Amenajarea grădinii: idei și sfaturi utile

Tocmai din acest motiv, proiectul de transformare a grădinii tale ar trebui să devină o prioritate. Desigur, nu va fi gata peste noapte, mai ales că sunt foarte multe detalii de care să ții cont, însă partea bună este că există nenumărate soluții și idei pentru amenajarea grădinii pe care să le pui în aplicare.

Iar în rândurile de mai jos ți-am pregătit un ghid practic, simplu și eficient, la care poți recurge ori de câte ori ai nevoie de un strop de inspirație la acest capitol.

Ce funcționalități poate avea o grădină”

Înainte de a lua materialele și instrumentele de care ai nevoie și de a te apuca de amenajarea propriu-zisă a grădinii, trebuie să trasezi un plan de acțiune și să te gândești, în primul rând, la scopul transformării acestui spațiu.

În funcție de asta, dar și de suprafața de care dispui, poți amenaja o grădină destinată activităților recreative, unde să amenajezi diferite zone tematice și să aduci câteva piese de mobilier.

Zona grătarului

Zona în care vei instala grătarul (pe care îl poți construi din cărămidă sau îl poți lua gata montat din magazinele de specialitate), masa și scaunele ar trebui să fie acoperită, de preferat cu o pergolă retractabilă, care să te ajute să îți faci treaba indiferent de condițiile meteo. De asemenea, în spațiul respectiv poți turna o fundație din piatră sau ciment, astfel încât să delimitezi cât mai bine zona. Mobilează locul, decorează-l cu plante, felinare sau diverse instalații de lumini, astfel încât să arate cât mai primitor, și poți organiza aici cele mai simpatice reuniuni cu cei mai buni prieteni.

Locul de joacă

Crearea unui loc de joacă pentru copii (și nu numai) se poate face foarte repede. Trebuie doar să ai un colț de grădină liber și să instalezi acolo diferite accesorii pentru distracție. Leagănele, toboganul, trambulina, balansoarul sau chiar căsuțele din lemn în care se joacă cei mici: iată doar câteva dintre lucrurile pe care le poți aduce în acest spațiu. Singurul aspect de care ar trebui să ții cont este că locul de joacă trebuie să fie unul cât mai vesel și colorat, așa că nu ar strica nici câteva baloane, mingi sau pernuțe decorative în diferite nuanțe.

Iazul sau piscina

Dacă ai un teren generos, poți lua în calcul inclusiv instalarea unui mic iaz sau a unei piscine (poți construi una de la zero sau o poți achiziționa de-a gata, fiind necesar doar montajul ei). Pentru lacul în miniatură ar trebui să sapi o groapă adâncă, peste care să torni apoi ciment. După ce materialul se usucă, umple iazul cu apă și decorează-i marginile cu pietre (alege mai multe dimensiuni, de la cele foarte mari la mici) și flori. Va arăta extraordinar!

De asemenea, îți poți transforma spațiul într-o grădină de flori, de legume sau poți planta și câțiva pomi fructiferi, pentru a crea o mică livadă. Cu siguranță ideea de a avea mereu produse proaspete sună tentant, însă, pentru a o pune în aplicare, trebuie să verifici dacă solurile și clima sunt favorabile cultivării anumitor tipuri de plante.

Nu în ultimul rând, poți avea o grădină în care accentul să fie pus pe aspect, pe designul locului, caz în care va fi esențial să alegi un stil de amenajare care să se potrivească și cu arhitectura casei, pentru că, până la urmă, curtea nu este altceva decât o extensie în aer liber a locuinței tale.

Bineînțeles, în funcție de suprafață și de resursele disponibile, poți amenaja o grădină care să servească mai multor scopuri. Important este ca, la final, să creezi un spațiu în care să te simți bine și de care să te folosești exact așa cum îți dorești.

Care sunt etapele amenajării unei grădini

Odată ce ai stabilit care va fi rolul noii tale grădini, urmează să treci la acțiunea concretă și să îți pui ideile în aplicare. Sunt câțiva pași de respectat, așa că cel mai bine ar fi să îi iei pe rând și, de îndată ce finalizezi o etapă, să treci la următoarea.

Documentarea și alegerea stilului de amenajare

Este foarte important să cunoști toate opțiunile în ceea ce privește stilul de amenajare și să te decizi dinainte asupra celui care îți satisface nevoile cel mai bine. Apoi, trebuie să faci o listă de esențiale: materialele și elementele de construcție, decorațiunile, necesarul de plante, sistemul de irigații (dacă e cazul) și multe altele.

Alegerea stilului de amenajare al gradinii tale

Stabilirea bugetului

Odată ce vei avea o evaluare clară a lucrurilor pe care să le folosești la amenajarea grădinii, vei putea estima și un buget pentru ele. Dacă alegi să lucrezi cu un arhitect peisagist care să-ți schițeze proiectul grădinii, costurile vor crește semnificativ. În plus, va trebui să pui la socoteală și eventualele lucrări pe care le vei face: drenajul terenului, în cazul în care vrei să plantezi culturi noi și trebuie să scapi de umiditatea excesivă, plantarea gazonului, montarea pavajului din curte, instalarea sistemului de irigații etc.

Acțiunea propriu-zisă

Dacă ai deja un proiect de grădină, acum este momentul să îl dai în execuție, având grijă să respecți ordinea etapelor. De exemplu, dacă vrei să construiești o piscină, ar fi bine să începi săpăturile pentru ea cât grădina încă se află la stadiul de șantier în lucru. Dacă vrei să pavezi o alee sau o anumită zonă, apucă-te de această lucrare înainte de celelalte. Apoi urmează plantarea gazonului și a culturilor, bineînțeles, după pregătirea în prealabil a terenului (drenaj, curățarea buruienilor, fertilizarea solului, instalarea sistemului de irigații). La final ar trebui să-ți rămână ultimele retușuri: aducerea și aranjarea în spațiu a mobilierului, a grătarului și a tuturor celorlalte elemente decorative.

Cum amenajezi o gradina deosebita

Cele mai interesante stiluri de amenajare a grădinii

Alegerea stilului de amenajare este, de asemenea, o etapă-cheie în proiectul grădinii tale, așa că va trebui să alegi unul care să corespundă nevoilor și dorințelor tale. Aruncă o privire pe modelele de mai jos: sunt șanse mari să îl găsești pe cel potrivit.

Grădina în stil modern

Unul dintre cele mai populare modele din zilele noastre, stilul modern de amenajare a grădinii presupune adoptarea minimalismului. Folosește o paletă restrânsă de culori pentru elementele de construcție și decor (de exemplu, griul și verdele formează o combinație interesantă pentru grădină), pavaj într-o singură nuanță, alei din plăci de marmură sau piatră, mobilier cu linii simple și cât mai multe plante verzi. Un accent simpatic ar fi și instalarea unei mici fântâni arteziene din piatră.

Gradina in stil mediteranean

Grădina în stil mediteranean

Dacă îți plac amenajările curților din Grecia și Italia, atunci ar trebui să mergi pe această variantă și în grădina proprie. Deși nu avem o climă similară, sunt câteva plante care se pot descurca bine și în condițiile de la noi. Ierburile aromatice se numără printre ele, așa că n-ar strica să începi cu plantarea în ghivece a unor semințe de busuioc, rozmarin sau oregano. Și nici portocalii sau lămâii nu ar trebui să lipsească.

Pentru pavaj poți alege un mozaic colorat (amintește-ți de modelele înflorate ale podelelor din Italia), iar în cazul mobilierului, mergi pe varianta unor piese din lemn sau fier forjat.

Gradina in stil englezesc

Grădina în stil englezesc

În cazul grădinii în stil englezesc va trebui să te gândești la amenajările din jurul caselor și al conacelor britanice. Primul element pe care trebuie să-l iei în calcul este gazonul, care va trebui să arate impecabil și să ocupe cea mai mare suprafață. De asemenea, grădinile englezești sunt renumite pentru flora bogată, așa că poți aduce cât mai multe specii de plante verzi (tufișuri și arbuști care au diferite forme). În ceea ce privește mobilierul, mizează pe elementele din lemn (băncuțe, scaune, masă).

Gradina in stil frantuzesc

Grădina în stil franțuzesc

Visezi deja la o grădină ca cele din Provence, pline de lavandă și de tot felul de flori? Poți realiza ceva similar dacă începi să cultivi speciile care se găsesc acolo (lavanda este mai pretențioasă, va avea nevoie de mult soare pentru a se dezvolta), pe care să le grupezi în mai multe zone trasate perfect drept (amintește-ți de geometriile create cu plantele de la Versailles). În mijlocul grădinii poți aduce și o statuie, o fântână arteziană sau un mic lac artificial.

Gradina verde

Grădina în stil japonez

Adepți ai minimalismului la rândul lor, japonezii preferă simplitatea, eleganța, echilibrul proporțiilor. Pentru a crea o grădină în stil japonez, orientează-te către cât mai multe plante verzi (și un cireș japonez, dacă ai noroc să se prindă), mai puține piese de mobilier (bănci înguste din lemn, rogojini), alei înguste, umplute cu pietriș, un mic iaz artificial sau o fântână arteziană în centru. Completează decorul cu mici felinare și pietre masive.

Gradina in stil japonez

Grădina în stil rustic

Dacă vrei o grădină în care să cultivi legume și fructe, acesta este cel mai potrivit stil de amenajare. Împarte suprafața în mici răzoare pe care să semeni plantele, făcând și o potecă pentru a avea acces cu ușurință la ele. În centrul grădinii poți amplasa un foișor din lemn. Iar dacă ai și câțiva pomi mai înalți, așază o masă și câteva scaune la umbra lor, decorul perfect pentru momentele tale de relaxare.

Gradina in stil rustic

Decorațiunile și accesoriile necesare pentru grădină

O grădină perfect funcțională este una care are toate dotările necesare pentru a-ți face treaba cum trebuie în ea. Așa că, dacă ai finalizat cu amenajarea grădinii, nu îți mai rămâne decât să aduci mici elemente pentru a personaliza spațiul și pentru a-l face mai util. Iar în lista de mai jos am făcut o selecție a obiectelor și a ustensilelor de bază într-o grădină, dar și a decorațiunilor pe care le poți integra:

  • Un set format din masă și scaune, pentru a-ți aduna familia și prietenii în grădină;
  • O bancă, un balansoar sau un hamac;
  • O umbrelă sau un pavilion care să țină umbră, în caz că nu sunt copaci;
  • Un grătar de grădină (cel construit din cărămidă e mai durabil și mai eficient decât alte variante);
  • Loc de joacă pentru copii (dacă e cazul);
  • Husă pentru protecția mobilierului;
  • Scule și unelte de grădină (cazma, lopată, greblă, sapă, foarfecă, mănuși etc), pentru momentele în care te ocupi de grădinărit;
  • Ghivece pentru toate plantele tale;
  • Un suport de ghivece;
  • Garduri sau separatoare de răzoare;
  • Stropitoare, furtun de apă (pe care să-l conectezi la o sursă de apă), aspersor;
  • Semințe de plante;
  • Compost pentru fertilizarea pământului.

Decoratiuni pentru amenajarea gradinii

Trucuri pentru amenajarea și întreținerea grădinii

Nu este deloc complicat să întreții o grădină, însă depinde și de elementele pe care le folosești la amenajarea ei. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, alege o grădină minimalistă, care să nu aibă nevoie de prea multă întreținere. Dacă grădinăritul te relaxează și ești pasionat de flori, atunci investește într-un spațiu dedicat, o mică oază în care să te detașezi în fiecare zi. Ca reguli generale, ține seama de următoarele:

  • Respectă instrucțiunile de îngrijire pentru fiecare plantă în parte (unele trebuie udate mai des și au nevoie de fertilizatori, altele au nevoie de multă lumină și de soare – motiv pentru care ar trebui să le găsești o poziționare avantajoasă, în timp ce câteva se descurcă excelent și pe cont propriu);
  • Protejează mobilierul de factorii externi (folosește husa pentru a-l apăra de ploaie, de soarele prea puternic);
  • Reciclează tot felul de obiecte din casă pentru a le folosi la decorul grădinii (cizmele vechi le poți folosi pe post de suport de flori, bicicleta veche poate fi vopsită și utilizată ca element de decor vintage, dă frâu liber imaginației în privința oricărui lucru de care crezi că te poți lipsi).

Decoratiuni vintage pentru amenajarea gradinii

Acestea fiind spuse, este timpul să te apuci de amenajarea grădinii tale de vis. Fă-ți un plan de acțiune, trece pe listă toate lucrurile de care ai nevoie și apucă-te de treabă!

Sursa foto: Shutterstock.com

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.