Ingrijirea florilor de exterior si interior pe timpul iernii – sfaturi si recomandari

[ssba-buttons]

In general, florile care sunt plantate in afara trebuie protejate de frigul iernii prin acoperirea lor cu materiale moi, precum frunze sau paie. De asemenea, ar trebui sa le udati din cand in cand, pentru a le pastra umede si pentru a preveni uscarea lor.

Daca florile sunt plantate in ghivece, trebuie sa le mutati in interior sau intr-un loc protejat de vant si de intemperii, atunci cand temperaturile scad prea mult. Este important sa le oferiti suficienta lumina, asa ca pozitionati ghivecele langa o fereastra care lasa sa intre lumina naturala. Nu uitati sa le udati, dar evitati sa le supraincalziti sau sa le udati prea des, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor.

Flori de exterior care necesita ingrijire speciala pe timpul iernii

Exista cateva tipuri de flori care necesita ingrijire speciala in timpul iernii, astfel incat sa supravietuiasca si sa infloreasca in sezonul de primavara. Acestea includ:

 • Bulbii: Bulbii precum lalelele, narcisele si brandusele trebuie plantati inainte de venirea iernii, astfel incat sa aiba timp sa se dezvolte radacinile inainte ca pamantul sa se inghete. Acoperiti bulbii cu o folie de mulcire inainte de venirea gerurilor puternice, pentru a-i proteja de inghet.
 • Plante perene: Plante perene precum hortensiile, rododendronii si azaleele pot suferi daca sunt expuse la geruri prea puternice. Acoperiti plantele perene cu o folie de polietilena sau cu frunze uscate pentru a le proteja de ger.
 • Plante anuale: Plante anuale precum petuniile si lobelii pot fi distruse de gerul iernii. Daca doriti sa le protejati, plantele anuale pot fi mutate in ghivece mari si aduse in interiorul casei pentru a le proteja de ger.

Este important sa acordati atentie ingrijirii florilor in timpul iernii, astfel incat acestea sa poata supravietui si sa infloreasca din nou in sezonul de primavara.

Ingrijirea trandafirilor pe timpul iernii

Trandafirii au nevoie de o ingrijire speciala pe timpul iernii pentru a ramane in forma buna si pentru a se dezvolta frumos in anul urmator. Iata cateva sfaturi pentru a-ti ingriji trandafirii pe timpul iernii:

 • Asigura-te ca ai taiat trandafirii dupa ce florile au ingalbenit sau au fost afectate de frig. Acest lucru va ajuta la stimularea cresterii noilor muguri in anul urmator.
 • Acopera radacinile trandafirilor cu o folie de mulcire sau frunze uscate pentru a le proteja de inghet.
 • Asigura-te ca trandafirii primesc suficienta apa pe timpul iernii, mai ales daca temperaturile sunt scazute si solul este uscat.
 • Daca trandafirii sunt plantati intr-o zona cu vant puternic, acopera-i cu o plasa sau o panza pentru a-i proteja de vant.
 • In zonele cu ierni foarte friguroase, poti acoperi trandafirii cu un strat gros de frunze uscate sau cu o folie de plastic. Asigura-te ca lasi cateva centimetri liberi intre folie si sol pentru a permite aerului sa circule.
 • Verifica trandafirii periodic pe timpul iernii pentru a te asigura ca sunt in siguranta si ca nu sunt afectati de inghet sau de alte probleme.

Ingrijirea florilor de interior pe timpul iernii

In timpul iernii, florile de interior au nevoie de ingrijire speciala pentru a supravietui. Unele dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont sunt:

 • Lumina: In timpul iernii, ziua este mai scurta, astfel incat plantele au mai putina lumina naturala. Asigura-te ca plantele tale primesc suficienta lumina artificiala prin plasarea lor langa o fereastra sau prin utilizarea unui bec fluorescent.
 • Temperatura: Multe plante de interior prefera o temperatura constanta, de aproximativ 18-24 de grade Celsius. Asigura-te ca nu ai aer conditionat sau incalzire prea puternica, deoarece acestea pot usca aerul si pot afecta plantele.
 • Udarea: In timpul iernii, plantele au nevoie de mai putina apa decat in sezonul cald, deoarece au nevoie de mai putina umiditate in aer. Verifica nivelul de umiditate din pamant si asigura-te ca plantele tale sunt udate doar atunci cand solul este uscat la atingere.
 • Fertilizarea: In timpul iernii, plantele au nevoie de mai putine fertilizari decat in sezonul cald. Fertilizeaza plantele o data pe luna cu un fertilizant lichid diluat sau folosind fertilizant granular uscat.

Daca respecti aceste sfaturi de ingrijire, florile tale de interior ar trebui sa supravietuiasca iernii in conditii bune.

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.