Iluminatul in bucătărie: Cum alegi tipul de lumină și corpurile de iluminat?

[ssba-buttons]

Pentru cei mai mulți dintre noi, bucătăria reprezintă un spațiu cald și primitor, folosit nu doar pentru servirea mesei ci și pentru socializarea alături de persoanele dragi care ne calcă pragul casei. De aceea, modul în care este amenajată este esențial pentru a crea confortul și atmosfera ideale.

Iluminarea corespunzătoare reprezintă un atu important, care poate influența în mod decisiv ambientul. Din rândurile de mai jos vei putea afla mai multe informații despre cum să alegi corpurile de iluminat pentru bucătăria ta, astfel încât să te bucuri din plin de toate beneficiile pe care le oferă, și de lumina potrivită pe care o creează.

Despre importanța iluminării potrivite în bucătărie

În bucătărie, iluminarea corespunzătoare joacă un rol esențial. Aici există anumite zone unde trebuie să asiguri iluminatul potrivit pentru lucru, cum sunt porțiunile unde îți desfășori activitatea de pregătire a mesei, dar și regiuni unde poți obține atmosfera caldă, familiară pe care o dorești folosind lumina ambientală aleasă atent.

Cel mai ușor poți crea un echilibru în acest sens dacă folosești mai multe surse, care să creeze stratificarea necesară și echilibrul general necesar. Acestea trebuie acordate în funcție de dimensiunile încăperii, pentru a obține ambientul potrivit.

Cum să alegi tipul de lumină în bucătărie

În bucătărie va trebui să asiguri atât iluminatul ambiental, cât și cel local, necesar în zonele de lucru sau alte puncte pe care este important să le evidențiezi. Din acest motiv, lumina naturală, dar mai ales cea artificială vor fi prezente, în intensități diferite, în spații dintre cele mai diverse, iar în acest sens va fi necesar să apelezi la mai multe surse, atât pentru iluminarea generală, cât și pentru cea specifică.

În această încăpere se recomandă să folosești becuri cu lumină caldă, cu temperatura de culoare situată între 1700-3200 K, pentru iluminatul ambiental, și becuri cu lumină neutră sau rece, acolo unde ai nevoie de concentrare și de atenție la detalii. Acestea din urmă sunt potrivite de exemplu în porțiunea blatului de lucru, unde este nevoie să-ți menții nivelul de energie optim pentru desfășurarea activităților. 

Surse de lumină caldă te vor ajuta însă și în spațiile mici, deoarece folosite local, ele creează atmosfera potrivită și relaxantă pe care o dorești. În bucătăriile mai generoase în schimb, te poți juca cu mai multe accente luminoase, deoarece doar în acest fel obții un echilibru, dar și armonie din punctul de vedere al stratificării. De exemplu, într-un loc de dimensiuni mari contează ca plafoniera sau corpul central să nu fie subdimensionat, ci să fie adaptat la înălțimea și dimensiunile camerei. 

Dacă există și un minibar sau o insulă, este esențial să amplasezi deasupra lor lampadare lungi, delicate, atât pentru rolul lor funcțional dar mai ales pentru aspectul elegant pe care îl conferă.

Cum alegi corpurile de iluminat potrivite

  • Lustre, candelabre sau plafoniere de tavan

Recomandate mai ales pentru spații mici, plafonierele sau lustrele de tavan din metal, sticlă sau lemn sunt surse de lumină care te vor ajuta să obții ambientul general potrivit într-o bucătărie. Este important să alegi însă dimensiunile potrivite, astfel încât lumina să fie dispersată în mod egal. Dacă te bucuri însă de un spațiu mai generos, amenajat într-un stil mai eclectic sau chiar modern, poți amplasa in porțiunea centrală a plafonului chiar și un candelabru de dimensiuni mari, din sticlă sau cristal.

  • Lămpi suspendate, de tip pendul

Pentru a accentua anumite porțiuni importante din bucătărie, cum este de exemplu cea de deasupra mesei sau zona insulei, plasează deasupra lor unul sau mai multe corpuri de iluminat, cu LED-uri sau becuri cu lumină caldă. Cu astfel de surse luminoase, vei crea ambientul dorit.

  • plice și lumini de accent

Alte tipuri de lumini de accent, cum sunt spre exemplu aplicele de perete sau alte surse punctuale, te vor ajuta să evidențiezi și alte zone ale bucătăriei, mai ales când aceasta este de dimensiuni mari. De exemplu, etajerele pot fi frumos puse în valoare prin astfel de corpuri de iluminat mici, practice și moderne.

  • Leduri pentru hotă

În zonele cu rol funcțional din bucătărie, apelează la surse de lumină punctuale, pentru a te bucura pe deplin de efectul pe care îl conferă. Astfel, hota de deasupra aragazului sau a altor electrocasnice uzuale poate fi iluminată potrivit fie folosind spoturi discrete. Dacă optezi pentru unele cu lumină albă sau galbenă, ele nu vor fi deranjante pentru ochi.

  • Spoturi încastrate în mobilier

Pentru a te bucura de eficiență maximă în desfășurarea activităților din bucătărie, utilizează aplice de perete, sau dacă este posibil, spoturi direct încastrate în mobilier. Astfel vei avea asigurată iluminarea potrivită atunci când ești la bancul de lucru de aici, deoarece ele conturează bine zona și îți facilitează munca.

Ține cont de toate aceste sfaturi și idei pentru a alege corpurile de iluminat potrivite în bucătărie, astfel încât să creezi ambientul cel mai potrivit pentru tine.

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.