Cum alegi florile pentru cel mai spectaculos buchet de mireasă

[ssba-buttons]

Se apropie ziua nunții tale și încă nu te-ai decis cum vrei să arate buchetul de mireasă? Având în vedere faptul că timpul este limitat și cu siguranță ai și alte lucruri de rezolvat pe lângă alegerea florilor, ți-am pregătit un ghid care să te ajute să găsești rapid cel mai potrivit buchet. Vorbim în acest articol despre:

Care este semnificația buchetului de mireasă, dincolo de rolul estetic

Te-ai întrebat vreodată dacă dincolo de rolul său estetic, buchetul de mireasă ascunde și o altă semnificație? Cu alte cuvinte, de unde a pornit ideea aceasta ca mireasa, dar și nașa să aibă în ziua nunții câte un buchet cu flori alese chiar de ele? Pe lângă simbolistica florilor ce compun buchetul, obiceiul are origini destul de vechi. 

Încă din Antichitate, atât grecii, cât și romanii obișnuiau ca în ziua nunții să aibă la ei un amestec de ierburi aromate. Se spunea că parfumul acestui amestec are puterea de a alunga și a ține la distanță spiritele rele, oferind astfel protecție mirilor pe tot parcursul căsniciei lor. În plus, plantele care compuneau amestecul deveneau un simbol al fertilității și feminității, aducând bunăstare, noroc și copii frumoși viitoarei familii. Chiar dacă astăzi buchetul miresei are un rol pur estetic, îi poți da tu semnificația dorită, alegând florile nu doar în funcție de aspectul lor, dar și de simbolistica și mesajul pe care îl ascund. 

Conceptul de buchet de mireasă, așa cum îl cunoaștem astăzi, a prins contur în Epoca Victoriană, atunci când Regina Victoria și-a accesorizat ținuta de la nunta sa cu Regele Albert cu un buchet creat din flori naturale. De atunci, trendul buchetului pentru nuntă a devenit tot mai popular, fiind astăzi un accesoriu nelipsit din ținuta miresei. 

4 aspecte de care să ții cont când alegi florile pentru buchetul de mireasă

Pentru multe mirese, buchetul reprezintă accesoriul de bază, care completează ținuta, fiind mai important chiar decât bijuteriile pe care le poartă. De aceea, el trebuie ales cu grijă, mai ales că va aduce un plus de eleganță și culoare fotografiilor pe care le vei face în ziua nunții. 

Alege florile în funcție de sezon

Pentru a avea un buchet cât mai proaspăt este indicat să alegi florile în funcție de sezonul în care are loc nunta. Asta îți dă posibilitatea să îți creezi un buchet armonios, bine asortat, dar și mai ieftin, florile de sezon având un preț accesibil. 

  • Așadar, în cazul în care nunta ta are loc primăvară este recomandat ca buchetul miresei să conțină flori precum: lalele, narcise, gerberă, bujori, liliac, frezii, lăcrămioare.
Semnificatia buchetului de mireasa
  • Dacă ești printre norocoșii care și-au programat nunta pe timpul verii, atunci ai o multitudine de posibilități în ceea ce privește tipurile de flori alese. Ai avantajul că poți include în buchetul tău flori pe care le găsești mai rar în restul anului: maci, levănţică, iriși, floarea-soarelui, romanițe. 
Cel mai frumos buchet de mireasa
  • Toamna crizantemele, hortensiile, daliile sunt printre cele mai des întâlnite.
Flori de toamna pentru buchetul de mireasa
  • Chiar dacă te gândești că iarna nu ai la dispoziție prea multe variante de flori, vei fi încântată să descoperi că lista lor nu este chiar atât de limitată pe cât îți imaginezi. În plus, florile de iarnă au un farmec aparte, care dă o eleganță specifică buchetului. Printre cele mai des întâlnite flori se numără: trandafiri, iriși, lalele, cale, hortensii, flori de bumbac, brunia si verdeață decorativă gri-verzuie.
Flori de iarna pentru un buchet de mireasa deosebit

Respectă cromatica nunții

Tu ce culoare ai ales să faci invitațiile? Rochiile domnișoarelor tale de onoare ce nuanță au? Probabil marturiile, aranjamentele florale, accesoriile pe care le porți au o cromatică deja stabilită. Este bine să ții cont de ea atunci când alegi buchetul de mireasă pentru a crea o imagine unitară evenimentului tău. Nu există o combinație perfectă de culori, oricare este potrivită atât timp cât te reprezintă, fiind pe placul tău și al partenerului. 

Ține cont de preț

Ideal este să stabilești de la început bugetul în care vrei să te încadrezi și să îl discuți cu echipa care se va ocupa de aranjamentul floral. De obicei, prețul variază în funcție de complexitatea buchetului, dimensiunea lui și nivelul de prospeţime al florilor. Dacă îți dorești prețuri accesibile poți opta pentru florile de sezon și pentru florile cu volum pentru că vor crea aranjamente bogate fără ca florarul să fie nevoit să folosească multe fire.

Personalizează-ți buchetul în funcție de simbolistica florilor și a culorilor

Cu siguranță ți-ai format deja anumite preferințe pentru unele specii de flori. Poate că te inspiră prin eleganța lor, cum sunt calele sau trandafirii. Alte flori poate că te atrag prin varietatea de culori pe care o au, cum sunt gerbera sau lalelele. Important este să studiezi mai multe tipuri de buchete și să îl alegi pe cel care te reprezintă.

Cele mai recomandate flori pentru buchetul de mireasă

Dincolo de stilul tău, de preferințele pe care le ai, de sezonalitatea florilor pe care vrei să le alegi, câteva aspecte importante în crearea buchetului de mireasă sunt rezistența, textura,  aspectul și modul în care pot fi combinate. Există pe piață o gamă largă de specii de flori, însă conform trendurilor, cele mai des întâlnite sunt următoarele: 

Cale

Cale pentru buchetul de mireasa

Elegante, sofisticate și în același timp exotice, calele se găsesc în următoarea gamă de culori: galben, alb, vișiniu, roz, mov. Se spune că ele simbolizează virtutea miresei. Un buchet realizat din astfel de flori se păstrează foarte bine și fără probleme până la sfârşitul petrecerii. Pot fi combinate cu trandafiri sau crini pentru a obţine aranjamente de efect.

Hortensia 

Hortensia pentru buchetul de mireasa


Se numără printre florile de vară, bogate, cu volum și îți permit să îți creezi un buchet  impresionant, mai ales dacă optezi pentru hortensiile albastre, mov, bordo. Pot fi combinate ușor cu orhidee, trandafiri, lăcrămioare, cale, dar și cu orice alt tip de floare.

Bujori  

Bujori pentru buchetul de mireasa

Sunt florile ideale pentru miresele tradiționaliste, care apreciază stilul clasic, simplitatea și noblețea. Petalele sale generoase, cu volum îți permit să îți creezi un buchet complex, bogat, care cu siguranță va atrage atenția multor invitați.

Trandafiri 

trandafiri pentru buchetul de mireasa

De farmecul, eleganța și delicatețea trandafirilor nu ne vom plictisi niciodată, oricât de des i-am întâlni. Chiar dacă este o floare comună, ea se remarcă prin multitudinea de culori, forme și dimensiuni, care permit oricărui florar să creeze un aranjament încântător. Trandafirii pot fi combinați cu crini, garoafe, iriși.

Lalele

Lalele pentru buchetul de mireasa

Fiind accesibile în cele mai diverse culori și degradeuri, lalelele sunt ideale mai ales dacă nunta ta are loc primăvara sau la începutul verii. Pot fi combinate cu anumite elemente ornamentale, precum mărgele, paiete, șiraguri de mărgele sau de cristale.

Nufăr

Nuferi pentru buchetul de mireasa

Dacă te atrag buchetele de mireasă roz, delicate, atunci nufărul este un „must-have”, ce nu trebuie să lipsească din accesoriul purtat în ziua nunții tale. Putând fi combinați cu multe alte flori de aceeași nuanță, nuferii vor da un efect spectaculos buchetului tău, care cu siguranță îți va depăși așteptările.

Piciorul cocoșului (Ranunculus)

Primăvara este sezonul cel mai bun pentru a cumpăra aceste flori. De la an la an, producătorii aduc tipuri noi de ranunculus, lărgind gama de nuanțe și texturi inedite. Ca preț, aceste flori se aseamănă cu trandafirii, variind în funcție de dimensiuni și prospețime. Sunt ideale pentru persoanele romantice, care apreciază stilul clasic, elegant.

Piciorul cocosului pentru buchetul de mireasa

Simbolistica florilor și a culorilor

Așa cum în antichitate se spunea că plantele aromate aduc protecție noii familii, la fel și tu poți alege să îți creezi buchetul în funcție de beneficiile pe care ți-ar plăcea să le primești prin acest obicei simplu. Iată în rândurile următoare care sunt semnificațiile importante care se ascund în spatele celor mai potrivite flori pentru buchetul de mireasă.

Flori care nu se ofilesc repede și simbolistica lor

  • Crizantemele –  o veche zicală cunoscută în China spune că „Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, apucă-te să cultivi crizanteme” și asta datorită unei legende despre un luptător chinez, care a fugit în Valea Crizantemelor după ce ofensase un împărat. Pentru a-şi potoli setea, el a băut roua de pe petalele crizantemelor și în acest fel a devenit nemuritor. Din acest motiv, dar și datorită faptului că floarea rezistă mult timp, crizantema este un simbol al longevității, al vieții trăite în armonie și bucurie. În Japonia există chiar un „Festival al Fericirii” dedicat acestei flori, crizantema fiind un însemn buddhist, care datorită petalelor sale simboliza un soare răsărind. Așadar, dacă crizantemele se înscriu pe lista florilor tale preferate, merită să le incluzi în buchetul tău, mai ales că au o varietate largă de culori. 
  • Garoafele – chiar dacă este o floare mai puțin iubită de români, simbolistica ei este extrem de interesantă. Însăși denumirea ei originală, o recomandă numele științific dat garoafei de botanistul grec Theophrastus este Dianthus, care însemnă „floare divină” sau „floarea zeilor”. În funcție de culoarea sa, garofița are un simbol aparte. Reprezintă admirație, dragoste și afecțiune atunci când sunt roșii, dragoste maternă atunci când sunt roz și iubire spirituală atunci când sunt albe. De asemenea, datorită faptului că se ofilesc foarte greu sunt asociate cu devotament, dăruire, implicare. 
  • Crinii – fiind o floare destul de comună, multe dintre noi, femeile, am asociat deja, conștient sau inconștient, crinul cu un simbol. Ce îți vine în minte atunci când te gândești la această floare? Parfumul intens, forma specifică, textura petalelor, delicatețea lor? Originar din China şi Japonia, crinul era considerat în antichitate floarea zeiței frumuseţii și fertilității, fiind asociat cu laptele Herei, zeița protectoare a căsniciei și soția lui Zeus. Din acest motiv, crinii sunt des întâlniți în buchetele de mireasă, așa că îi poți alege cu încredere, mai ales că au un miros plăcut și se ofilesc greu în comparație cu alte flori. 
  • Orhidee – numită și elixirul iubirii, orhideea are o legendă aparte, provenită din Grecia Antică. Se spune că Orchis, un tânăr foarte pasional, fiu al unei nimfe, de la care a moștenit frumusețea, și al unui satir, de la care a moștenit impulsurile sexuale a avut o aventură cu o preoteasă, chiar în timpul unei festivități dedicate lui Bacchus, zeul vinului. Pentru acest păcat Orchis a fost ucis, trupul său transformându-se într-un câmp plin cu orhidee. De aceea, în prezent floarea este un simbol al pasiunii, iubirii asumate și dovadă a dragostei puternice, care trece dincolo de moarte. 

Alte simboluri: 

Margareta – în cultura scandinavă este considerată floarea zeiței Freyja, zeița senzualității, dragostei și fertilității. De asemenea, este un simbol al inocenței, simplității și grației. 

Narcisa – ne duce cu gândul la personajul grecesc „Narcis”, atât de frumos și de egoist. În plus, este un simbol al norocului și bunăstării, fiind o floare care în China este dăruită de Anul Nou. 

Iris – este o floare care în Antichitate era asociată de către greci cu zeița Iris, mesagera zeilor. 

Laleaua – în unele culturi este un simbol al bogăției și frumuseții. 

Bujorul – este asociat cu tandrețea și iubirea necondiționată. 

Trandafirul – în funcție de culoare poate avea semnificații diferite: prietenie atunci când este galben; puritate, grație divină, inocență atunci când este alb; pasiune, devotament atunci când trandafirul este roșu.  

Gladiola – dragoste la prima vedere. 

Cum să alegi culorile în funcție de simbolistica lor


buchetul de mireasa perfect

Dincolo de tipul florilor alese, aspectul buchetului de mireasă este conturat în mare măsură și de culorile folosite. Așa cum pentru flori există anumite semnificații, la fel și culorile pot avea anumite interpretări pe care le poți folosi pentru a da și mai mult farmec nunții tale, mai ales dacă ești o persoană căreia îi plac simbolurile. 

Florile roșii ne duc cu gândul la pasiune, foc, căldură, dragoste și reușesc să atragă ușor atenția. Se spune că roșul reflectă sentimentele intense și puternice. Combinat cu nuanțe de gri vei da naștere unui aspect elegant, sofisticat și unic buchetului tău de mireasă. Trandafirii, bujorii, hortensiile, garoafele, lalelele, crinii, minirosele sunt printre cele mai recomandate flori roșii pentru nuntă. 

Florile albe, spre deosebire de cele roșii, care intensifică stările extreme, ne duc cu gândul la echilibru, puritate, armonie și eleganță, fiind des întâlnite în aranjamentele florale. Este o nuanță feminină, menită să aducă zâmbete și să emane tandrețe.

Florile roz sunt unul dintre cele mai puternice simboluri ale feminității, tandreței și grației. Totodată, aceste flori redau senzualitatea, entuziasmul și energia. 

Florile portocalii sunt un simbol al bucuriei și dragostei de viață. Prin asocierea lor cu florile albe și galbene poți crea combinația perfectă de culori însorite. Dacă ești o persoană veselă, deschisă, optimistă, sociabilă, un buchet care combină florile portocalii, galbene și albe este alegerea potrivită. Pentru asta poți folosi: floarea-soarelui, narcise, lalele, gerbere, crini, frezii, trandafiri, orhidee, crini, iasomie, ghiocei.

Florile galbene: cu siguranță culoarea galbenă este asociată cu lumina, bucuria, strălucirea, căldura. Totodată, sunt considerate simbolul purității, al inteligenței și al nobleței.

Florile verzi: prospețime, vitalitate și tinerețe sunt primele calități pe care le emană aceste flori. Se spune că în Evul Mediu miresele purtau verde pentru a simboliza fertilitatea și longevitatea. Inclusă în buchetul tău de nuntă, culoarea verde poate da un contur original, unic. În plus, sunt ideale pentru evenimentele care au loc iarna. 

Florile albastre, indigo, violet, prezente într-un buchet de mireasă niciodată nu trec neobservate. „Eleganță” este probabil primul cuvânt care ne vine în minte atunci când le întâlnim, violet fiind chiar numit și „culoarea regilor”. Fie că alegi florile albastre, indigo sau violet, prin ele vei reuși să dai un plus de rafinament, mister, seriozitate, încredere. Poți folosi anemone, zambile, lavandă sau iriși. Avantajul lor este că pot fi combinate cu tot felul de flori în nuanțe pastelate, deschise, formând astfel un contrast spectaculos. 

Sursă foto: ShutterstockToate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.