Vacanța cu cortul la munte sau la mare: sfaturi și recomandări

[ssba-buttons]

Vacanța cu cortul la munte sau la mare este o evadare din aglomerația traiului  cotidian care te poartă într-o viață plină de activități în aer liber, unde te poți deconecta  temporar de la tehnologie și te poți reconecta cu natura.

Cu toate acestea, pentru călătorii cu cortul confortabile și, astfel, plăcute, trebuie să ai la dispoziție articolele de voiaj necesare, dar și să știi să folosești echipamentul potrivit. În caz contrar, experiența cu cortul pe care ți-o doreai perfectă poate fi, în realitate, un coșmar.

Cuprins:

Cum organizezi o vacanță cu cortul la munte sau la mare: sfaturi practice

  • Verifică în prealabil calendarul
  • Decide unde vei sta cu cortul: camping organizat sau direct în natură
  • Exersează amenajarea cortului acasă
  • Caută un loc de camping organizat sau alte locuri în natură
  • Fă o listă de alimente pentru călătoria cu cortul
  • Fă o listă de articole de camping pentru călătoria cu cortul
  • Inspecția prealabilă a mașinii
  • Pregătește bagajul
  • Lasă zona de campare așa cum ai găsit-o

Greșeli comune atunci când vă planificați călătoria

  • Nu știi ce fel de vacanță cu cortul dorești
  • Ai uitat de lista de verificare
  • Ai ignorat starea vremii
  • Nu ai sincronizat ora de sosire
  • Nu sunt planificate mesele
  • Ademenirea faunei sălbatice la cort
  • Așezarea nepotrivită a prelatei
  • Ai uitat să improvizezi
  • Nu ai stins complet focul de tabără
  • Ai uitat de buna funcționare a echipamentului

Vacanța cu cortul la munte: destinații recomandate

  • Destinație 1. Lacul Cinciș, Hunedoara
  • Destinație 2. Cheia – Râmeț, Alba
  • Destinație 3. Valea Iarului – Uricani, Hunedoara
  • Destinație 4. Lacul Bucura, Munții Retezat
  • Destinație 5. Șaua Gărgălău, Munții Rodnei

Vacanța cu cortul la mare: destinații recomandate

  • Destinație 1. Plaja Corbu, Constanța
  • Destinație 2. Stațiunea Venus Destinație
  • 3. Sfântu Gheorghe, Delta Dunarii

Cum organizezi o vacanță cu cortul la munte sau la mare: sfaturi practice

Te simți cu adevărat pregătit să mergi în vacanță cu cortul? Dacă vei urma aceste  sfaturi practice, pregătirea pentru o vacanță cu cortul va fi mult mai ușoară și, prin urmare, călătoria va fi mult mai plăcută.

Verifică în prealabil calendarul

Mergi cu cortul singur, cu prieteni sau cu întreaga familie? Ia în considerare timpul disponibil al fiecăruia. Verifică apoi vremea în perioada aleasă. Odată ce ați convenit cu toții asupra datelor, restul este un pic mai ușor.

Decide unde vei sta cu cortul: camping organizat sau direct în natură

Acest pas determină modul în care vei căuta locuri în campinguri organizate sau alte locuri pentru înnoptat. Dacă achiziționezi sau închiriezi un cort, asigură-te că are toate componentele necesare. Planifică spațiul cortului pentru anumite zone: dormit, gătit și mâncare.

Exersează amenajarea cortului acasă

Sigur, cortul poate părea ușor de asamblat. Ei bine, nu toată lumea este expertă în asamblarea cortului și, atunci când ești în pădure, pe înserat, nu ai de gând să îți testezi abilitățile. Montează și demontează cortul în camera de zi sau în curtea din spatele casei de câteva ori înainte de a merge în vacanță. Nu numai că te va ajuta să înveți să îl folosești, dar va accelera și procesul de amenajare a cortului la fața locului, când va fi cazul. 

Atenție! Pentru a menține echipamentul uscat este indicat să impermeabilizezi cortul înainte de a pleca în călătorie.

Caută un loc de camping organizat sau alte locuri în natură

Puține lucruri sunt mai stresante decât acel sentiment de panică pe care îl ai pe măsură ce soarele apune și habar nu ai unde vei pune cortul pentru noapte.

Dacă alegi campinguri organizate aflate în zonele tale de interes, verifică numărul maxim de zile pe sejur, precum și costul taxelor. Unele campinguri sunt disponibile pentru rezervări, în timp ce altele sunt pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Ca să nu ai surprize neplăcute, iată o listă detaliată cu locuri de camping din România: https://cucortu.ro/toate. Dacă ai în vedere și alte locuri de campare, verifică dacă există fotografii pe internet cu acestea și dacă este permisă camparea  în zonă conform legii. 

Întotdeauna, pregătește o prelată pentru cort ca să ai un strat suplimentar de protecție. Cel mai bun loc pentru cortul tău poate depinde de vreme. Dacă plouă, pune cortul pe un teren mai înalt ca să previi inundațiile. Pe vreme caldă, cel mai bun loc de campare este la umbra unui copac.

Fă o listă de alimente pentru călătoria cu cortul

Lista de alimente trebuie să depindă de durata vacanței tale. Asigură-te că ai o listă de verificare a alimentelor care acoperă fiecare masă. Planifică din timp câteva mese ușor de gătit la focul de tabără. De asemenea, pregătește un pachet de urgență în cazul în care ceva nu merge conform planificării. Învață cum să pregătești carnea la grătar și alte preparate.

Fă o listă de articole de camping pentru călătoria cu cortul

Ia în considerare toate articolele de camping de care ai nevoie: cort, felinare, frânghii, prelate, pături, busolă, scaune de camping etc. Împachetează și un izopren și o saltea gonflabilă, fiindcă excursia cu cortul va fi mult mai plăcută dacă ești bine odihnit. Poate fi util să pui și câteva jocuri care nu ocupă loc în bagaj.

Inspecția prealabilă a mașinii

Dacă mergi cu mașina, este indicat ca, înainte cu două săptămâni de plecare, să te asiguri că este în stare excelentă de funcționare. Apoi, aruncă o privire în portbagaj și asigură-te că vei avea suficient spațiu pentru toate bagajele.

Pregătește bagajul

Asigură-te că ai bagajul pregătit cu o zi înainte de plecare. Când este timpul să așezi lucrurile în mașină, dacă alegi acest mijloc de transport, pune obiectele grele mai întâi. Lucruri mai ușoare, inclusiv haine, pături și saci de dormit, ar trebui să fie așezate în partea de sus a portbagajului. Amintește-ți că pentru a amplasa un cort ai nevoie de prelate și frânghii la îndemână.

Planifică vacanța cu cortul în timpul săptămânii, mai degrabă decât în week-end, dacă programul îți permite și ești în căutarea unei excursii mai liniștite și mai relaxante. Iată unele dintre cele mai frumoase locuri în România în care să mergi cu cortul sau rulota.

Lasă zona de campare așa cum ai găsit-o

Aceasta este o regulă foarte important de urmat nu numai din respect pentru cei care vin după tine, ci și pentru a proteja natura. Strânge gunoiul și ai grijă ca focul să fie complet stins. De asemenea, asigură-te că ai împachetat tot echipamentul și nu ai lăsat nimic în urmă.

Greșeli comune atunci când vă planificați călătoria

Nu știi ce fel de vacanță cu cortul dorești

Formează-ți din timp o idee despre ce tip de experiență de vacanță cu cortul îți dorești. Cauți singurătatea și speri să te pierzi în natură? Sau cauți o experiență cu cât mai multe confort? Găsirea răspunsului potrivit va face orice excursie cu cortul mai plăcută.

Ai uitat de  lista de verificare

Este atât de ușor să lași echipamentul acasă. Chiar dacă păstrezi echipamentul bine organizat acasă, este posibil să uiți să înlocuiești o lanternă împrumutată, de exemplu. Fă o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le iei cu tine în călătorie și marchează-le pe lista de verificare a campingului în timp ce le împachetezi.

Ai ignorat starea vremii

Starea vremii trebuie verificată atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Nu uita că te afli în vacanță cu cortul.

Nu ai sincronizat ora de sosire

Amenajarea taberei și luarea cinei în întuneric sau ploaie pot fi o provocare suplimentară care poate adăuga unele frustrări. Călătoria perfectă cu cortul începe cu o sosire la camping în jurul după-amiezii. Așa ai o mulțime de timp pentru a amenaja pe îndelete locul și pentru a pregăti un foc de tabără.

Nu sunt planificate mesele

Mesele simple se mănâncă în ziua sosirii. Planifică mai întâi mesele cu cele mai perisabile ingrediente. Folosește un plan de rezervă atunci când focul de tabără  nu funcționează.

Ademenirea faunei sălbatice la cort

Nu este nevoie de prea mult efort pentru ca animale sălbatice să își dea seama că există alimente disponibile în zonă. Neglijența în manipularea hranei te pune pe tine și pe familia ta în pericol. Ca să nu se întâmple așa ceva, ai grijă și curăță și împachetează toate alimentele de la cort și depoziteză-le în mașină sau într-un loc separat, eventual la înălțime. În niciun caz, nu în cort! De asemenea, și gunoiul ar trebui să fie păstrat tot în mașină pe timp de noapte, dacă nu apuci să îl arunci în locuri special amenajate. 

Așezarea nepotrivită a prelatei

Corturile de bună calitate și hidroizolația suplimentară te vor ajuta să eviți pătrunderea apei în cort. Cu toate acestea, dacă nu așezi corect prelata sub cort, apa se va aduna și se va infiltra încet. Prelata ar trebui să fie pliată în întregime sub podeaua cortului, pentru o potrivire perfectă. Îndoaie marginile prelatei în jos și ascunde materialul suplimentar sub cort. În acest fel, apa nu se va aduna sub cort și îl va menține uscat în interior.

Ai uitat să improvizezi

Nu te poți pregăti pentru orice vacanță cu cortul, așa că singura modalitate de a te simți bine este să te pregătești să gândești creativ și să fii pregătit pentru rezolvarea unor probleme.

Nu ai stins complet focul de tabără

Aceasta poate fi o problemă semnificativă de siguranță, în special pe vreme caldă și uscată. O scânteie mică poate ieși din foc chiar mai repede decât te-ai aștepta și poate produce un incendiu. Aceasta este una dintre cele mai grave greșeli comune de camping. Toarnă întotdeauna apă peste foc pentru a-l stinge complet.

Ai uitat de buna funcționare a echipamentului

Lanterna are bateriile uzate. Rola de hârtie este consumată. Mulți nu își vor aminti aceste detalii atunci când fac lista pentru următoarea călătorie și se pot trezi cu același echipament neutilizabil mereu. Nu uita că toate echipamentele trebuie verificate periodic, reparate, încărcate sau întreținute.

Vacanța cu cortul la munte: destinații recomandate

Poți alege o mare varietate de trasee montane în România pentru o vacanță cu cortul sau cu rulota.

Destinație 1. Lacul Cinciș, Hunedoara

Locul de poveste se află în apropierea Parcului Național Retezat, la o aruncătură de băț de Castelul Corvinilor și de Mănăstirea Prislop. Lacul Cinciș oferă nu doar un peisaj de poveste, ci și o poveste reală. Cinci sate au dispărut acum mai bine de 50 de ani pentru un lac destinat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara. În acest peisaj fantastic, vei găsi ușor și locuri de camping.

Destinație 2. Cheia – Râmeț, Alba

La Râmeț, ai parte de un peisaj fantastic, liniște, așezări arhaice într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Apuseni. Dacă vrei să vizitezi cetatea Alba-Iulia, poți face acest lucru foarte ușor, deoarece se află la circa 30 de km distanță. Poți găsi cu ușurință și locuri de camping organizate.

Destinație 3. Valea Iarului – Uricani, Hunedoara

Pentru o vacanța cu cortul, aproape de natura, în aerul curat de munte, poți alege să mergi chiar în inima munților Retezat. Aici, poți găsi și unul dintre cele mai fantastice și sofisticate campinguri organizate din România.

Destinație 4. Lacul Bucura, Munții Retezat

La Lacul Bucura, poți ajunge după un drum de câteva ore de mers de la cabana Pietrele. Priveliștea este fără cuvinte, lacul glaciar uimind prin frumusețea și imensitatea sa. de altfel, acesta este cel mai mare lac glaciar din România, aflat la altitudinea de 2040 metri. Vei găsi vara un loc la marginea apei pentru cortul tău, locul fiind o stație de bază pentru cei care urmează diferite trasee în zonă.

Destinație 5. Șaua Gărgălău, Munții Rodnei

Șaua Gărgălău este un loc magic de vizitat datorită priveliștii pe care o descoperi la sud, mai ales într-o vacanță cu cortul de câteva zile în zona Lacul Lala și până la Tarnița de Cruce. Șaua Gărgălău se află la jumătate de oră spre vest de Vârful Gărgălău cu o înălțime de 1907 m și oferă nu doar un peisaj seducător cu izvor și arbuști, ci și condițiile minime de campare în sălbăticie.

Vacanța cu cortul la mare: destinații recomandate

Destinație 1. Plaja Corbu, Constanța

Plaja Corbu, parte a Rezervației Delta Dunării, este locul perfect pentru cei care își doresc să stea pe malul mării într-o zonă liniștită, departe de aglomerație. Dacă te gândești la o vacanță cu cortul, poți închiria locuri în campingurile special amenajate. Amplasarea cortului direct pe plaja Corbu este interzisă. Poți vizita și Cetatea Histria sau Cetatea Enisala aflate în imediata apropiere.

Destinație 2. Stațiunea Venus

Dacă dorești să organizezi o vacanță cu cortul într-un loc liniştit, astfel încât să te relaxezi alături de familie, atunci poți alege staţiunea Venus. Te poți bucura de mare, dar și de o vizită la Mangalia, la herghelia de cai sau poţi petrece o zi la parcul de căţărări situat în apropiere.

Destinație 3. Sfântu Gheorghe, Delta Dunarii

Sfântu Gheorghe se află într-o zonă pitorească din Rezervația Deltei Dunării, locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră, la doar 2 km distanță. O vacanță cu cortul este potrivită pentru cei care iubesc natura sălbatică, liniștea și peisajele de vis. Locul oferă spații de campare dedicate.

Oriunde ai merge cu cortul, la munte sau la mare, nu uita să fii bine echipat, să fii organizat și să te bucuri de fiecare moment petrecut în natură.

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.