Nimic nu se compară cu mirosul cozonacilor proaspăt scoși din cuptor și cu gustul lor irezistibil ce îți aduce aminte de vremurile când bunica pregătea mesele de sărbătoare. Însă nu este neapărat nevoie să ai un motiv special pentru a-i răsfăța pe cei dragi cu unul dintre cele mai apreciate deserturi din bucătăria românească și nu numai.
Procesul de preparare poate părea foarte complicat și este, într-adevăr, o artă să știi să faci cozonaci pufoși și delicioși. Cu toate acestea, dacă te ghidezi după câteva rețete, cum sunt și cele de mai jos, și ții cont de anumite sfaturi utile, pe care ți le prezentăm în continuare, poți face și tu cozonaci de casă cu arome și texturi deosebite, chiar și atunci când nu ai prea multă experiență în bucătărie.
Idei de rețete delicioase de cozonac de casă
La fel ca painea facuta in casa, cozonacul pregătit după rețete tradiționale moldovenești sau ardelenești are un farmec aparte. Poți alege, însă, și moduri de preparare altfel, cum sunt cele inspirate din gastronomia altor țări sau cele care nu presupun frământare. Reține că, dincolo de regulile simple care te ajută să obții un cozonac delicios, fără să faci greșeli majore, poți da frâu liber creativității și să încerci combinații proprii de ingrediente, astfel încât să obții arome și texturi personalizate.
Rețetă tradițională de cozonac pufos, cu nucă și cacao
Când vine vorba despre prepararea cozonacului în casă, nu ai cum să nu te gândești la felul în care proceda bunica. Sunt mai multe rețete tradiționale de cozonaci, diferite în funcție de zona geografică. Renumiți sunt, desigur, cozonacii moldovenești sau ardelenești. În continuare, îți propunem una dintre rețetele tradiționale pe care le poți încerca oricând, respectând pașii de mai jos:
Ingrediente:
- Aluatul:
- 1 kg făină;
- 600 ml lapte călduț;
- 250 g zahăr;
- 200 ml unt topit;
- 6 gălbenușuri:
- 50 g drojdie;
- coaja de la o lămâie;
- coaja de la o portocală;
- esențe de vanilie, rom.
- Umplutura:
- 300 g miez de nuca;
- 4 linguri de zahăr pudră;
- 100 ml lapte;
- 4 linguri cacao.
Mod de preparare: prepară maiaua: fărâmițează drojdia, pune peste ea o lingură și jumătate de făină, o linguriță de zahăr, 5 linguri de lapte cald; amestecă bine, cu ajutorul unei furculițe, până obții o pastă; lasă compoziția să crească, la temperatura camerei, 20 de minute; prepară aluatul: pune restul de lapte cald într-un bol; adaugă restul de zahăr și amestecă, până se dizolvă, cu o spatula din silicon; pune maiaua peste făină; adaugă coaja de lămâie și de portocală; pune cele 6 gălbenușuri, frecate cu sare; toarnă, treptat, laptele și amestecă totul cu mâna; când ai omogenizat compoziția, adaugă, treptat, untul topit amestecat cu ulei; frământă, până obții un aluat moale și lipicios; adaugă esențele de vanilie și de rom și bate foarte bine aluatul, până devine elastic; acoperă-l cu un prosop și lasă-l la dospit o oră; prepară umplutura: amestecă nuca măcinată și cacaua; adaugă zahărul pudră; toarnă laptele, până obții o pastă; pune ulei pe un blat de lucru; împarte aluatul în două; întinde aluatul cu ajutorul mâinilor; pune jumătate din crema de nucă și cacao; rulează foaia de aluat; pune aluatul într-o tavă; procedează la fel și cu cealaltă jumătate; acoperă cele două tăvi cu o folie din plastic și lasă la dospit 30 de minute; unge cozonacii cu gălbenuș bătut cu un pic de lapte; preîncălzește cuptorul la 140 de grade și coace cozonacii 45 de minute.
Rețetă de cozonac împletit, cu stafide și rahat
Dacă vrei să dai un aspect deosebit cozonacilor tăi, poți împleti aluatul și să-i ornezi, înainte de a-i coace, fie cu stafide, fie cu bucățele de ciocolată. În cazul în care nu ești un fan al nucii, poți prepara un cozonac delicios cu o umplutură din stafide și rahat, astfel:
Ingrediente:
- Aluatul:
- 500 g făină pentru cozonaci;
- 300 ml lapte călduț;
- 100 g zahăr;
- 100 ml ulei;
- 4 gălbenușuri:
- 25 g drojdie;
- esență de vanilie.
- Umplutura:
- 150 g rahat;
- 100 g stafide;
- 2 linguri de zahăr pudră;
- 2-3 linguri lapte.
Mod de preparare: pregătește mai întâi maiaua: pune drojdia într-un bol, toarnă peste ea o linguriță de zahăr și, apoi, două linguri de lapte cald; las-o să își dubleze volumul; prepară aluatul: bate gălbenușurile cu un vârf de sare; pune făina într-un lighean și adaugă peste ea maiaua, gălbenușurile și, treptat, restul de lapte cald, amestecat cu zahărul rămas; frământă totul cu mâna și pune uleiul, puțin câte puțin; când ai obținut un aluat lipicios și moale, adaugă esența de vanilie și bate-l, până devine elastic; acoperă-l cu o folie de plastic și lasă-l deoparte până își dublează volumul; pregătește umplutura: pune stafidele la înmuiat în lapte amestecat cu zahărul pudră; taie rahatul în cubulețe; pune un pic de ulei pe blatul de lucru; taie aluatul în două și întinde două foi, cu mâna; presară peste ele rahatul și stafidele, apoi rulează-le și împletește-le; pune cozonacul în tavă și lasă-l să crească 30 de minute; unge aluatul cu gălbenuș bătut, amestecat cu lapte, și presară zahăr tos și mac pe deasupra; pune cozonacul la copt pentru 45-50 de minute.
Rețetă de cozonac italian sau Panettone, cu fructe uscate și ciocolată
Dacă ți-e poftă de un Panettone autentic și vrei să-l prepari chiar tu, înarmează-te cu puțină răbdare, pentru că procesul de pregătire nu este greu, dar durează. Ai grijă să ai la îndemână ingredientele de mai jos și să urmezi etapele descrise în rețetă, ca să obții un cozonac italian ca la carte.
Ingrediente:
- Maiaua:
- 150 ml lapte cald;
- 150 g făină;
- 10 g drojdie proaspătă.
- Aluatul:
- 350 g făină;
- 200 g fructe uscate (stafide, merișoare, caise, smochine, curmale, ananas, papaya);
- 150 g ciocolată;
- 150 g unt;
- 25 g drojdie proaspătă;
- 150 g zahăr;
- 150 ml lapte;
- 5 gălbenușuri;
- coaja de la o lămâie;
- 1 vârf de cuțit de sare
- esență de vanilie.
Mod de preparare: prepară maiaua: pune într-un vas făina, drojdia mărunțită și laptele călduț; omogenizează totul, cu ajutorul unei spatule din lemn sau din silicon, și las-o la dospit, două ore sau chiar peste noapte; pregătește aluatul: pune maiaua dospită într-un bol, toarnă peste ea făina; adaugă zahărul, laptele cald, gălbenușurile, praful de sare, esența de vanilie, coaja de lămâie; mixează, până obții o compoziție consistentă; adaugă drojdia fărâmițată și, treptat-treptat, untul tăiat cubulețe; mixează până ce aluatul devine moale și elastic; adaugă fructele uscate și ciocolata mărunțită; mixează până le încorporezi; pune pe blatul de lucru puțină făină, dă o formă rotundă aluatului și pune-l la crescut pentru trei ore; așază-l într-o tavă rotundă cu pereții înalți și inel detașabil și lasă aluatul din nou la crescut, până își triplează volumul; preîncălzește cuptorul la 170 de grade; pune un cubuleț de unt deasupra cozonacului și coace-l 45 de minute.
Descoperă 👉 ofertele noastre de Fructe uscate si mixuri și bucură-te de savoarea unică a cozonacului tău făcut în casă.
Rețetă de cozonac delicios cu mac
Dacă preferi un cozonac atipic, care în loc de aluat pufos are umplutură multă și delicioasă, atunci îți propunem o rețetă de ruladă cu mac. Iată cum prepari 4 astfel de cozonaci, în aproximativ două ore și jumătate:
Ingrediente:
- Aluatul:
- 1 kg făină;
- 1 l lapte cald;
- 3 ouă;
- 50 g drojdie;
- 150 ml ulei;
- 150 g zahăr.
- Umplutura:
- 250 g seminte de mac;
- 200 g zahăr;
- 150 ml lapte;
- coaja de la o lămâie;
- esență de vanilie.
Mod de preparare: înmoaie drojdia în două linguri de lapte cald și 1-2 linguri de făină; pune într-un bol ouăle, zahărul, laptele rămas și mixează; adaugă uleiul cald și drojdia dizolvată; toarnă, treptat, făina și frământă ușor, cu mâinile, până obții un aluat elastic; lasă-l la dospit 60 de minute; între timp, prepară umplutura: pune laptele la fiert, adaugă macul măcinat, zahărul, coaja de lămâie și esența de vanilie; taie aluatul în două și întinde foile; pune umplutură pe fiecare și rulează-le; pune cozonacii în tăvi și lasă-i să dospească 40 de minute; coace-i la 170 de grade, 40 de minute.
Rețetă de cozonac irezistibil cu iaurt
O variantă deosebită de cozonac este cea cu iaurt. Ca să prepari un astfel de desert pufos, delicios și care nu se va sfărâma imediat ce l-ai pregătit, iată care sunt pașii pe care ar fi bine să-i urmezi:
Ingrediente:
- Aluatul:
- 1 kg făină;
- 300 g iaurt;
- 400 g zahăr;
- 4 gălbenușuri;
- 2 ouă întregi;
- 350 ml lapte;
- 250 ml ulei;
- 75 g drojdie proaspătă;
- coaja de la două portocale;
- 1 vârf de cuțit de sare;
- esență de vanilie, rom.
- Umplutura:
- 500 g nucă măcinată;
- 5 albușuri;
- 200 g zahăr;
- 25 g cacao;
- 350 g rahat;
- esență de rom, vanilie, migadale.
- Glazura:
- 1 gălbenuș;
- 2 linguri lapte.
Mod de preparare: pregătește aluatul: înmoaie drojdia în 100 ml de lapte cald, o linguriță de zahăr și una de făină; las-o la dospit până își dublează volumul; freacă gălbenușurile, cele două ouă întregi și sarea; în laptele rămas, dizolvă zahărul; când se mai răcește, adaugă iaurtul, esențele și coaja de portocală; pune ouăle și 125 ml de ulei; fă o adâncitură în făină și toarnă compoziția lichidă și drojdia dospită; amestecă până se omogenizează, după care frământă aluatul 30 de minute, adăugând, treptat, și restul de ulei cald; lasă aluatul la crescut 40 de minute și frământă-l iar 1-2 minute, apoi lasă-l din nou la dospit, până își dublează volumul; pregătește umplutura: mixează albușurile cu sare; adaugă, treptat, zahărul, încorporează nuca măcinată, amestecând cu o spatulă, adaugă cacaua și esențele; după ce aluatul a crescut, taie-l în 8 bucăți, frământă-le puțin și întinde-le; pune umplutură și bucăți de rahat în fiecare și rulează-le; împletește prin răsucire câte două rulouri și obții, astfel, 4 cozonaci; unge-i cu gălbenuș amestecat cu lapte, decorează-i cu miez de nucă, pune-i la crescut pentru alte 40 de minute și apoi coace-i la 180 de grade, 45 de minute.
Descoperă 👉 categoria noastră de Tavi si vase termorezistente și coace cozonacul ca la carte, fără grija că, după ce îl prepari, va trebui să stai mult timp în bucătărie ca să le cureți.
Rețetă rapidă de cozonac fără frământare
Dacă te-ai ferit până acum să faci cozonaci pentru că ți se pare că prepararea lor este complicată și te temi mai ales de pregătirea aluatului, atunci îți propunem o rețetă care sare peste această etapă. Iată cum prepari, mai exact, un cozonac delicios, fără frământare:
Ingrediente:
- Aluatul:
- 600 g făină;
- 350 ml lapte;
- 150 g zahăr;
- 150 ml unt topit;
- 10 g drojdie uscată;
- 4 gălbenușuri;
- coaja de la o portocală;
- esențe de vanilie, rom, lămâie, migdale.
- Umplutura:
- 250 g nucă măcinată;
- 150 g rahat;
- 100 g zahăr pudră;
- 50 g cacao.
Mod de preparare: pune drojdia uscată în laptele cald și adaugă două lingurițe de zahăr; pune esențele de vanilie, rom, lămâie și migdale și lasă deoparte 10 minute; pune drojdia dizolvată într-un bol mare; adaugă gălbenușurile, untul topit și rece, coaja de lămâie și omogenizează cu ajutorul unei spatule din silicon; pune toată făina, zahărul și sarea; amestecă totul, până obții o compoziție omogenă; pune aluatul la dospit, la temperatura camerei, pentru o oră și jumătate; după ce aluatul și-a dublat volumul, pune-l la frigider 12 ore; prepară umplutura: amestecă nuca măcinată, cacaua și zahărul pudră; taie aluatul în două și întinde foile, cu un sucitor; pune pe fiecare foaie câte o jumătate din compoziția de nucă și cacao și presară rahat tăiat mărunt; rulează ambele foi și împletește-le; pune aluatul într-o tava de cozonac teflonata și lasă-l să crească, 50 de minute la temperatura camerei; preîncălzește cuptorul la 160 de grade; unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte, presară zahăr tos pe deasupra; coace cozonacul 40 de minute.
Sfaturi utile pentru un cozonac de casă reușit
Dincolo de respectarea unor rețete care te ajută să nu faci erori majore, sunt anumite secrete pe care e bine să le știi, ca să obții un cozonac de casă reușit, o încântare pentru tine și toți cei dragi. Iată care sunt cele mai importante sfaturi utile, de care ar fi indicat să ții cont, în acest sens:
- ai grijă la temperatura ingredientelor și nu numai – unul dintre cele mai importante aspecte cărora e bine să le acorzi atenție, pentru ca textura cozonacului tău să fie pufoasă, este să folosești ingrediente la temperatura camerei; în bucătărie este indicat să fie cald, să nu existe curenți de aer, nici atunci când prepari cozonacii și, mai ales, nici după ce i-ai scos din cuptor;
- folosește unt – sunt multe rețete de cozonaci în care uleiul este un ingredient important; pentru un aluat mai fraged, alege, însă, untul;
- nu pune zahăr prea mult – dacă vrei un aluat pufos, nu pune zahăr în exces, pentru că îi poate opri creșterea; totodată, nu fierbe laptele pe care îl torni în compoziție; doar încălzește-l un pic; procedează la fel și cu untul;
- dă un aspect plăcut cozonacilor – pentru un aspect lucios, înainte de a-i pune la copt, unge cozonacii cu gălbenuș, cu ajutorul unei pensule de silicon;
- ornează creativ cozonacii – pentru ornarea cozonacilor, poți folosi clasica nucă saufulgi de migdale ori fructe uscate; totodată, poți alege o forma de cozonac cu con, cu acoperire ceramica, în locul tăvii tradiționale pentru copt;
- nu pune umplutură prea multă – reține că, dacă alegi să faci un cozonac cu fructe uscate, de pildă, sau cu iaurt și smântână, este normal ca aluatul să nu fie foarte pufos, însă ai grijă să nu exagerezi cu umplutura; cozonacul poate rămâne crud în interior sau poate crăpa la suprafață;
- păstrează cozonacul corect – poți consuma desertul călduț sau rece și îl poți păstra proaspăt, dacă îl învelești bine în folie de plastic, ca să nu prindă aer; de asemenea, dacă îți rămân resturi de cozonac pe care nu le folosești imediat, pune-le la congelator și utilizează-le ulterior pentru prepararea altor deserturi, cum ar fi un tort cu blat din cozonac însiropat și frișcă.
Cozonacul este un desert tradițional, care nu poate lipsi de pe mesele de sărbători, dar nu numai. El poate fi pregătit după numeroase rețete și, atât timp cât respecți anumite reguli simple, cum sunt și cele prezentate mai sus, poți obține aromele și texturile dorite, indiferent dacă ai sau nu experiență în bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock