturile opuse. Funcțional, circulația va fi astfel cât se poate de fluidă, iar accesul ușor atât pentru clienți cât și pentru personal.

- Designul
Dacă dispui de un spațiu mic, acesta poate fi locul ideal pentru o atmosferă cât mai confortabilă și cosy. În acest sens, în afară de mesele principale poți include, în lateral, și câteva fotolii și mese joase pentru servirea deserturilor sau a băuturilor. Completează cu accesorii mici și câteva perne sau alte materiale textile pentru a obține efectul de „acasă” dorit.
Mai mult, o masă principală lungă, cu 10-12 scaune în jur, în locul multora mai mici dispersate peste tot va crea un design aparte. Plus că poate fi pretextul perfect să găzduiești aici întâlniri de familie, aniversări sau alte ocazii speciale pentru apropiații unei familii. Dacă locul dispune și de un spațiu exterior, profită de acest lucru pentru a-l aranja ca o continuare firească a celui din interior.

- Culorile pe care să le alegi
Paleta de culori pe care o folosești în amenajare este extrem de importantă, mai ales într-un restaurant de dimensiuni mici. Deși tonalitățile reci precum bleu sau verde deschis pot crea impresia de spațiu mai mare, acestea nu sunt neapărat cele care să îmbie la mâncare. În schimb, poți utiliza un albastru-gri delicat și cald pentru a caseta porțiunile de jos ale pereților, de exemplu. Acest lucru va crea la rândul său o atmosferă plăcută și deosebit de elegantă.
Gama cromatică recomandată mai ales în localurile mici este cea a tonurilor calde, precum galben, portocaliu și mai ales roșu, despre care se spune că stimulează apetitul. Este indicat ca fiecare dintre acestea să fie folosite cu măsură și integrate într-un context care induce atmosfera de calm asociată cu gustul unor bucate alese.

- Luminile din interior
Un alt aspect esențial pe care trebuie să îl ai în vedere când te ocupi de un restaurant mic este modul în care profiți de tipul de iluminare. Profită pe cât posibil de lumina naturală din exterior și nu acoperi geamurile mai ales dacă acestea sunt înalte.
În rest, contează să amplasezi aici corpuri de iluminat care să asigure mai multe roluri:
- lumina ambientală, care creează atmosfera generală;
- lumina funcțională, utilă pentru angajați dar și pentru clienți, astfel ca aceștia să poată prelua comenzile și citi meniul;
- lumina de accent.
Câteva aplice de perete sau veioze pot fi amplasate în dreptul sau deasupra fiecărei mese pentru a crea și mai mult ambientul sofisticat, dar familial dorit. Cele metalice sau translucide, spre exemplu, reflectă mai bine lumina și au un aspect rafinat, aparte.

- Elemente din natură
Alături de accesoriile textile sau de bar pe care le folosești în amenajare, poți pune pe mese sau etajere câteva ghivece decorative cu plante mici. Dacă restaurantul sau bistroul pe care îl deții are specific mediteraneean sau pescăresc, cele mai potrivite obiecte vor fi într-un astfel de context suporturile mari, înalte, din lut sau teracotă, realizate în tonuri pământii.
O altă utilizare potrivită este în cazul în care dorești ca astfel de elemente naturale să completeze cu succes un anumit tip de design. De exemplu, va „umple” eficient un spațiu configurat pe înălțime sau va sublinia elegant o anumită dispunere a mobilierului de interior.

Un concept unitar, funcționalitatea precisă și elementele decorative atent alese te vor ajuta să creezi cea mai potrivită atmosferă pentru restaurantul pe care vrei să îl deschizi, astfel încât orice client să pășească aici cu încredere și să revină cu plăcere.