Amenajarea grădinii: idei și sfaturi utile

[ssba-buttons]

Tocmai din acest motiv, proiectul de transformare a grădinii tale ar trebui să devină o prioritate. Desigur, nu va fi gata peste noapte, mai ales că sunt foarte multe detalii de care să ții cont, însă partea bună este că există nenumărate soluții și idei pentru amenajarea grădinii pe care să le pui în aplicare.

Iar în rândurile de mai jos ți-am pregătit un ghid practic, simplu și eficient, la care poți recurge ori de câte ori ai nevoie de un strop de inspirație la acest capitol.

Ce funcționalități poate avea o grădină”

Înainte de a lua materialele și instrumentele de care ai nevoie și de a te apuca de amenajarea propriu-zisă a grădinii, trebuie să trasezi un plan de acțiune și să te gândești, în primul rând, la scopul transformării acestui spațiu.

În funcție de asta, dar și de suprafața de care dispui, poți amenaja o grădină destinată activităților recreative, unde să amenajezi diferite zone tematice și să aduci câteva piese de mobilier.

Zona grătarului

Zona în care vei instala grătarul (pe care îl poți construi din cărămidă sau îl poți lua gata montat din magazinele de specialitate), masa și scaunele ar trebui să fie acoperită, de preferat cu o pergolă retractabilă, care să te ajute să îți faci treaba indiferent de condițiile meteo. De asemenea, în spațiul respectiv poți turna o fundație din piatră sau ciment, astfel încât să delimitezi cât mai bine zona. Mobilează locul, decorează-l cu plante, felinare sau diverse instalații de lumini, astfel încât să arate cât mai primitor, și poți organiza aici cele mai simpatice reuniuni cu cei mai buni prieteni.

Locul de joacă

Crearea unui loc de joacă pentru copii (și nu numai) se poate face foarte repede. Trebuie doar să ai un colț de grădină liber și să instalezi acolo diferite accesorii pentru distracție. Leagănele, toboganul, trambulina, balansoarul sau chiar căsuțele din lemn în care se joacă cei mici: iată doar câteva dintre lucrurile pe care le poți aduce în acest spațiu. Singurul aspect de care ar trebui să ții cont este că locul de joacă trebuie să fie unul cât mai vesel și colorat, așa că nu ar strica nici câteva baloane, mingi sau pernuțe decorative în diferite nuanțe.

Iazul sau piscina

Dacă ai un teren generos, poți lua în calcul inclusiv instalarea unui mic iaz sau a unei piscine (poți construi una de la zero sau o poți achiziționa de-a gata, fiind necesar doar montajul ei). Pentru lacul în miniatură ar trebui să sapi o groapă adâncă, peste care să torni apoi ciment. După ce materialul se usucă, umple iazul cu apă și decorează-i marginile cu pietre (alege mai multe dimensiuni, de la cele foarte mari la mici) și flori. Va arăta extraordinar!

De asemenea, îți poți transforma spațiul într-o grădină de flori, de legume sau poți planta și câțiva pomi fructiferi, pentru a crea o mică livadă. Cu siguranță ideea de a avea mereu produse proaspete sună tentant, însă, pentru a o pune în aplicare, trebuie să verifici dacă solurile și clima sunt favorabile cultivării anumitor tipuri de plante.

Nu în ultimul rând, poți avea o grădină în care accentul să fie pus pe aspect, pe designul locului, caz în care va fi esențial să alegi un stil de amenajare care să se potrivească și cu arhitectura casei, pentru că, până la urmă, curtea nu este altceva decât o extensie în aer liber a locuinței tale.

Bineînțeles, în funcție de suprafață și de resursele disponibile, poți amenaja o grădină care să servească mai multor scopuri. Important este ca, la final, să creezi un spațiu în care să te simți bine și de care să te folosești exact așa cum îți dorești.

Care sunt etapele amenajării unei grădini

Odată ce ai stabilit care va fi rolul noii tale grădini, urmează să treci la acțiunea concretă și să îți pui ideile în aplicare. Sunt câțiva pași de respectat, așa că cel mai bine ar fi să îi iei pe rând și, de îndată ce finalizezi o etapă, să treci la următoarea.

Documentarea și alegerea stilului de amenajare

Este foarte important să cunoști toate opțiunile în ceea ce privește stilul de amenajare și să te decizi dinainte asupra celui care îți satisface nevoile cel mai bine. Apoi, trebuie să faci o listă de esențiale: materialele și elementele de construcție, decorațiunile, necesarul de plante, sistemul de irigații (dacă e cazul) și multe altele.

Alegerea stilului de amenajare al gradinii tale

Stabilirea bugetului

Odată ce vei avea o evaluare clară a lucrurilor pe care să le folosești la amenajarea grădinii, vei putea estima și un buget pentru ele. Dacă alegi să lucrezi cu un arhitect peisagist care să-ți schițeze proiectul grădinii, costurile vor crește semnificativ. În plus, va trebui să pui la socoteală și eventualele lucrări pe care le vei face: drenajul terenului, în cazul în care vrei să plantezi culturi noi și trebuie să scapi de umiditatea excesivă, plantarea gazonului, montarea pavajului din curte, instalarea sistemului de irigații etc.

Acțiunea propriu-zisă

Dacă ai deja un proiect de grădină, acum este momentul să îl dai în execuție, având grijă să respecți ordinea etapelor. De exemplu, dacă vrei să construiești o piscină, ar fi bine să începi săpăturile pentru ea cât grădina încă se află la stadiul de șantier în lucru. Dacă vrei să pavezi o alee sau o anumită zonă, apucă-te de această lucrare înainte de celelalte. Apoi urmează plantarea gazonului și a culturilor, bineînțeles, după pregătirea în prealabil a terenului (drenaj, curățarea buruienilor, fertilizarea solului, instalarea sistemului de irigații). La final ar trebui să-ți rămână ultimele retușuri: aducerea și aranjarea în spațiu a mobilierului, a grătarului și a tuturor celorlalte elemente decorative.

Cum amenajezi o gradina deosebita

Cele mai interesante stiluri de amenajare a grădinii

Alegerea stilului de amenajare este, de asemenea, o etapă-cheie în proiectul grădinii tale, așa că va trebui să alegi unul care să corespundă nevoilor și dorințelor tale. Aruncă o privire pe modelele de mai jos: sunt șanse mari să îl găsești pe cel potrivit.

Grădina în stil modern

Unul dintre cele mai populare modele din zilele noastre, stilul modern de amenajare a grădinii presupune adoptarea minimalismului. Folosește o paletă restrânsă de culori pentru elementele de construcție și decor (de exemplu, griul și verdele formează o combinație interesantă pentru grădină), pavaj într-o singură nuanță, alei din plăci de marmură sau piatră, mobilier cu linii simple și cât mai multe plante verzi. Un accent simpatic ar fi și instalarea unei mici fântâni arteziene din piatră.

Gradina in stil mediteranean

Grădina în stil mediteranean

Dacă îți plac amenajările curților din Grecia și Italia, atunci ar trebui să mergi pe această variantă și în grădina proprie. Deși nu avem o climă similară, sunt câteva plante care se pot descurca bine și în condițiile de la noi. Ierburile aromatice se numără printre ele, așa că n-ar strica să începi cu plantarea în ghivece a unor semințe de busuioc, rozmarin sau oregano. Și nici portocalii sau lămâii nu ar trebui să lipsească.

Pentru pavaj poți alege un mozaic colorat (amintește-ți de modelele înflorate ale podelelor din Italia), iar în cazul mobilierului, mergi pe varianta unor piese din lemn sau fier forjat.

Gradina in stil englezesc

Grădina în stil englezesc

În cazul grădinii în stil englezesc va trebui să te gândești la amenajările din jurul caselor și al conacelor britanice. Primul element pe care trebuie să-l iei în calcul este gazonul, care va trebui să arate impecabil și să ocupe cea mai mare suprafață. De asemenea, grădinile englezești sunt renumite pentru flora bogată, așa că poți aduce cât mai multe specii de plante verzi (tufișuri și arbuști care au diferite forme). În ceea ce privește mobilierul, mizează pe elementele din lemn (băncuțe, scaune, masă).

Gradina in stil frantuzesc

Grădina în stil franțuzesc

Visezi deja la o grădină ca cele din Provence, pline de lavandă și de tot felul de flori? Poți realiza ceva similar dacă începi să cultivi speciile care se găsesc acolo (lavanda este mai pretențioasă, va avea nevoie de mult soare pentru a se dezvolta), pe care să le grupezi în mai multe zone trasate perfect drept (amintește-ți de geometriile create cu plantele de la Versailles). În mijlocul grădinii poți aduce și o statuie, o fântână arteziană sau un mic lac artificial.

Gradina verde

Grădina în stil japonez

Adepți ai minimalismului la rândul lor, japonezii preferă simplitatea, eleganța, echilibrul proporțiilor. Pentru a crea o grădină în stil japonez, orientează-te către cât mai multe plante verzi (și un cireș japonez, dacă ai noroc să se prindă), mai puține piese de mobilier (bănci înguste din lemn, rogojini), alei înguste, umplute cu pietriș, un mic iaz artificial sau o fântână arteziană în centru. Completează decorul cu mici felinare și pietre masive.

Gradina in stil japonez

Grădina în stil rustic

Dacă vrei o grădină în care să cultivi legume și fructe, acesta este cel mai potrivit stil de amenajare. Împarte suprafața în mici răzoare pe care să semeni plantele, făcând și o potecă pentru a avea acces cu ușurință la ele. În centrul grădinii poți amplasa un foișor din lemn. Iar dacă ai și câțiva pomi mai înalți, așază o masă și câteva scaune la umbra lor, decorul perfect pentru momentele tale de relaxare.

Gradina in stil rustic

Decorațiunile și accesoriile necesare pentru grădină

O grădină perfect funcțională este una care are toate dotările necesare pentru a-ți face treaba cum trebuie în ea. Așa că, dacă ai finalizat cu amenajarea grădinii, nu îți mai rămâne decât să aduci mici elemente pentru a personaliza spațiul și pentru a-l face mai util. Iar în lista de mai jos am făcut o selecție a obiectelor și a ustensilelor de bază într-o grădină, dar și a decorațiunilor pe care le poți integra:

 • Un set format din masă și scaune, pentru a-ți aduna familia și prietenii în grădină;
 • O bancă, un balansoar sau un hamac;
 • O umbrelă sau un pavilion care să țină umbră, în caz că nu sunt copaci;
 • Un grătar de grădină (cel construit din cărămidă e mai durabil și mai eficient decât alte variante);
 • Loc de joacă pentru copii (dacă e cazul);
 • Husă pentru protecția mobilierului;
 • Scule și unelte de grădină (cazma, lopată, greblă, sapă, foarfecă, mănuși etc), pentru momentele în care te ocupi de grădinărit;
 • Ghivece pentru toate plantele tale;
 • Un suport de ghivece;
 • Garduri sau separatoare de răzoare;
 • Stropitoare, furtun de apă (pe care să-l conectezi la o sursă de apă), aspersor;
 • Semințe de plante;
 • Compost pentru fertilizarea pământului.

Decoratiuni pentru amenajarea gradinii

Trucuri pentru amenajarea și întreținerea grădinii

Nu este deloc complicat să întreții o grădină, însă depinde și de elementele pe care le folosești la amenajarea ei. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, alege o grădină minimalistă, care să nu aibă nevoie de prea multă întreținere. Dacă grădinăritul te relaxează și ești pasionat de flori, atunci investește într-un spațiu dedicat, o mică oază în care să te detașezi în fiecare zi. Ca reguli generale, ține seama de următoarele:

 • Respectă instrucțiunile de îngrijire pentru fiecare plantă în parte (unele trebuie udate mai des și au nevoie de fertilizatori, altele au nevoie de multă lumină și de soare – motiv pentru care ar trebui să le găsești o poziționare avantajoasă, în timp ce câteva se descurcă excelent și pe cont propriu);
 • Protejează mobilierul de factorii externi (folosește husa pentru a-l apăra de ploaie, de soarele prea puternic);
 • Reciclează tot felul de obiecte din casă pentru a le folosi la decorul grădinii (cizmele vechi le poți folosi pe post de suport de flori, bicicleta veche poate fi vopsită și utilizată ca element de decor vintage, dă frâu liber imaginației în privința oricărui lucru de care crezi că te poți lipsi).

Decoratiuni vintage pentru amenajarea gradinii

Acestea fiind spuse, este timpul să te apuci de amenajarea grădinii tale de vis. Fă-ți un plan de acțiune, trece pe listă toate lucrurile de care ai nevoie și apucă-te de treabă!

Sursa foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.