Cum îți amenajezi bucătăria în funcție de nevoi și preferințe

Bucătăria este una dintre cele mai importante încăperi din locuința ta: este spațiul în care îți bei cafeaua dimineața, în care gătești atunci când ai timp și în care iei masa. De aceea, modul în care este amenajată este foarte important deoarece îți influențează semnificativ activitățile zilnice și ușurința cu care le desfășori. 

Bucătăria poate fi amenajată în mai multe moduri, după diverse criterii pe care le alegi în funcție de nevoile tale. 

Etapele amenajării bucătăriei

După ce ai hotărât că trebuie să îți amenajezi bucătăria, vei avea de parcurs câteva etape până ca procesul să înceapă cu adevărat. 

1.Documentația și planificarea

Înainte de a demara procesul de amenajare, gândește-te dacă va trebui să muți diverse țevi de alimentare sau să spargi pereți. Dacă vrei ca bucătăria ta să fie în balcon, ia în calcul faptul că va fi nevoie să prelungești conductele de apă și de gaze și să instalezi câteva prize. În aceste situații vei avea nevoie de obținerea unor autorizații pentru ca echipamentele din bucătărie să funcționeze așa cum trebuie, în deplină siguranță, fără a vă pune în pericol pe tine și pe ceilalți locatari.

2. Definirea funcționalităților din bucătărie

Gândește-te la ce electrocasnice vrei să se regăsească în bucătăria ta și la ce funcționalități ar trebui să aibă acestea. Vrei să gătești la o plită electrică sau la una pe gaz? Îți este mai utilă o hotă tradițională sau una fără evacuare, care nu necesită o gură de aerisire? Fă o listă cu electrocasnicele dorite ca să câștigi timp atunci când mergi la cumpărături. Modul în care îți vei amenaja bucătăria depinde mult de acestea, deoarece e posibil ca dimensiunile și modul lor de funcționare să necesite modificări ale încăperii și instalații speciale.

3. Măsurarea spațiului

Nu merge la cumpărături înainte de a afla dimensiunile exacte ale bucătăriei tale pentru că, în caz contrar, nu vei ști ce cantitate de gresie sau faianță îți va trebui sau ce mobilă să achiziționezi astfel încât să corespundă dimensiunilor camerei. Pentru a evita aceste situații, măsoară dimensiunile bucătăriei și notează-le pe o foaie pe care să o ai cu tine atunci când mergi să cumperi cele necesare pentru amenajare. Nu ezita să ceri sfaturi persoanelor avizate din magazin, care te pot ajuta cu recomandări pentru ceea ce cauți.

masurarea bucatariei

4. Stabilirea etapelor lucrărilor

Ai două variante de amenajare a bucătăriei: într-o singură etapă sau în mai multe etape.

Amenajarea într-o singură etapă este mai rapidă și mai avantajoasă din punctul de vedere al confortului, dar mai costisitoare. Acest lucru înseamnă că trebuie să dispui de o sumă mare de bani de la început pentru a avea bucătăria finalizată complet în doar câteva săptămâni.

Amenajarea în mai multe etape poate părea varianta mai accesibilă deoarece permite împărțirea în timp a costurilor. Dacă o alegi trebuie să ții cont că ea presupune și un nivel mai ridicat de disconfort, deoarece bucătăria ta va fi parțial sau total inaccesibilă pe o perioadă mai mare de timp, până la finalizarea lucrărilor.

Stiluri de bucătării

Îți poți amenaja bucătăria în mai multe stiluri, în funcție de preferințele pe care le ai.

Stilul modern

Dacă ești o persoană cu un stil de viață activ și care își petrece mai mult timp prin oraș decât pe acasă, este foarte posibil ca o bucătărie amenajată în stil modern să fie ceea ce îți trebuie. Aceasta presupune existența unei mobile cu aspect simplu și o amplasare organizată a obiectelor din cameră. Materialele potrivite acestui stil sunt sticla, inoxul, marmura, dar și faianța și gresia, care sunt foarte ușor de întreținut.

Amenajare bucatarie moderna

Stilul rustic

Acest stil este potrivit celor care se simt bine în natură și este des întâlnit în locuințele din zonele muntoase. Dacă vrei o bucătărie amenajată în acest mod, alege un mobilier în nuanțe maronii și folosește obiecte din lemn pentru decor, care să te ducă cu gândul la natură.

Amenajare bucatarie in stil rustic

Stilul clasic

Pereții bucătăriei amenajate în acest stil sunt vopsiți, de cele mai multe ori, în alb, crem sau bej. Podeaua este din lemn sau marmură, mobila este elegantă și simplă, iar decorul se bazează pe forme geometrice diverse și pe obiecte din lemn natural sau sculptate. O astfel de bucătărie poate fi înfrumusețată și prin amplasarea unui candelabru.

Amenajare bucatarie in stil clasic

Stilul minimalist

Simplitatea și caracterul practic al obiectelor care se regăsesc în ea caracterizează o bucătărie amenajată în stil minimalist. Poți alege un astfel de stil indiferent de dimensiunile bucătăriei tale, mai ales dacă îți plac organizarea și echilibrul la nivel vizual.

amanajare bucatarie in stil minimalist

Stilul vintage

O bucătărie astfel amenajată presupune un mobilier din lemn masiv, dar cu accente elegante și ornamentată cu detalii realizate manual. Culorile pastelate sunt cele care se potrivesc acestui stil, dar și nuanțele de alb și maro.

amenajare bucatarie in stil vintage

Amenajarea bucătăriei în funcție de tipul locuinței

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi bucătăria este tipul locuinței tale.

Apartament

Dacă urmează să amenajezi o bucătărie într-un apartament, ține cont de faptul că vei avea nevoie de o bună aerisire în încăpere pentru eliminarea mirosului de mâncare. Așază mobila și electrocasnicele astfel încât camera să fie cât mai spațioasă, pentru a avea loc de desfășurare atunci când gătești sau când faci alte activități în bucătărie. Dacă poți, montează niște ferestre de dimensiuni mari care te vor ajuta să aerisești rapid și care vor permite pătrunderea luminii naturale în încăpere. De asemenea, acestea creează iluzia unei camere mai mari.

Casă

Amenajarea unei bucătării la casă poate necesita mai mult timp deoarece spațiul în care se va lucra este mai mare. Acest lucru reprezintă și un avantaj pentru că ai mai multă libertate în așezarea mobilierului și a electrocasnicelor. Dacă ai la dispoziție o suprafață mai extinsă, o idee bună ar fi să îți construiești și o bucătărie de vară și un foisor, care îți vor fi de mare folos în timpul sezonului cald.

Amenajarea bucătăriei în funcție de dimensiunile camerei

Pot exista situații în care să crezi că dimensiunile încăperii în care vrei să amenajezi bucătăria nu îți permit să alegi exact mobilierul și tipul de amplasare dorite. Poți, însă, adapta amenajarea în funcție de aceste dimensiuni.

Bucătărie mică sau foarte mică

Stilul minimalist, în care se regăsesc doar obiectele de care ai nevoie, este cel mai potrivit dacă ai o bucătărie de mici dimensiuni. Pentru a crea impresia de spațiu mai extins poți să montezi niște oglinzi de dimensiuni mari și să alegi culori deschise ale mobilierului. Un spațiu mic pentru bucătărie nu trebuie să te împiedice ca aceasta să îți fie în totalitate utilă și pe plac.

Amenajare bucatarie mica

Bucătărie mare și foarte mare

Dacă dispui de o bucătărie mare, poți adopta orice stil de amenajare dorești. În aceasta se poate integra orice electrocasnic, chiar dacă are dimensiuni mari, precum și orice fel de mobilier. Îți oferă libertatea de a-ți organiza obiectele exact așa cum îți dorești.

Amenajare bucatarie mare

Amenajarea bucătăriei în funcție de forma și tipul ei

Modul de amenajare a bucătăriei depinde și de forma și de tipul acesteia.

Formă pătrată

O bucătărie pătrată îți permite să amplasezi o masă în mijlocul camerei, dar și crearea unui bufet de tip insulă. De asemenea, îți poți organiza mobilierul în mod echilibrat și plăcut vizual, bucătăria pătrată oferind și un acces foarte simplu la dotările pe care le are.

Formă dreptunghiulară

Este cea mai întâlnită formă de bucătărie și permite amenajări diverse. Totuși, așezarea unei mese sau a altui obiect în mijlocul camerei este mai puțin recomandată deoarece restrânge spațiul de desfășurare. 

Pe colț

Această formă este întâlnită mai ales în cazul bucătăriilor open-space, iar modul în care sunt organizate obiectele din ea este foarte important pentru a putea obține spațiul de care ai nevoie. Pentru aceasta este recomandat ca piesele de mobilier și electrocasnicele să fie amplasate astfel încât să creeze un unghi de 90 de grade, care să realizeze vizual iluzia unui spațiu mai mare. 

Bucătărie open-space (deschisă)

Este acea bucătărie care se găsește în prelungirea livingului sau a balconului și este potrivită și dacă nu ai de gând să gătești foarte des, dar și dacă arta culinară este pentru tine o pasiune, deoarece îți oferă mult spațiu de desfășurare. Asigură-te că ai o bună aerisire, astfel încât mirosul de mâncare să nu persiste pentru mult timp în încăpere.

Bucătărie închisă

Dacă vrei să încerci frecvent să prepari feluri de mâncare noi și vrei să ai un spațiu special dedicat activității gătitului, o bucătărie închisă îți poate oferi ambientul ideal pentru aceasta. Pentru o aerisire cât mai bună, recomandat este să lași ferestrele deschise pe timpul nopții, astfel încât a doua zi să găsești în bucătărie un aer curat și revigorant.

Amenajare bucatarie alba

Bucătăria este un spațiu în care merită să investești timp deoarece are un rol important în locuința ta. Deciziile în ceea ce privește amenajarea ei nu trebuie luate în grabă, ci, dimpotrivă, trebuie să te gândești bine înainte de a face alegerile pentru a fi sigur că vor răspunde nevoilor tale.

Sursă foto: shutterstock.com

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosokeonhacaiketquabongdalichthidau7m.newskqbdtysokeobongdabongdalufutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩa开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育乐鱼体育亚新体育亚新体育亚新体育爱游戏爱游戏爱游戏华体会华体会华体会IM体育IM体育沙巴体育沙巴体育PM体育PM体育AG尊龙AG尊龙AG尊龙AG百家乐AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人<AG真人<皇冠体育皇冠体育PG电子PG电子万博体育万博体育KOK体育KOK体育欧宝体育江南体育江南体育江南体育半岛体育半岛体育半岛体育凯发娱乐凯发娱乐杏彩体育杏彩体育杏彩体育FB体育PM真人PM真人<米乐娱乐米乐娱乐天博体育天博体育开元棋牌开元棋牌j9九游会j9九游会开云体育AG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.