Idei creative pentru organizarea bibliotecii de acasă

[ssba-buttons]

Dacă faci un mic exercițiu de imaginație, poți vizualiza biblioteca ta ca pe o lume plină de povești cu personaje multe și interesante, dar pe care, dacă vrei să o explorezi, ai nevoie de o hartă ca să nu te rătăcești. Pornind de la această imagine, e lesne de înțeles că e bine să ordonezi cărțile, în așa fel încât să știi ce titluri ai în casă și unde le găsești atunci când ai nevoie de ele.

Din această perspectivă, ți-am pregătit, în cele ce urmează, o listă de idei creative pentru organizarea bibliotecii de acasă.

Idei pentru organizarea cărților din biblioteca ta

de-ce-sa-ai-o-biblioteca-organizata_1011079657

Când vine vorba de organizarea bibliotecii de acasă, este bine să știi din start că nu există o formulă general valabilă, care să se potrivească tuturor. Sunt, însă, unele sisteme de ordonare a cărților, cele mai multe inspirate din modelele marilor biblioteci ale lumii, care s-au dovedit eficiente și creative, în același timp. În continuare, le descoperi pe cele mai importante dintre ele.

Ordonează cărțile alfabetic

Una dintre cele mai la îndemână metode de organizare a bibliotecii de acasă este să ordonezi cărțile alfabetic. Ai mai multe variante ca să aplici acest model, orientându-te după:

 • titlurile cărților – listează cărțile din bibliotecă după titlurile lor; poți folosi ce ordine dorești, de la A la Z sau invers, pe verticală sau pe orizontală;
 • numele autorilor – în cazul acesta, sunt două etape de organizare a bibliotecii; în primă fază, grupează toate cărțile semnate de același autor într-un singur loc, în ordinea alfabetică a titlurilor; apoi, așază calupurile de cărți pe rafturi, ghidându-te după numele de familie ale scriitorilor;
 • numele editurilor – un alt mod de organizare alfabetică a bibliotecii este să grupezi cărțile după numele editurilor la care au fost publicate.

Și pentru ca sistemul să funcționeze și mai bine, poți nota toate cărțile într-un caiet sau pe foi de hârtie colorată, pe care să le îndosariezi sau să le păstrezi în mape speciale. Ține cont, însă, că ordonarea cărților în caiet va trebui să urmărească același criteriu ca și cel folosit pentru organizarea bibliotecii.

Dacă vrei să ții o evidență a cărților din bibliotecă și să le găsești rapid atunci când ai nevoie de ele, descoperă 👉 gama noastră de DOSARE, REGISTRE SI MAPE și alege produsele care îți vin cel mai bine în ajutor.

Aranjează-ți biblioteca după genul cărților

Dacă vrei să creezi în casa ta o atmosferă asemănătoare cu aceea pe care ai regăsit-o în marile biblioteci ale lumii pe care le-ai vizitat sau în librăriile pe care îți place să le explorezi ori de câte ori ai ocazia, îți poți ordona cărțile după genul în care se încadrează.

În cazul în care biblioteca nu este compartimentată în așa fel încât să poți pune cărțile pe categorii fără alte repere ajutătoare, poți crea chiar tu diverse secțiuni, exact cum ai văzut în locurile care îți sunt atât de dragi. Astfel, cu ajutorul post it-urilor, de exemplu, poți delimita zonele din bibliotecă destinate dicționarelor, literaturii science-fiction ori fantasy, dramelor, comediilor sau poeziilor. O altă metodă este să fixezi bucăți dreptunghiulare din lemn, pe care să pictezi literele respectivei secțiuni ori să confecționezi cartoane, pe care să scrii cu creioane colorate sau carioci numele categoriei.

Descoperă 👉 categoria noastră de CREIOANE COLORATE SI CARIOCI și dă o notă personală bibliotecii tale.

Organizează-ți biblioteca după sistemul cronologic

cum-organizezi-eficient-biblioteca-de-acasa_1035131890

Un criteriu interesant de a-ți organiza biblioteca, pe care nu foarte multă lume îl aplică, este cel cronologic. Din acest punct de vedere, poți alege mai multe repere, cum ar fi:

 • data publicării – te uiți la data la care au fost publicate cărțile și le ordonezi în funcție de anul în care au apărut pe piață;
 • data la care le-ai citit – este un reper deosebit, pentru că îți vei aduce aminte mereu în ce perioadă a vieții ai citit anumite cărți și, implicit, vei retrăi emoțiile pe care le-ai avut atunci;
 • perioada desfășurării acțiunii – ordonând astfel cărțile, le plasezi în timp și spațiu; pentru lucrările care nu pot răspunde acestui criteriu, cum ar fi enciclopediile, poți rezerva un spațiu separat în bibliotecă;
 • intervalul în care intenționezi să le citești – dacă sunt cărți pe care nu ai apucat încă să le citești, le poți așeza într-un raft distinct în bibliotecă sau să le pui într-un loc din afara acesteia, ca să-ți atragă atenția mereu că în programul tău săptămânal sau lunar trebuie să incluzi și cărțile respective.

Pentru o mai bună organizare cronologică a bibliotecii tale, descoperă ▶️ categoria noastră de TAVI SI SUPORTURI PENTRU ORGANIZARE și alege produsele de care ai nevoie. Poți pune, în astfel de suporturi utile, cărțile pe care vrei să le citești în perioada imediat următoare, ca să le ai la îndemână.

Așază cărțile după culori și dimensiuni

Estetica este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vrei să ai o bibliotecă ordonată. O metodă simplă este să așezi cărțile pe rafturi, în funcție de culoarea copertelor. Acest sistem te va ajuta mai ales dacă ai o memorie vizuală foarte bună, pentru că vei reține unde sunt anumite lucrări după culoarea asociată lor.

Apoi, o variantă care îți va fi de folos, dacă ai o bibliotecă mică și vrei să utilizezi la maximum spațiul de care dispui, este să pui cărțile în ordine, după dimensiuni. În felul acesta, deasupra cărților mici vei avea loc să pui alte cărți, pe orizontală.

Adoptă un sistem creativ de a organiza biblioteca

Cum nu există o formulă fixă de organizare a bibliotecii de acasă, apelează la creativitatea ta și alege sisteme proprii. Folosește cartoane colorate si hartie glasata și creează simboluri care exprimă emoțiile pe care le-ai trăit atunci când ai citit cărțile. Așază toate scrierile care ți-au făcut plăcere pe un raft decorat cu inimioare, iar celor care te-au pus pe gânduri pune-le un semn al întrebării.

Totodată, poți inventa categorii de tipul „Când sunt certat/ă cu partenera/ul”, „De citit înainte ca lumea să se schimbe”, „De luat pe o insulă pustie”, „A nu se citi când ești deprimat”. Singura problema care ar putea să apară, la un moment dat, cu acest sistem, este că, dacă recitești cărțile, s-ar putea să-ți schimbi părerea și le vei muta dintr-un loc în altul.

De ce să ai o bibliotecă ordonată

idei-creative-pentru-organizarea-bibliotecii-de-acasa_383524183

Dacă încă te mai întrebi la ce-ți folosește să ai o bibliotecă ordonată acasă, iată câteva motive la care poate că e bine să reflectezi:

 • câștigi timp – chiar dacă la prima vedere pare o operațiune complicată, de fapt, ea te ajută să nu mai pierzi timp atunci când ai nevoie de o carte, pentru că știi deja unde este;
 • ții evidența mai ușor – vei ști întotdeauna ce titluri ai în bibliotecă, la care poți renunța dacă nu mai ai loc și vrei să adaugi alte cărți și cui ai împrumutat ceva;
 • folosești eficient spațiul – ordinea îți va aduce și un beneficiu major, mai ales când ai o bibliotecă mică; punând cărțile organizat pe rafturi, vei folosi eficient spațiul de care dispui;
 • te vei bucura de aspectul estetic – în momentul în care pe rafturile bibliotecii este ordine și, mai cu seamă dacă ai ales un sistem creativ de a le așeza, vei crea un aspect plăcut, care îți va da o stare de bine;
 • vei putea face recomandări mai ușor – când știi exact ce ai în bibliotecă și unde sunt toate cărțile, vei putea face recomandări mult mai ușor, atunci când vrei să ajuți pe cineva sau dacă dorești să împrumuți o carte cuiva.

Organizarea bibliotecii de acasă poate fi o provocare dificilă, însă, aplicând metode cum sunt și cele de mai sus, poți să-i faci față cu succes. Reține că nu există un sistem universal și că poți îmbina modurile de ordonare a cărților după cum îți este ție mai comod. Nu uita să-ți lași și creativitatea liberă, ca să dai o notă personală aspectului bibliotecii tale.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.