Cum alegi gazonul pentru gradina ta: soiuri, plantare, lucrări de întreținere și echipament necesar

Să umbli desculț prin iarbă este una dintre cele mai plăcute senzații pe care le poți avea în mijlocul propriei grădini. Pentru asta însă, trebuie să știi cum să alegi și să plantezi gazonul.

  • Tipuri de gazon
  • Unelte necesare pentru plantare
  • Pregătirea terenului pentru semănat
  • Plantarea gazonului
  • Întreținerea gazonului

Una dintre marile diferențe între o casă la curte și un apartament într-un bloc, chiar și în mijlocul orașului, este fără doar și poate curtea. Cu toții am văzut curți acoperite de beton sau pietre, dar nimic nu se compară cu o grădină în adevăratul sens al cuvântului, cu ronduri de flori, un covor de iarbă și un foișor sau un copac cu ramuri bogate la umbra căruia să ne trântim în iarbă și să citim o carte sau, pur și simplu, să tragem un pui de somn.

De cele mai multe ori însă, iarba nu crește singură într-o curte sau, cel puțin, nu crește uniform. De aceea e important să plantăm gazon oriunde avem un petic liber de pământ, iar în articolul de mai jos vom vedea împreună tot ceea ce trebuie să știm despre plantarea și întreținerea gazonului.

Tipuri de gazon

Gazonul poate fi clasificat în funcție de mai multe criterii, cum ar fi rolul pe care îl are de îndeplinit, soiul de iarbă plantat și rezistența acesteia la condiții meteorologice extreme (ger sau secetă), dar și rezistența la trafic, pentru că un gazon ornamental, de exemplu, nu trebuie călcat, în timp ce unul care va fi plantat pe un teren de sport este mult mai rezistent la asta.

În funcție de rolul pe care îl poate îndeplini gazonul, acesta poate fi:

  • gazonul ornamental – are o culoare verde intensă și este folosit îndeosebi pentru amenajarea grădinilor în diferite stiluri. Este un tip de gazon mai pretențios, nu e rezistent la călcări repetate și necesită o îngrijire atentă.
  • gazonul pentru terenuri de sport – este caracterizat prin rezistență sporită la călcări repetate, poate fi tuns foarte scurt și se utilizează în special în amenajarea terenurilor de sport, cum ar fi cele de fotbal sau de golf.
  • gazonul clasic – este un tip de gazon puțin pretențios, cu soiuri de iarbă rezistente și care, de obicei, nu necesită o îngrijire ieșită din comun. Poate fi amplasat în jurul casei și are rolul de a oferi un covor de iarbă deasă, fără restricțiile gazonului ornamental.
  • gazonul cu destinație specială – este, de fapt, un amestec bine ales de semințe de iarbă care poate fi plantat în anumite zone cu condiții speciale, cum ar fi locurile umbrite, cele aflate în bătaia soarelui sau terenurile secetoase.

În funcție de modul în care se plantează gazonul, acesta poate fi de două feluri:

  • gazon amenajat prin însămânțare – este o opțiune pentru care este nevoie de mai multă muncă și timp, dar implică și costuri reduse;
  • gazon amenajat prin rulouri de iarbă – rulourile de iarbă necesită mai puțină muncă, dar sunt mai costisitoare.

Cele mai utilizate – și recomandate, în același timp – soiuri de iarbă pentru gazon sunt raigras (Lolium perenne), păiușul înalt (Festuca arundinacea), păiușul roșu (Festuca rubra), firuța (Poa pratensis) și iarba-câmpului (Agrostis).

Unelte necesare pentru plantare

Lucrările pentru amenajarea gazonului – fie că e vorba despre cel obținut prin însămânțare, fie că e vorba de rulouri de iarbă – sunt în mare parte aceleași, până la momentul însămânțării/așezării covorului de iarbă. Pentru pregătirea solului sunt necesare următoarele unelte:

  • cazma sau motosapă – pentru săparea terenului înainte de însămânțare și pentru desțelenirea arbuștilor care nu vor mai face parte din peisaj;
  • sapă – pentru mărunțirea brazdelor;
  • greblă – pentru afânarea solului;
  • roabă – în cazul în care vei transporta pământ fertil sau bălegar din altă parte;
  • mănuși pentru săpat.

Pregătirea terenului pentru semănat

În mod obișnuit, gazonul se plantează pe un teren ușor, bogat în humus, care nu reține apa. În cazul în care terenul este alcătuit dintr-un sol lutos sau greu, se poate adăuga nisip, pentru a permite circulația apei odată ce iarba va crește.

La fel de importantă este și aciditatea solului – fertilizatorii și chiar soiul de gazon pentru însămânțare sunt alese în funcție de valoarea pH-ului din sol. Pe piață există aparate care pot calcula nivelul de aciditate din zona unde vrei să plantezi gazonul, dar și firme care oferă aceste servicii.

Iată care sunt principalele lucrări de pregătire a terenului pentru plantarea gazonului:

  • Desțelenirea și eliminarea buruienilor. Terenul pe care se sădește gazonul trebuie să fie curat, fără buruieni, pentru ca iarba să se poată dezvolta în voie. De asemenea, tot acum e bine să elimini arbuștii, florile sau copacii, dacă este cazul.
  • Nivelarea. Pentru a crește uniform, gazonul trebuie să fie plantat pe un teren plan, fără denivelări, altfel lumina nu va ajunge în mod egal pe toate firele de iarbă.
  • Săparea. În această etapă poți folosi o cazma sau o motosapă. Brazdele se sapă la o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri, apoi se folosește o sapă pentru mărunțirea lor.
  • Afânarea. Este ultima lucrare de pregătire a terenului și se poate efectua cu ajutorul unei greble. Tot acum solul prinde forma finală înaintea plantării semințelor de iarbă.
  • Fertilizarea. E greu de crezut că solul nu mai are nevoie de îngrășăminte înainte de însămânțare, așa că fertilizarea este un proces necesar pentru un gazon de calitate. Se poate folosi bălegar (mraniță) mărunțit în proporție de un kilogram pentru fiecare metru pătrat de teren și azotat de amoniu în proporție de trei kilograme la o sută de metri pătrați.

Tot în această etapă premergătoare trebuie instalat și sistemul de irigare, dacă ai optat pentru unul automat, cu aspersoare. Furtunurile și sprinklerele pot fi îngropate cu ușurință acum, când pământul este afânat și iarba încă nu a crescut. Fă-ți un plan înainte, pentru a așeza aspersoarele în așa fel încât să acopere toată suprafața pe care vrei să plantezi gazon.

Plantarea gazonului

Momentul ales pentru plantarea gazonului trebuie să țină cont de temperaturile exterioare. În cazul în care este cald afară, semințele pot fi sădite în partea a doua a lunii aprilie. Dacă temperaturile se mențin reduse (sub 18 grade Celsius), plantarea gazonului se va face în luna mai sau chiar la începutul toamnei, în septembrie.

Nu este recomandată depășirea acestor perioade, altfel semințele nu vor germina sau, dacă vor germina, gazonul va fi afectat de temperaturile prea mari ori prea scăzute.

Un lucru important: între lucrările de pregătire a solului și plantarea gazonului trebuie să lași aproximativ două săptămâni, pentru ca semințele să găsească cele mai bune condiții de germinare. Cu o noapte înaintea plantării poți iriga terenul ales pentru însămânțare, dar nu exagera, altfel semințele vor putrezi dacă pământul este prea îmbibat în apă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi la plantarea gazonului:

  • semănarea gazonului – poate fi făcută manual sau cu semănătoarea, în funcție de suprafață și de timpul pe care îl ai la dispoziție. Cantitatea de semințe necesară pentru un metru pătrat de teren variază de la un soi la altul, dar este întotdeauna înscrisă pe cutia sau pe sacul în care au venit semințele. Respectă indicațiile producătorilor și plantează semințele prin aruncare pe sol într-un mod cât mai uniform.
  • încorporarea semințelor în sol – această etapă se poate realiza foarte ușor, cu ajutorul unei greble, cu care se va amesteca solul. Semințele trebuie să fie în contact cu pământul ca să încolțească, așa că nu e suficient să fie aruncate pe sol ca să se transforme într-un gazon uniform.
  • irigarea terenului – pentru a germina, semințele de iarbă au nevoie și de umezeală, așa că poți să uzi solul cu ajutorul unei stropitori cu găuri mici sau cu un furtun cu presiune redusă și cap cu stropi foarte fini. Dacă apa are o presiune ridicată sau picăturile sunt prea mari, sunt șanse să scoată semințele din pământ.

Întreținerea gazonului

Nu este suficientă alegerea unui gazon rezistent la căldură, ger și la trafic intens: iarba trebuie întreținută periodic, iar asta se face prin tundere, udare și fertilizare.

Iată ce trebuie să faci în fiecare caz în parte:

  • Tunderea. Este o operație simplă care se efectuează ori de câte ori este nevoie, fie cu ajutorul unui robot, cu o mașină de tuns iarba sau manual, la coasă. În mod obișnuit, gazonul se tunde atunci când firul ierbii a atins 6-7 centimetri lungime.
  • Completarea golurilor. După fiecare tundere este momentul oportun pentru completarea eventualelor goluri din gazon. Atenție, trebuie folosit același tip de gazon plantat inițial.
  • Irigarea gazonului. Este una dintre cele mai importante lucrări de întreținere a gazonului, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate. Cel mai bun moment pentru irigare este la apusul soarelui. Udarea se poate face fie automat, cu aspersoare, fie cu furtunul, timp de câteva zeci de minute, în funcție de cât de cald este în timpul zilei și de perioada de secetă, dacă e cazul.
  • Fertilizarea. Se face o dată la 2-3 luni, cu îngrășăminte complexe pe bază de azot, fosfați și potasiu. Fiecare soi de iarbă pentru gazon are necesarul său propriu, așa că e recomandat să fie utilizate îngrășăminte create special pentru tipul de gazon plantat.

Așadar, o grădină plină de iarbă deasă nu este greu de obținut și nu trebuie să fim experți în grădinărit ca să obținem un gazon bogat, de un verde intens, dar este nevoie de muncă și de îngrijire la momentul potrivit pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim.

Apoi nu mai rămâne decât să întindem o pătură – sau să construim un foișor, dacă avem suficient spațiu -, să ne întindem cu mâinile sub cap și să ne bucurăm de liniște și de mirosul proaspăt al ierbii.

Sursa foto: Shutterstock

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.