O casă curată și bine întreținută este cartea de vizită a unui cămin cald și primitor. Pe lângă aspectul atent al camerelor, un mediu fără praf și fără microbi este esențial pentru sănătatea fiecărui membru al familiei.
Chiar dacă îți dorești o locuință îngrijită, este important să știi cum să faci curățenie eficient, fără ca acest proces să te obosească în mod excesiv. În acest fel te poți bucura mereu de încăperi aerisite și igienizate, în care te vei putea relaxa oricând în voie. Și de ce nu, poate vei descoperi că această activitate este una care îți face într-adevăr plăcere!
În rândurile de mai jos îți oferim câteva sfaturi practice și pașii pe care să îi urmezi atunci când te pregătești de o curățenie generală.
Sfaturi practice pentru o curățenie eficientă
Când ai în vedere o curățenie generală a locuinței, este bine să stabilești de la început etapele pe care să le parcurgi, pentru a transforma acest proces într-unul cât mai eficient. Iată care sunt pașii de urmat, pe care este recomandat să îi respecți în așa fel încât să igienizezi toate spațiile și să nu riști să aduci murdăria acolo unde ai curățat deja.
- Începe curățenia în spațiile cele mai la îndemână
Pentru a te bucura de întregul proces de curățenie, atât de fiecare etapă în parte, cât și de rezultatul final, este mai ușor să începi cu locurile și spațiile care îți sunt cel mai la îndemână. Astfel, dacă îndrăgești să lucrezi într-o bucătărie aerisită și bine organizată, o idee bună este să cureți rapid blatul de lucru după ce ai gătit, dar și să extinzi igienizarea în interiorul frigiderului, pe suprafața aragazului sau în zonele de depozitare.
Folosește articole de curățare pentru interior și în sertare sau debara, atunci când ai mai mult timp pentru asta. În acest fel, îți va fi mai ușor să păstrezi un mediu curat, ordonat și pe viitor.

- Pornește de la nivelul superior al casei
Dacă locuiești într-o locuință de bloc sau în alt apartament de dimensiuni mai mici, este mai ușor să începi să faci curat în locurile care îți sunt cel mai accesibile, precum baia sau bucătăria. Atunci când te pregătești de o curățenie generală, este recomandat să începi întâi cu dulapurile și debaralele, mai ales pentru că astfel de ocazii sunt perfecte pentru a te debarasa și de lucrurile pe care nu le mai folosești.
Într-o casă mai mare, în schimb, procedura de lucru este exact invers. Ordinea de la care să pornești este de la nivelul superior, de la ultimul etaj locuit. În acest fel, ele se vor menține curate în timp ce avansezi cu activitatea de curățire, de exemplu pe măsură ce aspiri sau te ocupi de spălatul pardoselilor.
- Păstrează un mediu aerisit în locuință
Cel mai ușor pentru a păstra curat mediul în care locuiești și lucrezi este să faci curat și să aduni obiectele pe care le-ai folosit, imediat ce ai terminat o anumită activitate. Astfel de gesturi mici, zilnice, îți garantează faptul că vei putea menține ușor curățenia pe viitor, iar pe termen lung, locurile din casă se păstrează mai igienizate și aerisite.
De exemplu, nu umple chiuveta de bucătărie cu tacâmurile și vesela folosită, ci așează-le direct în mașina de spălat vase, iar aragazul și blatul de lucru vor rămâne curate dacă folosești un degresant imediat ce ai curățat și pregătit legumele pentru cina delicioasă din familie.

- Apelează la electrocasnice inteligente
Pentru a te bucura de o curățenie temeinică în orice moment, este util să apelezi la electrocasnice inteligente, prevăzute cu funcții de autocurățare. De exemplu, anumite cuptoare au facilități de curățare pe bază de abur, iar frigiderele cu tehnologia No Frost nu permit formarea sau depunerea de gheață în interior. Astfel, nu vei mai pierde timp să de ocupi de curățarea și dezinfectarea lor atât de des.
- Aprovizionează-te cu suficiente produse de curățenie
Atunci când ți-ai propus să te ocupi de curățenia în amănunt a casei, este important să ai la dispoziție suficiente produse care să te ajute pentru fiecare etapă în parte. Asigură-te că ai mereu la îndemână ceea ce ai nevoie, fie că este vorba de articole de curățare de uz casnic, detergenți și balsam de rufe, mopuri și fărașe, perii și pămătufuri pentru praf, soluții speciale pentru curățat parchetul sau covoarele, dezinfectanți pentru baie și odorizante de cameră.

Care sunt pașii de urmat pentru curățenia fiecărei încăperi
În bucătărie:
- Spală sau pune la spălat toate vasele murdare
- Igienizează suprafețele pe care ai lucrat sau ai gătit
- Aruncă toate obiectele pe care nu le mai folosești
- Curăță masa de bucătărie după ce ai terminat de mâncat
- Aspiră sau curăță de praf pardoseala
- Aerisește și spală perdelele cel puțin o dată pe lună
În living:
- Curăță fotoliile și canapeaua cu lavete și soluții speciale
- Aspiră de praf fotoliile, covorul sau pardoseala, chiar și perdeaua sau draperiile
- Spală geamurile o dată pe lună folosind ștergătoare speciale
- Șterge praful de pe mobilier, oglinzi etc,
- Aranjează lucrurile și păstrează-le în ordine
În dormitor
- Aerisește des încăperea pentru a elimina praful și aerul îmbâcsit
- Așează lucrurile la loc după ce le folosești, de exemplu toate obiectele vestimentare
- Curăță săptămânal lenjeria de pat sau aspiră păturile și covoarele
- Șterge praful cât mai des pe măsuța de toaletă sau pe noptiere sau de pe alte piese mici de mobilier
- Aspiră și curăță cu mopul odată la câteva zile
În baie
- Înlocuiește des prosoapele de baie și alte articole folosite pentru spălat
- Igienizează zilnic chiuveta, vasul de toaletă și alte obiecte sanitare
- Păstrează ordine în rafturile și spațiile cu produse de igienă personală
- Folosește produse de curățare eficiente, care dezinfectează rapid și îți ușurează activitatea.
În alte spații auxiliare
În holurile de acces, debarale sau alte spații folosite mai des sau mai rar este la fel de important felul în care întreții curățenia. De exemplu, coridoarele trebuie igienizate permanent, mai ales cele de la intrare, pentru a nu aduce microbii din exterior în interiorul casei.
Astfel de gesturi atente și mărunte, practicate zi de zi te vor ajuta să menții locuința curată, iar în acest mod îți va fi mai ușor atunci când te pregătești de o curățenie generală. Asigură-te că ai la dispoziție toate articolele de curățat necesare, care te vor ajuta să ai mereu o casă impecabilă, așa cum îți dorești.

Sursa foto 1: https://unsplash.com/photos/DJcVOQUZxF0
Sursa foto 2: https://unsplash.com/photos/SqOMDOQb3ws
Sursa foto 3: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/expresie-faciala-prepararea-hranei-bucatar-chef-3785718/
Sursa foto 4: https://unsplash.com/photos/ho-p7qLBewk
Sursa foto 5: https://unsplash.com/photos/dn5VihVxloc