Dacă ți-ai dorit întotdeauna să fii propriul șef, probabil te-ai gândit măcar o dată la posibilitatea de a avea propria afacere. Sigur, acest lucru poate părea un vis intangibil într-o piață suprasaturată de companii mari, însă din ce în ce mai mulți cumpărători își îndreaptă astăzi atenția spre micile afaceri.
Motivul principal este acela că, în momentul în care unele branduri mari pierd încrederea cumpărătorilor, aceștia sunt încântați de prețurile competitive oferite de firmele mai mici și de calitatea produselor și serviciilor lor, adesea create având în minte nu doar un profit, ci și o pasiune. Îți sugerăm, în continuare, tipuri de afaceri cu investiție mică pe care le poți avea în vedere dacă dorești să devii antreprenor.
Afaceri pe care le poți dezvolta cu investiție mică
Astfel, dacă ai câțiva bani puși deoparte, suficient timp liber, multă imaginație, dar și o nișă în care ți-ar face plăcere să activezi, ai putea începe să te gândești la dezvoltarea unei mici afaceri. În continuare, ți-am pregătit câteva idei afaceri cu investiție mică ce ar putea să te inspire:
● Flori și accesorii de grădină
● Cantină
● Magazin de electronice
● Magazin de bricolaj
● Magazin de decorațiuni interioare
● Service auto
● Magazin de articole sportive
● Librărie și papetărie
● Cursuri sau meditații online
● Serviciu de curierat
● Spălătorie auto
1. Flori și accesorii de grădină

În prezent, oamenii nu vor doar să cumpere flori gata tăiate pentru a le oferi mai departe. Adesea, cumpărătorii caută plante în ghivece pentru cadouri, dar mulți sunt interesați și de cum le pot crește în grădină sau chiar în balcon.
Florăria poate fi o idee bună de afacere mică, dar dacă vrei ca brandul tău să se facă remarcat, include în ofertă accesorii de grădină, dar și sfaturi și idei pentru creșterea plantelor.
2. Cantină
Multă lume a început să conștientizeze că alimentația nesănătoasă este vinovată nu doar de apariția kilogramelor în plus, ci și de instalarea anumitor afecțiuni. Din acest motiv, fast-foodurile încep să piardă teren, iar preparatele gătite din ingrediente sănătoase și proaspete primesc atenția cuvenită. Desigur, nu toți avem bani sau timp să mâncăm în fiecare zi la restaurant, de aceea soluția ideală este cantina.
Pentru a avea succes cu o astfel de afacere, trebuie să cauți în primul rând un spațiu în apropierea clădirilor de birouri. De asemenea, ai nevoie de pasiune pentru gătit, dar și de suficientă creativitate pentru a oferi zilnic un meniu variat. Nu în ultimul rând, asigură-te că poți aproviziona constant bucătăria cu ingrediente proaspete, dar și cu veselă, tacâmuri și numeroase articole pentru gătit.
3. Magazin de electronice
Deși românii preferă să achiziționeze produsele electronice și electrocasnice importante din magazinele mari, mulți nu vor merge în malluri pentru a cumpăra produse precum boxe, radiouri portabile, mouse-uri sau accesorii pentru telefoane mobile. Este una dintre acele afaceri de succes în România sau cel puțin cu potențial mare de reușită.
Un magazin de electronice și electrocasnice mici poate avea profit, dacă reușești să le câștigi clienților încrederea în ceea ce privește calitatea produselor pe care le oferi. Trebuie să fii la curent cu cele mai noi gadgeturi și să știi care sunt nevoile clienților tăi, pentru a nu rămâne cu produsele pe raft. Astfel, este una dintre acele afaceri cu investiție mică ce pot fi profitabile.
4. Magazin de bricolaj

De multe ori, când tinerii se mută în propriile locuințe, încep să și renoveze. Asta se întâmplă deoarece gusturile noii generații pur și simplu nu mai coincid cu ceea ce era cândva la modă, motiv pentru care materialele și sculele de bricolaj reprezintă astăzi o afacere destul de profitabilă.
Chiar dacă nu poți concura cu marii retaileri de materiale de construcție, ține cont că sunt puțini oameni care vor să facă în mod constant drumuri cu mașina pentru a-și completa trusa de scule sau pentru a achiziționa diverse consumabile. De aceea, vor alege să se aprovizioneze de la magazine mai apropiate de casele lor, motiv pentru care și aceasta poate fi o afacere cu investiție mică de succes.
5. Magazin de decorațiuni interioare
După renovare, urmează procesul de reamenajare, unde nu doar piesele de mobilier, ci și decorațiunile interioare joacă un rol foarte important. Obiectele de decor vor fi căutate nu doar de tinerii care își amenajează locuința, ci și de cei care se află în căutare de cadouri inedite pentru casă și familie, așa că poți înființa un magazin cu astfel de produse în orice zonă a orașului.
Este o idee inspirată de afaceri cu investiție mică și poți vinde decorațiuni care să se potrivească în diverse stiluri de amenajare, cum sunt, de exemplu, cel clasic, cel modern, minimalist sau chiar provensal.
6. Service auto
Marile orașe sunt foarte aglomerate din cauza mașinilor, iar acestea au mereu nevoie de reparații și revizii. Niciun șofer nu vrea să conducă prea mult până la cel mai apropiat service, așa că, în orice zonă ai înființa acest business, sunt șanse mici să duci lipsă de clienți.
Important e să poți angaja mecanici pricepuți, dar și să le pui la dispoziție sculele auto și piesele de schimb cu care să lucreze. De asemenea, va trebui să obții și o autorizație de la Registrul Auto Român.
7. Magazin de articole sportive
Pe măsură de tot mai mulți români încep să adopte un stil de viață mai sănătos, sportul devine pentru ei un hobby important. Nu trebuie să vinzi neapărat accesorii pentru sportivi profesioniști, ci suficiente articole sportive pentru cei care vor să își petreacă timpul liber în mișcare.
Acordă o atenție deosebită celor pasionați de ciclism, dar și celor care folosesc skateboarduri, trotinete sau alte astfel de mijloace de transport personal.
8. Librărie și papetărie
Mai e destul timp până când cărțile electronice le vor înlocui pe cele tipărite, iar asta deoarece oamenii încă au o relație specială cu cărțile lor, simțindu-se împliniți atunci când își privesc rafturile pline ale bibliotecilor. În plus, nimic nu se compară cu mirosul paginilor unei cărți noi.
Sigur, vânzarea de cărți nu este întotdeauna o nișă profitabilă, dar poți avea succes dacă menții interesul clienților prin titluri noi pe care nu le găsesc oriunde și acordând o atenție specială genurilor și autorilor. Pentru a-ți susține afacerea cu investiție mică, introdu în ofertă și produse de papetărie și birotică, deoarece sunt mereu căutate.
9. Cursuri sau meditații online
Îți poți face propria afacere oferind meditații sau predând cursuri online, dacă ești atestat sau licențiat într-un anumit domeniu. Astfel, poți face profit din ceva care îți place și, în plus, vei putea contribui la îmbunătățirea cunoștințelor altor persoane. Este o ideie de afacere mică pentru femei, în special, deși pot și bărbații să se implice.
Îți poți face un PFA și îți poți oferi serviciile pe diverse rețele sociale. Pe măsură ce vei avea elevi sau studenți, aceștia te vor putea recomanda mai departe. De asemenea, deoarece îți vei desfășura activitatea în mediul online, programul ți-l vei face așa cum dorești, deci, vei avea și flexibilitate din punctul de vedere al orarului.
10. Serviciu de curierat
Îți obții avizele necesare pentru a demara o mică firmă de curierat și te poți asocia cu un magazin sau cu un mic restaurant. Unele magazine doresc să implementeze servicii de livrare la domiciliu și poți profita de ocazie pentru a te asocia. Este una dintre acele idei de afaceri cu bani puțini care îți pot aduce un venit.
În plus, dacă deja cunoști zona respectivă, îți va fi foarte accesibil să prestezi astfel de servicii, mai ales dacă îți place să fii tot timpul în mișcare. De ce să nu îmbini utilul cu plăcutul?
11. Spalatorie auto
O altă idee de afacere cu investiție mică căreia ai putea să îi dai o șansă este o spălătorie auto. Este o idee cu atât mai bună dacă în zona în care locuiești nu mai există un astfel de serviciu. Poți lua în calcul această afacere cu o investiție minimă, având în vedere că se vor găsi mereu clienți dornici să beneficieze de o spălare profesionistă a mașinii.
Ai putea angaja tineri care sunt la început de drum și care doresc să își câștige bani de buzunar sau să acumuleze experiență. Munca este destul de accesibilă, iar mica afacere s-ar putea dovedi profitabilă în timp.
Sfaturi pentru antreprenori la început de drum
Pentru a îți veni în ajutor, îți punem la dispoziție câteva sfaturi care ți-ar putea fi de ajutor în calitate de proaspăt antreprenor. De asemenea, acestea sunt valabile și dacă deocamdată doar iei în calcul posibilitatea de a îți deschide o mică afacere în perioada care urmează.
Fii pregătit să îți asumi riscuri
Ca orice afacere demarată recent, este expusă unor riscuri. Nimeni nu poate garanta succesul încă de la început. Lucrurile depind mult de factorii circumstanțiali, așa că trebuie să fii pregătit pentru orice. Cu toate acestea, este important să îți menții optimismul și să nu abandonezi situația, ci să faci tot ce poți pentru a îți îndeplini visul.
Fii încrezător
Este important să ai încredere în abilitățile tale și în potențialul afacerii, precum și în privința deciziilor pe care le iei. De altfel, chiar dacă vei întâmpina la un moment dat dificultăți, trebuie să le privești ca pe oportunități de a face îmbunătățiri.
Perseverența este un atu
Nu te lăsa descurajat dacă te confrunți pe parcurs și cu situații mai puțin plăcute. Dacă observi că o abordare nu funcționează sau nu oferă rezultatele pe măsura așteptărilor, fii perseverent și caută soluții. Concentrează-te pe aspectele cele mai importante și ia în calcul și variante pe care poate le-ai omis până în momentul respectiv.
Nu depăși bugetul
Este posibil ca depășirea bugetului să îți afecteze profund afacerea și să te conducă la faliment. Încearcă să îți fixezi unele limite și să te încadrezi, pe cât posibil, în ele. Estimează de la bun început posibilele cheltuieli suplimentare, astfel încât să ai o acoperire, dar fără să depășești bugetul alocat.
Acestea sunt doar câteva sugestii de mici businessuri, însă, așa cum am menționat, ideile de afaceri cu investiție mică sunt limitate doar de imaginația ta. Gândește-te cum ai putea face bani din ceva care te pasionează cu adevărat, apoi poți să iei în calcul primele investiții pe care trebuie să le faci.