Rotavirus si Adenovirus constituie cauzele majore ale gastroenteritei infectioase si sindroamelor asociate in randul adultilor, dar mai ales al copiilor si varstnicilor. Adenovirusul este asociat in general cu gastroenterita, insa si cu multe alte boli precum faringita, bronsita sau keratoconjunctivita, atunci cand virusul este prezent in sistemul respirator.
- Detecteaza antigenele specifice virusurilor Rotavirus si Adenovirus, asociate cu gastroenterita, faringita, bronsita sau keratoconjunctivita, intr-o proba de materii fecale
- Recomandat in caz de diaree acuta, varsaturi, febra, slabiciune
Infectiile cauzate de aceste virusuri pot avea evolutie severa la copii, varstnici sau pacientii imunocompromisi. Infectia cu rotavirus si adenovirus se raspandeste usor prin contactul cu obiecte contaminate, sau alte suprafete ambientale contaminate cu materii fecale. Epidemiile anuale apar, de obicei, toamna si primavara, dar pot sa nu fie specifice unui anumit sezon, in functie de zonele geografice.
Testul rapid pentru rota adenovirus este un test rapid imunologic pentru detectarea rotavirusului si/sau adenovirusului in materiile fecale. Dispozitivul de testare este format dintr-o carcasa din plastic, care contine doua benzi reactive, una pentru rotavirus si alta pentru adenovirus, fiecare dintre ele avand zone distincte pentru detectarea virusului si pentru control.
Cum functioneaza Testul rapid pentru rota-adenovirus?
Cand sunt prezenti, rotavirusurile sau adenovirusurile sunt degajate in materiile fecale. Testul rapid pentru rota-adenovirus a fost destinat detectarii antigenilor rotavirusurilor si adenovirusurilor cu ajutorul a doua benzi distincte, pozitionate in aceeasi caseta. Fiecare banda contine o pereche specifica de anticorpi impotriva rotavirusurilor sau adenovirusurilor. Pe fiecare banda este imobilizat un antigen in zona de testare (T), iar altul este legat cu particule coloidale de aur rosu pentru vizualizarea reactiei pozitive, cand apare (linia rosie) in zona de test (T) a ambelor ferestre de citire. O linie de control (C) care indica faptul ca testul a fost efectuat corect, indica excesul de particule de aur rosu, si va aparea in zonele de control ale ambelor ferestre de citire.
Ce trebuie sa fac daca rezultatul este pozitiv?
Daca rezultatul este pozitiv, atunci inseamna ca proba de scaun contine rotavirusuri si/sau adenovirusuri si ca ar trebui sa consultati un medic, mai ales daca sunteti imunocompromis, si sa-i prezentati rezultatele testului. Apoi, medicul va decide asupra procedurii ulterioare.