Fie că organizezi o petrecere cu o ocazie specială sau că vrei pur și simplu să te răsfeți cu o băutură ieșită din tipare, pe care o poți prepara chiar tu, fără prea mult efort, un cocktail este întotdeauna binevenit. Dincolo de plăcerea de a savura arome și texturi deosebite, este provocarea de a-ți pune imaginația la încercare.
La fel ca atunci când vrei să pregătești cele mai bune limonade, și în cazul cocktailurilor este vorba de a combina ingredientele potrivite, în cantități suficiente pentru a crea o băutură echilibrată, care să fie o experiență în sine, de la felul în care o prepari, până la paharul pe care îl alegi ca să o consumi.
Rețete de cocktailuri alcoolice
Dacă îți dorești o băutură alcoolică ușoară și revigorantă, de care să te poți bucura inclusiv în sezonul cald, poți încerca una dintre cele mai apreciate rețete de cocktailuri alcoolice pe care ți le propunem în cele ce urmează. Vodkă, whisky, lichior, coniac. Sunt unele dintre cele mai uzuale bauturi spirtoase care merg cel mai bine într-o combinație de fructe și alte condimente, ca să obții cocktailuri deosebite.
Rețetă de cocktail cu suc de rodie și vodkă
Dacă vrei să încerci un cocktail care îmbină gustul acrișor al rodiei și aroma dulce a portocalei cu vodka, atunci poți să prepari o băutură potrivită oricărui sezon. Iată ce trebuie să faci pentru asta:
Ingrediente:
200 ml vodkă;
100 ml suc de rodie;
60 ml lichior de portocale sau suc de portocale;
60 ml suc proaspăt de lămâie;
2-3 crenguțe de rozmarin.
Mod de preparare: Prepară sucurile de rodie, portocală și lămâie. Poți să le strecori, ca să obții un lichid transparent, limpede sau să le folosești cu tot cu pulpa fructelor. Amestecă ingredientele într-un recipient, la rece. Dacă vrei, poți adăuga un pliculeț de zahăr pudră vanilat. Pentru servirea cocktailului, poți pune cuburi de gheață. Ornează cu rozmarin proaspăt.
Rețetă cocktail Margarita cu mango și ardei iute
Când vine vorba de a face lucruri îndrăznețe, un cocktail Margarita cu mango și ardei iute te duce cu gândul la o călătorie în Mexic și, totodată, este o provocare interesantă. Mai jos, ai una dintre rețetele unei astfel de băuturi, potrivită pentru orice petrecere.
Ingrediente:
o linguriță de pudră chili;
o linguriță de sare;
2 lingurițe de zahăr;
2 căni de suc de mango;
1 ½ cană de tequila;
½ cană de suc de limetă;
¼ cană de miere;
1 ardei iute tăiat pe lung;
inghetata preparata in casa.
Cum prepari înghețata din mango: Mixează pulpa de la două fructe de mango și zeama de la două lămâi, până obții un amestec omogen. Toarnă compoziția în forme pentru înghețată și pune la congelator pentru cel puțin patru ore.
Mod de preparare cocktail: Prepară un mix de chili, sare, zahăr și miere. Pune într-un alt recipient sucul de mango, zeama de la limetă și tequila. Amestecă până se omogenizează și adaugă condimentele cu miere. Lasă totul la răcit 15 minute. Toarnă în paharele de cocktail, pune jumătățile de ardei iute și câte o înghețată pe băț în fiecare pahar. În funcție de preferințe, poți strecura sucurile sau le poți pune cu tot cu pulpa fructelor.
Rețetă de cocktail cu whisky și grapefruit
Gustul dulce-amărui al fructului de grapefruit, nuanțe de vanilie și whisky. Iată o combinație din care poți obține un cocktail delicios și special. Ca să te bucuri de o băutură alcoolică deosebită, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în prepararea ei:
Ingrediente:
60 ml suc de grapefruit;
80 ml whisky;
5-6 frunze de mentă proaspătă;
esență de vanilie.
Mod de preparare: amestecă toate ingredientele și pune compoziția la frigider pentru un sfert de oră. Alege un pahar potrivit pentru cocktail și pune, dacă vrei, câteva cuburi de gheață. Toarnă lichidul și ornează cu frunzele de mentă. Tot pentru decor, poți folosi și o felie de grapefruit sau de limetă.
Rețetă de cocktail cu portocale, tequila și mentă
Portocale, mentă și tequila. Sunt ingredientele de bază ale unui cocktail răcoritor și revigorant, excelent, mai ales pentru petrecerile în aer liber din timpul verii. Te poți bucura, însă, oricând de aromele lui, urmând pașii de mai jos pentru a-l prepara.
Ingrediente:
150 ml tequila;
o portocală;
o lămâie;
2 limete;
2 lingurițe de zahăr pudră;
10 frunze de mentă;
cuburi de gheață.
Mod de preparare: Stoarce portocala, lămâia și limetele. Strecoară sucurile și amestecă-le cu tequila și zahărul. Rupe o parte din frunzele de mentă, pisează-le într-un mojar și adaugă-le peste compoziție. Pune într-un pahar câteva cuburi de gheață și toarnă amestecul peste ele. Pentru decor, folosește câteva frunze de mentă. Dacă vrei, poți să pui și un pic de apă minerală.
Rețetă de cocktail cu vodkă și lichior de cafea
Când vine vorba de prepararea unui cocktail cu personalitate, un mix de alcool și cafea este alegerea potrivită. Iată care sunt pașii pentru a obține o astfel de băutură energizantă, tocmai bună, mai ales în sezonul rece:
Ingrediente:
50 ml vodkă;
40 ml lichior de cafea;
2-3 cireșe;
cuburi de gheață.
Mod de preparare: Pune câteva cuburi de gheață într-un pahar, apoi toarnă vodka și lichiorul de cafea. Pentru decor, poți folosi 2-3 cireșe pe care să le lași libere sau să le pui pe o scobitoare. De asemenea, ai putea încerca să folosești 2-3 tipuri de vodkă (nu mai multe), pentru că fiecare brand are o aromă proprie și poți obține un gust deosebit. Apoi, în loc de lichior de cafea, poți opta pentru cel de ciocolată.
Rețete de cocktailuri non-alcoolice
Culoare, gustul inconfundabil al fructelor proaspete și ierburi aromatice. Sunt ingredientele care stau la baza celor mai apreciate rețete de cocktailuri non-alcoolice, care pot fi consumate în orice sezon, de adulți și copii deopotrivă. Mai jos, ai câteva rețete pe care le poți încerca.
Rețetă de cocktail cu suc de portocale și cafea
Cafea cu portocală sau lămâie, într-un pahar care îți va oferi o experiență unică, o combinație rafinată între dulcele-acrișor al citricelor și nuanțele catifelate ale cafelei. Iată ce trebuie să faci:
Ingrediente:
150 ml suc de portocale;
150 ml cafea/ciocolată topită;
o lămâie;
2-3 frunze de mentă.
Mod de preparare: Într-un pahar de 350 de ml, pune câteva cuburi de gheață. Toarnă sucul de portocale și apoi, cafeaua sau ciocolata topită. Pentru decor, poți folosi câteva felii de lămâie și frunze de mentă.
Cocktail non-alcoolic din pepene roșu
Pepenele este unul dintre fructele preferate în sezonul cald, pentru conținutul bogat în apă și gustul său răcoritor. Este, însă, și un ingredient excelent pentru un cocktail fără alcool, pe care îl poți prepara rapid, urmând etapele de mai jos.
Ingrediente:
200 g pepene roșu;
o linguriță suc de limetă;
3-4 frunze de mentă;
1-2 batoane de scorțișoară.
Mod de preparare: Taie pepenele cubulețe și pune-le în blender, făcând o pastă din ele, nu înainte de a scoate semnițele. Toarnă compoziția într-un pahar înalt, adaugă sucul de limetă, un vârf de linguriță de praf de scorțișoară și ornează cu frunzele de mentă. Pentru decor, poți folosi și ciocolată rasă sau batoane de scorțișoară.
Cocktail non-alcoolic din căpșuni, rubarbă și pepene roșu
Dacă vrei un cocktail non-alcoolic, delicios și pe care să-l prepari în doar 10 minute, atunci poți încerca una dintre rețetele care au la bază rubarba și pepenele roșu. Iată cum îl poți pregăti:
Ingrediente:
300 g zahăr pudră;
o portocală;
o lămâie;
450 g tije de rubarbă, tăiate rondele;
o felie de rădăcină de ghimbir proaspăt;
5-6 căpșuni;
3-4 frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: Pune într-o oală zahărul și 300 ml de apă. Când dă în clocot, adaugă sucurile de portocală și lămâie cu pulpă. Amestecă bine, până se omogenizează și pune la sfârșit rubarba și ghimbirul. Fierbe toată compoziția la foc mediu, până ce rubarba scade. Lasă amestecul să se răcească, după care toarnă în paharele de cocktail. La 25 de ml de compoziție, se pun 100 de ml de apă minerală. Ornează cu mentă și căpșunile tăiate pe jumătate. Dacă îți mai rămâne concentrat, pune-l într-un borcan și îl poți păstra la frigider chiar și o lună.
Cocktail non-alcoolic din lavandă și cireșe
Gustul dulce-acrișor al cireșelor cărora lavanda le dă un plus de prospețime. Iată o propunere de cocktail non-alcoolic pe care ai putea să o încerci. Există mai multe variante pentru a-l prepara, iar în continuare ai una dintre cele mai apreciate rețete.
Ingrediente:
4 căni de cirese dulci;
2 căni de apă;
4 lingurițe de lavandă zdrobită în mojar;
2 lingurițe de zahăr.
Mod de preparare: Scoate sâmburii de la cireșe. Pune-le împreună cu zahărul și lavanda într-o oală pe aragaz. Amestecă totul bine până când dă în clocot, ia oala de pe foc și lasă compoziția să se răcească. Pisează 120 de mg de cuburi de gheață și toarnă într-un pahar de 350 de ml. Adaugă 120 de ml din compoziția de lavandă și cireșe. Ca să dai cocktailului tău un aspect deosebit, poți să prepari lavanda și cireșele separat și să torni peste gheață mai întâi lavanda și pe urmă cireșele.
Cocktail non-alcoolic Tropical Bay Breeze
Tropical Bay Breeze este un cocktail care te duce cu gândul la zilele călduroase de vară și la relaxarea pe o plajă cu nisipul fin. În cele ce urmează, descoperi secretul unei astfel de băuturi revigorante, tocmai bună pentru a-ți da multă energie pozitivă.
Ingrediente:
100 ml suc de ananas;
100 ml suc de merișoare;
50 ml suc de nucă de cocos;
cuburi de gheață.
Mod de preparare: Amestecă bine toate ingredientele. Într-un pahar, pune cuburile de gheață apoi toarnă compoziția. Pentru decor, poți folosi câteva frunze de mentă. De asemenea, în loc de merișoare, poți opta pentru afine sau mure, de exemplu.
Atunci când vrei să te răsfeți cu o băutură deosebită sau când dorești să-ți tratezi invitații la petrecere cu ceva special, cocktailurile alcoolice și non-alcoolice sunt o variantă excelentă. Sunt foarte ușor de preparat și poți fi cât de creativ vrei ca să obții aromele și texturile care vor da personalitate băuturilor tale.
Sursa foto: Shutterstock