Cireșele ne încântă cu gustul și frumusețea lor și pot fi consumate sub diverse forme, de la prăjituri și sucuri, până la salate și mâncăruri. Savoarea fructelor ne duce cu gândul la curtea bunicilor din copilărie, dar și la delicatețea zilelor însorite de sfârșit de primăvară și început de vară.
Pe lângă faptul că sunt gustoase, însă, cireșele conțin antioxidanți și substanțe antiinflamatorii, pe lângă vitamine, minerale și fibre. Prin urmare, este important să știi cum să le pui în valoare proprietățile în preparate delicioase, ce beneficii îți aduce consumul lor și cum le poți păstra, astfel încât să te bucuri de savoarea lor și în alte perioade ale anului.
5 rețete delicioase cu cireșe
Le poți lua cu tine la o iesire la picnic pe post de cercei, așa cum făceai când erai copil, sau poți impresiona prin preparatele de la o masă festivă din al cărei meniu să nu lipsească inghetata de casa sau o delicioasă prajitura cu ciocolata făcută chiar de tine. Iată, mai jos, câteva rețete delicioase cu cireșe.
Dulceață de cireșe amare
Timp de preparare: 30 de minute
Gătire: 1 oră
Cantitate obținută: 5 borcane de 500 de ml
Ingrediente:
- 3,5 kg de cireșe amare
- 2 kg de zahăr
- zeama de la două lămâi
Mod de preparare:
- Curăță cireșele de sâmburi (din 3,5 kg de cireșe, vor ieși 2 kg de cireșe fără sâmburi).
- Pune cireșele într-o cratiță cu zahărul peste ele și lasă-le așa peste noapte, la temperatura camerei.
- A doua zi le pui la fiert cu zeama de lămâie.
- Se fierb o oră, amestecându-le ca să nu se lipească de fundul cratiței.
- Verifică dulceața: pui o farfuriuță la congelator pentru 30 de minute; picuri dulceață pe ea și o lași să se răcească; astfel, vei vedea dacă dulceața are consistența dorită.
- După fierbere lasă dulceața să se răcească pentru 15 minute.
- Pune-o în borcanele pe care le sterilizezi înainte.
- Întoarce borcanele cu gura în jos și lasă-le să se răcească lent, până ajung la temperatura camerei.
- Borcanele se pun, apoi, la loc răcoros și se păstrează pentru iarnă.
Clafoutis cu cireșe
Timp de pregătire: 5 minute
Gătire: 40 de minute
Ingrediente:
- 3-4 ouă (depinde cât de mari sunt)
- 550 g de cireșe
- 125-130 g de făină
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 vârf de linguriță de sare
- esență de vanilie, rom (după gust)
- 250 ml de lapte dulce
- 100 g de zahăr
- unt pentru uns tava
- pesmet pentru tapetat tava sau hârtie de copt
Mod de preparare:
- Scoate sâmburii de la cireșe.
- Mixează zahărul, laptele, esența de vanilie, făina, sarea și ouăle.
- Amestecă timp de un minut, până vezi că s-a omogenizat compoziția. Aluatul trebuie să arate ca acela pentru clătite.
- Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Unge o tavă mai înaltă cu unt și tapeteaz-o cu făină.
- Pune pe fundul tăvii cireșele și toarnă aluatul peste ele.
- Presară deasupra zahăr vanilat.
- Pune tava în cuptor pentru 35-40 de minute, până vezi că aluatul a căpătat o nuanță aurie. Mai întâi aluatul se va umfla, după care se va lăsa.
- Înainte de servire o poți pudra cu zahăr, dacă vrei.
Tartă cu cireșe
Gătire și pregătire: 70 minute
Porții: 4
Ingrediente:
Aluat:
- 325 g de făină
- 220 g de unt
- 4 linguri de apă rece
- o lingură de zahăr
- un praf de sare
Umplutură:
- 450 g de cireșe
- 190 ml de apă
- 100 g de zahăr
- 2 linguri de amidon
Mod de preparare:
- Amestecă făina cu untul moale, apa, zahărul și sarea.
- Aluatul sfărâmicios se strânge într-o bilă. Lași aluatul la rece timp de 90 de minute.
- Pui pe foc cireșele fără sâmburi în apă.
- După 10 minute adaugi zahărul și amidonul.
- Fierbi cireșele 5 minute și apoi le lași la răcit.
- Scoți aluatul din frigider și îl împarți în două părți inegale.
- Întinzi bucata mai mare de aluat și o așezi pe fundul tăvii presărat cu făină.
- Înțepi cu furculița aluatul de pe fundul tăvii și pui cireșele.
- Întinzi și restul aluatului și îl tai în benzi de 2-3 cm lățime, pe care le pui deasupra cireșelor.
- Ungi tarta cu gălbenuș pe deasupra.
- Coci 45 de minute.
Tort Pădurea Neagră
Timp de pregătire și gătire: 2 ore (1 oră pentru blat)
Porții: 12
Ingrediente:
- 700 ml de smântână
- 500 g de cireșe
- 100 g de fulgi de ciocolată
- 6 linguri de zahăr pudră
- 1 blat de cacao
- esență de vanilie, rom – după gust
- câteva cireșe confiate
Blat:
- 150 g de făină
- 150 g de zahăr
- 25 g de cacao
- 6 ouă
- 4 linguri de ulei
- 2 pliculețe de zahăr vanilat
Mod de preparare:
Blatul
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Nu e nevoie de praf de copt.
- Mixezi ouăle, zahărul. Torni compoziția într-un bol, după care încorporezi uleiul și făina cu ajutorul unei linguri (amesteci de jos în sus, pentru ca aluatul să iasă pufos).
- Când ai obținut o compoziție omogenă, adaugi cacao și amesteci tot cu lingura.
- Torni compoziția într-o tavă cu diametrul de 24 de cm (sau una mai mică, pentru un blat mai înalt).
- Se coace la foc mediu, la 180 de grade Celsius.
- Timpul de coacere poate varia, în funcție de cuptor, între 45 și 60 de minute.
- Verifici dacă e copt cu o scobitoare pe care o înfigi în mijlocul blatului; dacă este curată apoi, atunci aluatul este copt.
- După ce l-ai scos din cuptor, lași blatul să se răcească 30 de minute.
- După ce s-a răcit complet, îl tai în trei, cu un cuțit lat, ca să nu se rupă.
Straturile tortului
- Faci frișca mixând smântâna dulce, din lapte de vacă, zahărul pudră și esențele.
- Cureți cireșele de sâmburi și le scurgi de zeamă.
- În zeama de la cireșe pui zahăr și faci un sirop.
- Însiropezi primul strat de blat și pui o parte din frișcă, peste care presari cireșe.
- Procedezi la fel cu al doilea strat de blat.
- Pui ultimul strat de blat, după care îmbraci tortul cu frișca rămasă.
- Ornezi marginile cu fulgi de ciocolată și pui pe deasupra cireșe confiate.
Sirop de cireșe
Ingrediente:
- 2 kg de cireşe
- 1 kg de zahăr
- 1 litru de apă
- 1 plic de zahăr vanilat
Mod de preparare:
- Pui cireșele la fiert, la foc mic, cu apă, fără zahăr.
- Spumezi de câte ori este nevoie.
- Fierbi cireșele aproximativ 60 de minute.
- După ce le-ai fiert, le strecori și le pasezi.
- Pasta obținută se pune din nou la fiert, la foc mic, cu zahărul, timp de 2 ore.
- După ce s-a îngroșat siropul, se adaugă zahărul vanilat și se strecoară în sticle.
- Speli sticlele în prealabil și le usuci în cuptor.
- Sticlele cu sirop se învelesc într-un prosop de bucătărie și se lasă până a doua zi, la cald.
- A doua zi se pun în cămară, la răcoare.
Beneficiile cireșelor pentru organism și valorile nutriționale
Sunt reconfortante, frumoase, delicioase și aduc beneficii corpului tău. 21 de cireșe conțin mai puțin de 100 de calorii și îți aduc 15% din necesarul zilnic de vitamina C. În cele ce urmează descoperi cât de important este să consumi cireșe pentru sănătatea organismului tău și care sunt valorile nutriționale ale acestor fructe.
De ce consumul de cireșe este benefic pentru organism
Cireșele sunt o sursă naturală de antioxidanți și de substanțe anti-inflamatorii. Iată, mai jos, câteva dintre motivele pentru care este recomandat să consumi cireșe:
Conțin antioxidanți – sunt o sursă foarte bună de antioxidanți și de substanțe anti-inflamatorii. Acești compuși sunt foarte importanți pentru prevenirea bolilor de inimă, a cancerului, Alzheimerului, diabetului și a obezității.
Ajută organismul să se odihnească mai bine – siropul de cireșe este unul dintre puținele surse de hrană care conțin melatonină, adică unul dintre hormonii care te ajută să-ți controlezi ciclul somn-stare de veghe. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de insomnie și au consumat sirop de cireșe dimineața și cu o oră sau două înainte de culcare și-au prelungit durata somnului cu o oră și 24 de minute.
Ajută la îmbunătățirea memoriei – cireșele sunt o bună sursă de antocianină care ajută la îmbunătățirea memoriei. Antocianina protejează, practic, celulele creierului împotriva stresului oxidativ și previn formarea plăcilor aterosclerotice.
Mențin sănătatea sistemului digestiv – conțin fibre și antioxidanți, care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi. Combinația este o armă împotriva apariției cancerului de colon, de pildă.
Eficiente în lupta cu obezitatea – cireșele sunt sărace în lipide, nu au deloc colesterol și conțin substanțe care acționează pentru regenerarea țesuturilor și eliminarea toxinelor. În plus, ele au mult fier, ceea ce este foarte important în prevenirea anemiei, care poate să apară după curele de slăbire, de pildă.
Au efect calmant – cireșele conțin mult fosfor și sunt indicate persoanelor stresate și agitate.
Valorile nutritive ale cireșelor
Pe lângă gustul foarte plăcut, cireșele au și proprietăți nutritive deosebite pentru că ele conțin foarte multe vitamine și minerale. Iată care sunt cele mai importante valori nutritive pentru 100 de grame de cireșe proaspete, potrivit USDA – baza de date națională pentru nutrienți din SUA:
- Apă: 82,25%
- Energie: 63 Kcal
- Proteine: 1,06 g
- Grăsime totală: 0,2 g
- Carbohidrați: 16.01 g
- Fibre alimentare: 2,01 g
- Zahăr: 12,82 g
- Calciu: 13 mg
- Fier: 0,36 mg
- Magneziu: 11 mg
- Fosfor: 21 mg
- Potasiu: 222 mg
- Zinc: 0,07 mg
- Vitamina C: 7 mg
- Vitamina A: 640 IU
- Vitamina K: 2,1 mcg
Cum se conservă cireșele – sfaturi utile
Din mai și până în iulie te poți bucura de gustul inconfundabil al cireșelor și de textura plăcută a fructelor proaspete. Pentru ca ele să-și păstreze savoarea, e bine să știi cum să le depozitezi, dar și cum le-ai putea conserva, ca să le poți consuma și în alte perioade ale anului. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:
- Depozitează cireșele proaspete la rece – își păstrează savoarea timp de aproape patru zile dacă le ții la o temperatură între 0 și 4 grade Celsius, adică în frigider sau într-un loc răcoros.
- Nu le rupe codițele și nu le spăla – nu spăla cireșele proaspete decât în momentul în care le mănânci. În plus, nu le rupe codițele, pentru că fructele coapte se păstrează mai bine așa.
- Nu le ține înghesuite în pungi – nu înghesui cireșele proaspete în pungi, pentru că au coaja subțire și se pot lovi foarte ușor. Pune-le în recipiente acoperite cu capac sau cu folie de plastic, ca să eviți deshidratarea lor.
- Pungile de pus direct la congelator – le poți conserva sub formă de compot, dulceață sau gem, dar și în pungi pe care le pui direct la congelat. Cireșele de la congelator țin cam un an.
- Alege fructele corect pentru conserve – nu te uita după cele mai coapte cireșe dacă vrei să simți gustul lor dulce și suculent și peste iarnă.
- Spală-le bine în multă apă și îndepărtează-le pe cele care se ridică la suprafață – dacă fructele se ridică deasupra apei este foarte posibil ca ele să aibă viermi.
- Păstrează cozile cireșelor – cozile cireșelor conțin, ca și fructele, substanțe antiinflamatoare, sunt bogate în flavonoide, saponine și săruri de potasiu și ajută la eliminarea toxinelor.
Așadar, cireșele nu sunt doar niște fructe gustoase și cu un aspect plăcut, ci au și un rol important în menținerea unei stări de sănătate bune pentru că sunt bogate în antioxidanți, substanțe antiinflamatorii, vitamine, minerale și fibre. Pentru a te bucura, însă, de beneficiile cireșelor trebuie să știi cum să le păstrezi atunci când sunt proaspete și cum să le conservi pentru a le consuma și în alte perioade ale anului.
Sursa foto: Shutterstock