Chiar dacă vara s-a încheiat, asta nu înseamnă că nu te poți bucura în continuare de una dintre băuturile favorite ale sezonului: limonada. Pe lângă faptul că e foarte răcoritoare și hidratantă, limonada îți oferă și o doză considerabilă de vitamine, minerale și antioxidanți, jucând un rol important în îmbunătățirea digestiei și curățarea corpului de toxine.
Iar partea bună este că nu trebuie să te rezumi la varianta clasică (apă, lămâie și, eventual, un îndulcitor) dacă vrei să bei o limonadă fresh. Pentru un gust cu totul și cu totul inedit, adaugă și alte fructe, legume sau mirodenii: rezultatul va fi unul delicios!
Iar dacă încă nu te poți decide în privința listei de ingrediente pentru o limonadă de casă excelentă, nu-i nimic: ți-am pregătit mai jos câteva rețete care în mod sigur te vor inspira și pe tine.
- Rețetă de limonadă clasică
- Rețetă de limonadă cu pepene și căpșune
- Rețetă de limonadă cu piersici
- Rețetă de limonadă cu portocale
- Rețetă de limonadă cu fructe de pădure
- Rețetă de limonadă cu ghimbir și mentă
- Rețetă de limonadă cu mentă și castravete
- Rețetă de limonadă cu rom
- Cele mai bune trucuri pentru limonadă
Rețetă de limonadă clasică
Este răcoritoare și foarte ușor de preparat, ceea ce înseamnă că te poți bucura de ea și de beneficiile sale în fiecare zi. Adună ingredientele necesare și în doar câteva minute vei obține limonada perfectă!
Ingrediente:
- 3-4 lămâi;
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de apă sau miere;
- 5-6 frunze de mentă pentru decor.
Mod de preparare:
În primul rând, stoarce sucul de la lămâi și toarnă-l în recipientul în care vei pregăti limonada. Pune apoi la fiert o jumătate de cană de apă și zahărul (mierea sau orice alt tip de îndulcitor alegi să folosești, reglând cantitatea în funcție de cât de dulce vrei să iasă) până când se dizolvă complet și se transformă într-un fel de sirop, dar ai grijă să nu-l lași prea mult pe foc, ca să nu se caramelizeze.
Toarnă apoi amestecul peste sucul de lămâie proaspăt stors, completând cu restul de apă care a rămas. Adaugă frunzele de mentă și lasă limonada la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se răcească și să se întrepătrundă cât mai bine aromele ingredientelor. Dacă vrei să o servești imediat, folosește câteva cuburi de gheață, astfel încât să fie cât mai răcoritoare!
Rețetă de limonadă cu pepene și căpșune
Poftă de ceva dulce? În loc de un desert cu un conținut caloric ridicat, cum ar fi o prăjitură cu ciocolata sau un ecler, încearcă o limonadă cu pepene și căpșune, o opțiune mult mai sănătoasă, dar absolut delicioasă!
Ingrediente:
- 2-3 lămâi;
- 200 grame de căpșune;
- 1 pepene mic (sau jumătate de pepene mare);
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de zahăr sau miere.
Mod de preparare:
Pentru început, taie în bucățele mici pepenele (decojit în prealabil) și căpșunele și pune-le în blender, mixându-le la putere maximă (dacă nu intră toate în vas din prima, le poți amesteca în două ture). Folosește o strecurătoare pentru a separa sucul de pepene și de căpșune de pulpa fructelor și, eventual, de semințele rămase. Stoarce sucul de la lămâi și toarnă-l în recipientul în care vei face limonada.
Fierbe zahărul într-o cană de apă (aproximativ un minut de când dă în clocot, ca să nu se caramelizeze), până obții un fel de sirop. Amestecă toate sucurile și siropul cu o spatulă și lasă limonada la frigider la răcit pentru minimum o oră.
Pentru decorul paharelor umplute cu limonadă poți păstra câteva cuburi de pepene (cu tot cu coajă) pentru a le tăia pe jumătate, astfel încât să stea prinse de pahar.
Rețetă de limonadă cu piersici
E gata în câteva minute și are un gust senzațional! Limonada cu piersici are toate șansele să devină preferata tuturor.
Ingrediente:
- 2-3 lămâi;
- 3-4 piersici;
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de zahăr;
- 5-6 frunze de mentă sau busuioc.
Mod de preparare:
Decojește piersicile, scoate-le sâmburii și taie-le în bucățele pe care să le adaugi în blender și să le mixezi aproximativ un minut, până obții un fel de piure. Folosește apoi o sită pentru a strecura apoi zeama de pulpa piersicilor.
Stoarce sucul de la lămâi și amestecă-l în recipientul pentru limonadă cu sucul de piersici și apa rămasă. Fierbe zahărul într-o cană de apă și adaugă acest sirop la sucul de fructe.
Dacă vrei ca limonada să fie gata mai repede, poți tăia piersicile în mai multe feliuțe, pe care să le pui în amestecul de apă și suc de lămâie. La final, adaugă frunzele de mentă sau busuioc și lasă preparatul la frigider pentru cel puțin o oră.
Rețetă de limonadă cu portocale
Ce poate fi mai bun și mai răcoritor decât o limonadă rece de citrice? Încearcă rețeta de mai jos și te vei îndrăgosti de această combinație.
Ingrediente:
- 2 lămâi;
- 4 portocale;
- 1 linguriță de coajă de lămâie dată prin răzătoare;
- 1 linguriță de coajă de portocale dată prin răzătoare;
- 1-2 linguri de zahăr;
- 750 mililitri de apă;
- 2-3 crenguțe de rozmarin.
Mod de preparare:
În primul rând, stoarce sucul de la lămâi și de la portocale cu ajutorul unui storcător de citrice. Dă apoi prin răzătoare coaja rămasă de la citrice, astfel încât să obții o cantitate egală de coajă de lămâie și de portocală.
Dizolvă zahărul într-o cană de apă lăsată la fiert aproape un minut după ce dă în clocot, astfel încât să nu se transforme în caramel.
Amestecă toate ingredientele (coaja rasă de citrice va potența aroma lor) în vasul pentru limonadă, adaugă crenguțele de rozmarin și lasă preparatul la frigider pentru o oră.
Rețetă de limonadă cu fructe de pădure
Fructele de pădure (afine, zmeură, mure etc.) au un conținut bogat de antioxidanți, ceea ce înseamnă că această limonadă va fi un adevărat boost de sănătate.
Ingrediente:
- 3-4 lămâi;
- 150-200 grame de fructe de pădure (le poți alege în funcție de preferințe);
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de zahăr;
- 4-5 frunze de mentă.
Mod de preparare:
Stoarce sucul de la lămâi și amestecă-l cu apa și cu fructele de pădure proaspete. Adaugă apoi siropul îndulcit, obținut prin fierberea zahărului într-o cană de apă. Completează limonada cu frunzele de mentă și dă-o la frigider pentru minimum o oră sau servește-o direct cu gheață.
Rețetă de limonadă cu ghimbir și mentă
Este fără doar și poate una dintre cele mai răcoritoare limonade pe care le vei încerca, numai bună în momentele în care ai nevoie de un plus de hidratare!
Ingrediente:
- 4-5 lămâi;
- 1 lime;
- 1 jumătate de rădăcină de ghimbir;
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 frunze de zahăr;
- 10-12 frunze de mentă.
Mod de preparare:
Curăță rădăcina de ghimbir și dă-o prin răzătoare până se mărunțește bine de tot. Stoarce sucul de la lămâi și lime și amestecă-l apoi cu apa și cu ghimbirul dat prin răzătoare. Adaugă și siropul obținut prin fierberea zahărului (sau a oricărui alt îndulcitor) într-o cană de apă.
La final, pune frunzele de mentă în recipientul cu limonada și lasă preparatul la răcit pentru cel puțin o oră. Servește-l cu gheață pentru cel mai răcoritor efect!
Rețetă de limonadă cu mentă și castravete
În topul limonadelor răcoritoare se află și această variantă cu mentă și castraveți, pe care o poți prepara indiferent de sezon.
Ingrediente:
- 4-5 lămâi;
- 2-3 castraveți Cornichon;
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de zahăr;
- 5-6 frunze de mentă.
Mod de preparare:
Spală castraveții și taie-i în felii cât mai subțiri (opțional, dacă dorești, poți să le și cureți coaja înainte). Stoarce sucul lămâilor și amestecă-l într-un recipient mai mare cu apa și cu rondelele de castravete. Fierbe apoi zahărul într-o cană de apă pentru a obține un sirop dulce și adaugă frunzele de mentă, lăsând limonada la rece pentru cel puțin o oră.
Rețetă de limonadă cu rom
Am lăsat la final o rețetă de limonadă cu totul inedită, cu un gust tropical, care te va cuceri și pe tine.
Ingrediente:
- 4-6 lămâi;
- 1 lime;
- 200 mililitri de rom;
- 750 mililitri de apă;
- 1-2 linguri de miere;
- 5-6 frunze de mentă.
Mod de preparare:
Primul pas este să storci sucul de la lămâi și lime, punându-l peste apă. Adaugă apoi romul și mierea, amestecând bine pentru a se întrepătrunde aromele. În cele din urmă, completează cu frunzele de mentă și lasă limonada la frigider pentru minimum o oră.
Cele mai bune trucuri pentru limonadă
În mod sigur ți-am făcut poftă de o limonadă răcoritoare, nu-i așa? Înainte de a te apuca să o prepari, ține cont și de sfaturile de mai jos.
- Siropul de zahăr obținut prin fierberea lui în apă este o opțiune mai bună decât simpla amestecare a cristalelor în limonadă. Prin fierbere se asigură distribuirea omogenă și dizolvarea completă a acestuia.
- Alege întotdeauna fructe proaspete pentru a te bucura cum trebuie de gustul și de aportul lor nutrițional.
- Folosește un storcator performant de citrice, astfel încât să obții toată cantitatea de suc din citrice și din celelalte ingrediente.
- Ca îndulcitori, pe lângă zahăr, poți folosi miere, sirop de agave, sirop de arțar, sirop de ștevie sau melasă.
- Aspectul unei limonade este foarte important: pe lângă frunze de mentă, busuioc sau rozmarin, poți folosi și alte fructe pe post de decor (felii de lămâie, căpșune, fructe de pădure etc.).
- Nu adăuga foarte multe cuburi de gheață pentru că va dilua mult gustul limonadei. Pentru un pahar de limonadă de aproximativ 300 de mililitri, optează pentru cel mult 4-5 cuburi de gheață.
În concluzie, dacă ai poftă de o băutură fresh, bogată în vitamine și minerale, o limonadă cu fructe este cea mai bună alegere pe care o poți face. Și e atât de ușor de preparat!
Foto: Shutterstock.com