Amenajarea mansardei: idei, poze și recomandări de culori

Mansarda poate fi, pentru mulți, un loc de depozitare care adună praf sau lucruri de care nu mai ai nevoie, dar pe care nu le-ai arunca. Această încăpere are un potențial uriaș pentru a deveni una dintre cele mai îndrăgite încăperi, indiferent dacă stai la bloc sau la casă. Mansarda poate avea aplicații dintre cele mai diverse, de la un spațiu de joacă pentru cei mici la un dormitor pentru musafiri, o cameră de relaxare pentru întreaga familie sau o sală de sport la tine acasă. Citind în continuare, poți afla ce stiluri de amenajare se potrivesc în mansardă, cum să o amenajezi, ce elemente de decor sunt potrivite, cum alegi culorile, precum și ce avantaje aduce amenajarea acestui spațiu.

Cum pregătești o mansardă pentru amenajare

Atunci când îți imaginezi cum ar putea arăta mansarda ta, probabil că primele lucruri care îți apar în minte sunt mobila și elementele decorative care să se potrivească perfect acestei încăperi. Totuși, înainte de a trece la acești pași, de altfel, dragi multora, trebuie să ne gândim și la aspectele „administrative”. Primul lucru la care ar trebui să te gândești, după ce ai făcut curățenie în mansardă, este izolarea sa. Prin izolare, vei proteja interiorul de ploi, vânt sau zgomot. Pentru izolarea interioară și exterioară, poți alege polistiren. De asemenea, trebuie să iei în calcul și partea de încălzire. Ai la dispoziție clasicele calorifere, dar și încălzirea prin pardoseală sau folosirea unor panouri electrice.

Mai apoi, trebuie să acorzi atenție sistemului de ventilație. Spațiul de la mansardă este predispus umezelii. De aceea, prezența ferestrelor și chiar instalarea unui dezumidificator pot reprezenta soluții pentru a preveni apariția igrasiei. Pe lângă aerisire, ferestrele, indiferent că alegi unele obișnuite sau speciale pentru acest tip de încăpere, aduc în mansardă lumina naturală.

Următorul pas este realizarea unui plan de amenajare. Ia în calcul spațiul pe care îi ai la dispoziție, numărul de ferestre, scopul încăperii, precum și stilul de amenajare. Stabilirea bugetului este direct legată de pasul anterior. Ce sumă ai la dispoziție pentru amenajare? Cât ești dispus să investești? Ai lăsat și o sumă de rezervă, în caz că este nevoie să faci reparații suplimentare? Aceste lucruri trebuie avute în vedere pentru ca renovarea să nu se întindă la nesfârșit.

Stiluri potrivite pentru amenajarea mansardei

Cum vei folosi mansarda va influența, în mod firesc, și stilul încăperii. Acesta din urmă ar trebui să se potrivească preferințelor tale, pentru ca atunci când ajungi în mansardă să simți că ai creat atmosfera de care aveai nevoie. Mansardele sunt amenajate, de regulă, în unul dintre următoarele stiluri.

Amenajare în stil rustic

Stilul rustic este marcat de folosirea lemnului și a pietrei, de obiecte tradiționale care îți amintesc de copilărie sau natură. O mansardă în stil rustic este una caldă și primitoare. Poți îmbina culorile calde (galben, portocaliu, portocaliu-maro) cu nuanțe neutre și elemente de decor cât mai aproape de natură. Mobila simplă, tradițională și podeaua din lemn completează cu gust stilul rustic.

Amenajare în stil modern

Dacă preferi stilul modern și simplitatea asociată acestuia, mansarda va conține un număr redus de obiecte decorative, în general care să îmbine esteticul cu practicul. Mobila și piesele de decor (covoare simple, tablouri, perne decorative, fotografii alb-negru etc.) sunt în culori precum alb, bej sau negru și predomină liniile drepte. Pardoseala poate fi realizată din lemn de culoare închisă sau chiar din marmură.

Amenajare în stil clasic

Stilul clasic este marcat de eleganță, rafinament și mobilă masivă. Patul este impozant, veiozele sunt tradiționale și poate fi folosit tapetul cu motive simple; acesta accentuează aerul prețios al încăperii. Ambientul poate include nuanțe de auriu, inserții luxoase, forme rotunjite și țesături fine. Este de preferat să amenajezi în stil clasic încăperile de mari dimensiuni. În caz contrar, atmosfera ar fi prea încărcată de mobilierul masiv și de ornamentele bogate.

Amenajare în stil industrial

Stilul industrial este un substil modern, în care se îmbină cu gust metalul și lemnul. În special țevile, zidăria și conductele sunt la loc de cinste în amenajarea în stil industrial. De asemenea, mansarda trebuie să conțină puține elemente, dar alese cu bun-gust. Stilul industrial este marcat de spații deschise. Pentru a defini zonele mansardei, poți opta pentru anumite piese de mobilier din metal sau paravane. Culorile neutre predomină în acest stil, iar nuanțe precum cele de maro sau gri-maro se îmbină cu variantele metalice precum cuprul (dar se evită auriul și argintiul), pentru a crea atmosfera unei hale industriale. Pentru a crea o ambianță primitoare, poți folosi covoare sau perne decorative în nuanțe de albastru deschis, verde crud sau portocaliu luminos. Ceasurile de masa ori de perete, scaunele metalice și lămpile cu picioare mobile accentuează și ele acest stil.

Amenajare în stil romantic

Mansarda în stil romantic îmbină culorile deschise cu decorațiunile și obiectele care oferă o lumină difuză și caldă. Mobilierul poate fi vintage, iar decorațiunile sunt sofisticate, cu texturi inedite (de exemplu, obiecte de decor croșetate, un baldachin pentru pat și un cufăr pentru depozitarea lucrurilor tale).

Amenajarea mansardei în funcție de dimensiuni

Spațiul reprezintă pentru mulți o problemă atunci când vine vorba de amenajare. Un spațiu mult prea mic îți limitează opțiunile de amenajare, însă, folosind câteva idei aparent banale, poți decora mansarda indiferent de spațiul de care dispui.

Amenajarea unei mansarde mici

Dacă ai o mansardă mică, alege piese de mobilier care nu ocupă mult spațiu și ia în calcul, mai întâi, utilitatea lucrurilor. Un dulap cu ușă glisantă și chiar un stand pe roți pot fi soluții dacă amenajezi un dormitor mic la mansardă. Este de preferat să existe cât mai multe ferestre pentru ca lumina naturală să pătrundă ușor în cameră. De asemenea, montarea unei oglinzi sau chiar a mai multora, de exemplu, un model sub formă de puzzle (va juca și rol de obiect de decor) va crea iluzia unei camere mult mai mari.

Amenajarea unei mansarde mari

Dacă ai o suprafață generoasă la dispoziție, îți va fi ușor să implementezi orice stil de decor îți dorești, inclusiv pe cel clasic. Poți împărți încăperea în mai multe zone sau poți lăsa open space. Alegerea mobilei și a obiectelor de decor trebuie făcută cu grijă, pentru a nu încărca inutil atmosfera. Optează pentru 2-3 culori, îmbină-le cu nuanțele neutre sau pământii și nu vei da greș în amenajarea unei mansarde de acest fel.

Amenajarea mansardei în funcție de tipul de locuință

În funcție de tipul locuinței, amenajarea mansardei poate depinde de structura arhitecturală a clădirii sau, dacă ești ceva mai norocos, de propriile dorințe (în cazul unei case).

Amenajarea mansardei la casă

Dacă stai la casă, mansarda poate fi împărțită în mai multe zone, pentru a îndeplini atât funcția de depozitare, cât și pe cea de spațiu în plus (dormitor, living, zonă de relaxare, spațiu de joacă etc.). Zona de depozitare poate conține mai multe dulapuri sau rafturi deschise, pentru a avea acces rapid la lucrurile de care ai nevoie. Astfel, îți oferă mai multă flexibilitate decât mansarda de la bloc.

Amenajarea mansardei la bloc

Dacă stai la bloc, poate fi dificil să te bucuri de avantajele unei mansarde. În cazul în care ai achiziționat mansarda, te poți considera norocos. Vei putea să o amenajezi așa cum vrei, după propriile gusturi. Poți alege culorile preferate și un stil de amenajare care să se potrivească personalității tale sau necesităților familiei. Dacă trebuie să împarți mansarda cu vecinii, rolul său depinde și de ceilalți locatari. Alternativ, poți ridica ziduri false, pentru a separa spațiile din mansardă și pentru a-ți amenaja un colț doar al tău.

Amenajarea mansardei în funcție de scopul utilizării

Atât stilul de amenajare ales, cât și mobila și obiectele de decor depind de scopul utilizării mansardei. Astfel, ai la dispoziție mai multe opțiuni, de la un dormitor în plus sau un living la un dressing generos, o sală de sport sau un cinema la tine acasă. Poți citi despre fiecare în parte mai jos.

Dormitor

Mansarda oferă acea atmosferă intimă necesară dormitorului, fiind un loc ideal pentru odihnă. Așază patul într-o zonă unde tavanul este jos și lasă locul înalt pentru dulap sau alte piese de mobilier. Alege ferestre mari, mobilă simplă în culori deschise și un număr restrâns de accesorii. Din dormitorul de la mansardă te vei putea bucura de cerul înstelat și, de ce nu, de apusul sau răsăritul soarelui. 

Living

Dacă îți dorești ca mansarda să devină un spațiu de întâlnire pentru tine și prieteni ori rude, este important să fii atent la selectarea pieselor de mobilier. Alege mobilă din lemn ușor, pentru a nu încărca spațiul. Rafturile puse direct pe perete pot reprezenta locul în care îți expui fotografiile, tablourile și alte obiecte de decor. Canapeaua în culori deschise și măsuța de cafea vor întregi atmosfera primitoare.

Loc de joacă

Mansarda poate deveni un spațiu de joacă pentru copii. Îmbină culorile viii cu nuanțele pale, pentru ca încăperea să poată fi folosită atât ca loc de joacă, cât și pentru relaxare. Alege covoare colorate, cu personaje din desene animate, cărți de colorat, jucării și o măsuță cu scăunele, pentru ca cei mici să se simtă cât mai bine.

Dressing

Dacă ești pasionat(ă) de modă, îți poți amenaja un dressing spectaculos în mansardă, mai ales dacă ai multe haine și dorești să îți alegi ținuta perfectă din câteva mișcări. De asemenea, se potrivește familiilor numeroase, care, prin folosirea mansardei, vor mai elibera spațiul din locuință. Pentru un aspect vizual deosebit, poți monta rafturi deschise. Le poți alătura o canapea cu două fotolii și o măsuță cu scaun pentru realizarea machiajului.

Birou

Pentru amenajarea unui birou în mansardă, vei avea nevoie, în primul rând, de ferestre de dimensiuni mari, care vor permite iluminarea naturală a spațiului. Mobilierul și obiectele de decor vor personaliza spațiul, astfel încât, odată ce ai ajuns în biroul mansardă, să fii productiv și relaxat. Optează pentru culori deschise, care vor mări vizual începerea, și folosește mici tablouri cu mesaje amuzante sau motivaționale.

Sală de sport

Instalând o sală de sport în mansardă, vei avea acces la ea 24/7. Nu va mai trebui să îți faci griji dacă vrei să te antrenezi la șase dimineața și nu e deschis la sala din cartier. Introduce cât mai puține elemente și alege culori simple și calde, care oferă o atmosferă zen. Poți adăuga și câteva plante. Dacă dorești să ai aparate mai grele, gândește-te dacă podeaua este suficient de solidă pentru a le susține.

Cinema

Seara, după o zi obositoare, sau poate în weekend, poți petrece câteva ore în fața unui film bun. Un home cinema acasă, în mansardă, poate fi o opțiune, dacă ești amator de filme. În timpul zilei, te poți relaxa în compania consolei de jocuri. Pentru a avea un cinema la tine acasă, asigură-te că ferestrele sunt mici (sau măcar optează pentru niște storuri), pentru a crea atmosfera întunecată specifică sălilor de cinema. Canapeaua și cel puțin două fotolii nu ar trebui să lipsească. Ecranul poate fi un televizor ultraplat de mari dimensiuni sau un proiector, după preferințe.

Mansarda cu terasă

Dacă spațiul îți permite, poate fi o idee bună să adaugi în prelungirea mansardei o terasă. Aici, îți vei putea bea cafeaua în liniștea și răcoarea dimineții. Pentru un astfel de proiect, va fi, cel mai probabil, nevoie de o anexă exterioară. Vorbește cu un arhitect, pentru a afla toate detaliile necesare pentru a adăuga o terasă mansardei tale.

Cum decorezi mansarda

Decorațiunile personalizează încăperea, însă, ca regulă generală, este bine să nu aglomerezi mansarda nici cu mobilă și nici cu decorațiuni, ci să lași spațiu liber. Mai jos sunt principalele elemente dintr-o mansardă.

Mobilierul

Mobilierul din mansardă depinde mult de scopul său. Dacă transformi mansarda într-un dormitor vei avea nevoie de pat, dulap, noptiere. De asemenea, trebuie să te gândești la variațiile de înălțime, motiv pentru care mobila pe comanda pare a fi alegerea ideală pentru mansardă. Dacă ai living, mobila este simplă și aerisită și include canapea, fotolii și o măsuță de cafea. Pentru un dressing, vei avea nevoie de mai multe dulapuri, rafturi deschise și oglinzi mari.

Podeaua și tavanul

Podeaua este, de regulă, simplă, realizată din lemn în culori pământii. Nuanțele de maro închis, gri sau chiar negru, dar și alb, crem ori bej se vor potrivi indiferent de scopul mansardei. Tavanul poate fi cât mai simplu. Dacă mansarda este joasă, poți vopsi tavanul în negru (înalță vizual) sau în linii geometrice.

Corpurile de iluminat

Corpurile de iluminat depind de stilul încăperii. Pentru o mansardă modernă sau minimalistă, se potrivesc corpurile de iluminat simple, aplicele în tavan sau spoturile plasate în diverse locuri. Dacă ai o mansardă în stil clasic, probabil că vei prefera lămpile cu design deosebit. În cazul stilului industrial, se potrivesc becurile fără abajur, în timp ce pentru stilul romantic, merg lămpile care oferă o lumină caldă și intimă.

Elemente de decor

În zona elementelor de decor, ai la dispoziție mai multe opțiuni, printre care:

  • Perne decorative;
  • Lumânări parfumate;
  • Tablouri personalizate cu un citat preferat;
  • Postere înrămate;
  • Covor în culori vii, cu modele geometrice sau pufoase, în funcție de stilul camerei;
  • Fotografii de familie.

Regula, și de această dată, este să nu încarci spațiul. De exemplu, 2-3 perne decorative oferă culoare și personalitate unei încăperi simple, în nuanțe neutre, însă prea multe aglomerează. Similar în cazul tablourilor sau al fotografiilor.

Utilizarea tapetului

Folosirea tapetului poate reprezenta o soluție și o modalitate simplă de a aduce o pată de culoare, în special în mansardele de mici dimensiuni. Optează pentru culori deschise și modele cu linii verticale, iar pereții tăi nu vor mai avea nevoie de tablouri. Folosirea unui tapet de acest fel reduce și din necesitatea decorațiunilor. În acest caz, te poți limita la fotografii de familie sau la tablouri simple, cu semnificație sentimentală.

Cum alegi culorile din mansardă

În mansardă se preferă culorile deschise. Paleta de culori poate fi menținută pe toate suprafețele, de la mobilă și pereți la tavan și podea. Materialele finisajelor ar trebui să fie în armonie unele cu altele. Un spațiu cu tavanul înalt are nevoie de lumină, obținută prin ferestre mari, oglinzi sau prin ambele. Dacă alegi pardoseala în culori închise și pereții albi, vei crea iluzia unui spațiu infinit.

Canapeaua, fotoliile, cuvertura, lenjeria de pat pot fi în nuanțe pastelate. Așezarea strategică a 1-2 ghivece cu plante poate aduce un plus de verde în încăpere. Dacă mansarda este mică, este bine să eviți culorile închise, deoarece îi vor reduce și mai mult dimensiunile.

Ce greșeli este bine să eviți

Uneori, poți face greșeli în amenajarea mansardei. Mai jos sunt câteva dintre posibilele greșeli:

  • Aglomerezi prea mult mansarda fie cu mobilă și obiecte de decor, fie cu mai multe stiluri de amenajare, culori, texturi sau materiale;
  • Alegi mobila și decorațiunile spontan, fără a fi măsurat înainte dimensiunile mansardei;
  • Încerci să transformi mansarda în multe camere, dar acestea ajung să fie mult prea mici pentru a putea fi folosite;
  • Muți baia sau bucătăria în mansardă. Deși nu este o problemă cu mutarea lor la etaj, este nevoie de condiții speciale, cum ar fi modificarea instalațiilor, precum și planificarea amănunțită;
  • Alegi mobila și decorațiunile de la același magazin – astfel, mansarda va părea una „de revistă” și îi va lua din căldură și autenticitate.

Care sunt avantajele amenajării mansardei

Amenajarea mansardei poate pune mai multe probleme decât decorarea altor încăperi ale casei, însă oferă o serie de avantaje importante:

  • Lumină din plin – mansarda îți permite să alegi ferestre de mari dimensiuni pe acoperiș. Pe timpul zilei, încăperea va fi iluminată în mod natural. Acest lucru este util mai ales dacă ai amenajat biroul de lucru sau spațiul de joacă al copiilor în mansardă;
  • Izolare termică bună – izolarea mansardei de umiditate și aer rece permite menținerea temperaturii și limitarea pierderilor de căldură atât în mansardă, cât și în restul locuinței;
  • Mai multă intimitate prin comparație cu alte încăperi – mansarda îți oferă mai multă izolare față de alte încăperi. În plus, pereții înguști și tavanul înclinat creează o atmosferă confortabilă;
  • Mai mult spațiu în casă – mansarda poate fi transformată, după necesități, în dormitor, birou, loc de joacă, bibliotecă, dressing etc.

Lasă în urmă podul plin de praf și ia în considerare amenajarea acestuia, pentru a obține o mansardă utilă locuinței tale. Decorarea acestei camere va fi o oportunitate pentru a-ți da frâu imaginației. Amenajarea cu gust și „aliații” săi: lumina naturală, stelele noaptea, grinda de lemn, toate conlucrează pentru ca mansarda să devină camera ta preferată.

Sursa foto: Shutterstock

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.