Idei de aperitive pentru o reuniune acasă

[ssba-buttons]

Aperitivele sunt extrem de apreciate pentru diversitatea, savoarea și combinațiile de gusturi și arome. Preparate cu legume, carne, pește, calde sau reci, coapte, prăjite sau sub formă de creme și salate, există sute de rețete de aperitive. În mod tradițional, acestea sunt servite la începutul meselor, dar pot să fie și o masă în sine, la o recepție sau la o reuniune, acasă. Sunt perfecte pentru a fi servite la un bufet suedez.

Istoria aperitivelor este incertă. În timpul perioadei romane, mesele erau completate cu preparate care puteau fi mâncate cu mâna: pește, legume, brânzeturi sau măsline. Este posibil ca originea aperitivelor, așa cum le înțelegem azi, să fie în Rusia, unde gustările simple, cu icre negre sau carne uscată și afumată, sunt tradiționale. Gastronomia chineză a perfecționat și cultivat tradiția aperitivelor, care a fost dusă la nivel de artă în Franța și în alte țări europene, mai ales în Italia și Grecia.

Am adunat câteva dintre cele mai bune, mai cunoscute și mai reușite rețete de aperitive.

Bruschete

Sunt unele dintre cele mai simple și mai gustoase aperitive. Bruschetele sunt de origine italiană (termenul bruschetta provine din verbul dialectului roman bruscare, care înseamna a prăji pâine, romanii consumând frecvent pâine prăjită și înmuiată în ulei de măsline proaspăt presat) și pot fi preparate în multe variante: cu legume, măsline, pește sau carne crud-uscată. Este nevoie de o pâine tip baghetă, bine rumenită, tăiată în felii subțiri, care, ulterior, sunt ușor prăjite. 

Bruschete cu roșii, usturoi și busuioc este cea mai simplă variantă. Pe feliile de pâine frecate cu usturoi se așază bucățile de roșii, fără coajă, mărunțite, se presară sare și piper, apoi se picură puțin ulei de măsline și se decorează cu busuioc proaspăt, tocat mărunt. Se poate completa rețeta cu măsline, prosciutto şi/sau parmezan ras. O altă variantă este cea a feliilor de pâine unse cu unt sărat, peste care se pun bucăți de somon afumat. Untul poate fi aromatizat cu piper, ceapă sau usturoi. Somonul poate fi așezat și peste un strat de cremă de brânză. Există bruschete cu pastă de avocado, peste care se pot așeza roșii cubulețe, parmezan, somon sau pastramă, decorate cu fire de ceapă verde ori măsline.

Descoperă toată ➡️ gama de dulciuri si produse alimentare

Ouă umplute

Sunt deliciul oricărei reuniuni de familie, fiind printre cele mai populare și mai gustoase aperitive. Se mai numesc și ouă rusești sau ouă îmbrăcate și sunt ouă fierte, decojite, tăiate în jumătate și umplute cu o pastă făcută din gălbenuș amestecat cu alte ingrediente, de la maioneză la muștar sau diferite tipuri de brânză, creme cu pește sau carne. Și acest aperitiv datează din vremea Romei Antice, ouăle fierte fiind nelipsite de pe mesele romanilor.

Compoziția pentru ouă umplute poate fi preparată, practic, din orice. Secretul reușitei este ca, în final, crema să fie fină, onctuoasă și densă.

Ouă umplute cu pastă de pește. Cea mai bună pastă de pește se obține combinând părți egale de pește din conservă (bine scurs înainte de ulei sau sucul propriu), maioneză și unt gras, la care se adaugă sare, piper și, eventual, ceapă fin tocată. Peștele, maioneza și untul moale se mixează bine până devin o cremă densă. Se adaugă sare și piper după gust și ceapă foarte fin tăiată. Cu această cremă se pot umple jumătățile de albuș.

Ouă umplute cu pate de ficat. Este o rețetă tradițională, cu multe variante. Am ales una dintre cele mai bune. Fierbe, în apă cu sare, 500 de grame de ficat de pui, bine curățat, în care se pun o frunză de dafin și boabe de piper. Ficatul se poate fierbe și în lapte. Când este gata, se scurge lichidul, iar ficățeii se clătesc rapid sub jet de apă rece. Cu ajutorul unui ➡️ robot de bucatarie sau cu un blender, se mixează ficățeii, împreună cu 100 de grame de unt moale și 4-5 gălbenușuri bine fierte. Se potrivește de sare și piper. Se poate adăuga, după gust, și puțin muștar. Consistența perfectă se obține adăugând o linguriță, două de lapte (separat de porția copiilor, se poate pune în compoziție o lingură, două de coniac, pentru o aromă specială).

Ouăle pot fi umplute cu pastă de pui cu maioneză (se combină carne de pui fiartă cu: muștar, maioneză, sare, piper, usturoi), cu ➡️ pasta de masline (se poate face cu ajutorul robotului de bucătărie, din măsline verzi sau negre, fără sâmburi, 2-3 linguri de apă sau ulei de măsline și zeamă de lămâie, iar după gust, se mai poate adăuga puțin muștar și/sau nucă măcinată). Oricare variantă va fi un succes!

Va fi mai ușor să gătești cu pasiune pentru cei dragi, cu ajutorul acestor ➡️ produse si accesorii de gatit.

Checuri aperitiv

Sunt foarte gustoase și extrem de simplu de preparat. Sunt foarte bune reci, fiind genul de aperitiv pe care toată lumea îl iubește.

Chec sărat cu măsline și cașcaval. Se pregătește foarte repede, iar unele dintre ingrediente pot fi variate. Trei ouă mari se bat cu 100 mililitri de ulei de floarea-soarelui și 125 mililitri de lapte, doar atât cât este nevoie pentru a se omogeniza bine. În acest amestec lichid, se adaugă 300 de grame de făină, un plic întreg de praf de copt (6 grame) și 50 de grame de parmezan ras. Se omogenizează bine. Va rezulta un aluat relativ dens. Se adaugă măsline verzi și negre, tăiate în bucăți (circa 100 de grame), 200 de grame de cașcaval ras (simplu, afumat sau mozzarella bine scursă) și 125 grame de șuncă (de orice fel sau prosciutto cotto ori pui afumat, bacon, cârnați afumați sau salam). Se potrivește de sare și piper. Se omogenizează cu o spatulă și se coace în tavă (fie de chec, fie în tava întinsă de aragaz ori sub forma de brioșe), pentru circa 40-45 de minute, la foc potrivit. Se scoate din formă atunci când s-a răcorit puțin.

Se mai pot adăuga ardei grași trași la tigaie, ciuperci tăiate în bucăți mari și călite și/sau roșii uscate.

Chec cu cașcaval. Este delicios, foarte simplu de făcut și inedit. Secretul este să combini mai multe feluri de cașcaval. Ideal este sa asociezi părți egale de parmezan, cheddar și cașcaval afumat. Într-un castron, pune 250 de grame de făină, două plicuri de praf de copt, o linguriță de zahăr și piper măcinat proaspăt. Adaugă o lingură de cimbru uscat, o linguriță de pudră de ceapă granulată și 200-250 de grame amestec de cașcaval. Separat, combină 250 mililitri de lapte, două linguri de ulei și două ouă mari. Amestecă și toarnă totul peste compoziția uscată. Omogenizează cu o spatulă. Pot rămâne cocoloașe (se vor topi la copt). Coace checul la 180 de grade, 30-40 de minute. Miroase fabulos și este la fel de bun și cald, și rece.

Probabil cea mai variată gamă de conserve este cea pe care o găsești ➡️ AICI

Ciuperci umplute

Savurate mereu cu plăcere, ciupercile umplute sunt un aperitiv perfect. Se pot prepara în mai multe moduri.

Ciuperci umplute cu carne de pui tocată. Codițele ciupercilor se detașează de pălării și se toacă mărunt. Pălăriile se așază într-o tavă care merge la cuptor, pe hârtie de copt. Într-o tigaie, se pun o lingură de ulei și circa 300 de grame de piept de pui tocat (se poate folosi orice alt fel de carne, chiar și friptură de porc sau pui, dar trebuie bine mărunțită înainte). Adaugă o ceapă tocată, codițele ciupercilor mărunțite și călește bine, până ce carnea se gătește. Adaugă ➡️ condimente: sare, piper, un cățel de usturoi tocat, verdeață mărunțită bine (mărarul este cel mai potrivit). Dă deoparte și lasă să se răcorească puțin. Adaugă 150 de grame de parmezan ras, amestecă și umple bine interiorul pălăriilor cu această compoziție. Coace ciupercile umplute pentru circa 20-30 de minute. Sunt la fel de bune și calde, și reci și vor face onoare oricărei mese.

Ciupercile se pot umple cu amestecuri de legume călite (ardei, ceapă, roșii), la care se adaugă piciorușele acestora. Secretul este să pui usturoi și parmezan sau un alt tip de brânză uscată.

Variantele de aperitive pentru o reuniune în familie sunt numeroase. La toate cele de mai sus se pot adăuga pateuri din aluat de foietaj, chifteluțele, creme de brânză, salate (de fasole, hummus, salata boeuf) și altele. În funcție de perioada din an, de pe lista cu aperitive nu pot lipsi, primăvara, drobul de miel, iar în sezonul rece, jumările și slăninuța. Toate gustările se completează cu multe dulciuri. Dar aceasta este o altă poveste… 

Sursa foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.