În această perioadă, unul dintre cele mai mari avantaje ale locuitului la curte este faptul că te poți bucura de un grătar împreună cu cei dragi, pentru a petrece timp împreună și a te delecta cu preparate savuroase.
Deși temperaturile din ultima perioadă te-au împiedicat să te bucuri de această activitate, acum că vremea s-a încălzit, poți reveni la vechile obiceiuri și să încingi grătarul din propria curte, pentru a pregăti cum se cuvine friptura suculentă sau peștele delicios.
Totuși, dacă îți dorești ca grătarul să iasă perfect, va trebui să ții cont de câteva reguli de pregătire, care vor transforma preparatele tale în adevărate delicii culinare. În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi și rețete, cu ajutorul cărora primul grătar din acest an să fie unul memorabil.
Sfaturi pentru un grătar reușit
Pentru a pregăti corect carnea pe grătar, este necesar să urmezi unele reguli care, deși simplu de urmat, te vor ajuta să obții preparatele delicioase la care te-ai gândit toată iarna. Iar dacă nu ai ustensilele necesare, acum este momentul să te dotezi corespunzător cu tot ce ai nevoie:
👉 AICI gasesti categoria noastra de GRATARE DE GRADINA SI ACCESORII
Iată câteva idei cu ajutorul cărora vei obține preparate delicioase:
Marinarea cărnii
Indiferent că este de pui, de vită sau de porc, înainte de a putea fi pusă pe grătar, carnea trebuie să fie aromată cu diferite mirodenii sau ierburi. O metodă simplă, dar foarte gustoasă de marinare a cărnii pentru grătar este punerea sa într-un bol, în care ai adăugat ulei de măsline, vin alb, usturoi tocat, boia și puțin rozmarin. Pregătește carnea cu o zi înainte de grătar, pentru ca aromele să se întrepătrundă mai bine. Dacă duci lipsă de boluri și cuțite de bucătărie potrivite, acum poți profita de ocazie pentru a-ți procura unele:
Vezi AICI👉 oferta noastra de ARTICOLE DE BUCATARIE
Frăgezirea cărnii
Dacă vrei să te bucuri de o carne fragedă, care se topește în gură, este necesar să o pregătești încă dinainte de a o pune pe grătar. Pentru aceasta, este nevoie să fierbi un litru de lapte, iar după ce dă în clocot, să adaugi două linguri de coniac. Pune compoziția într-un bol, adaugă carnea și las-o să se frăgezească pentru o oră, apoi condimenteaz-o după preferințe.
O altă metodă eficientă prin care poți asigura cărnii textura dorită este lăsarea acesteia în vin sau bere, cu o seară înainte de a o pune pe grătar, iar apoi o poți asezona cu condimentele preferate. Totuși, în cazul în care nu ai foarte mult timp la dispoziție, varianta cu laptele rămâne cea mai la îndemână.

Pregătirea jarului
Pentru ca jarul să aibă o calitate cât mai bună, este nevoie să ai la îndemână o combinație de lemne și cărbuni. Pentru început, va trebui să aprinzi lemnele și să le lași să ardă până ce se formează jarul. Peste acesta, va trebui să adaugi și cărbunele, care se va aprinde, iar căldura emanată va fi suficient de puternică pentru a pune grătarul pe foc.
Pregătirea grătarului
Gustul bun al preparatelor este dat nu doar de modul în care pregătești carnea, ci și de grătar. Înainte de a te ocupa de preparate, este necesar să acorzi atenție grătarului care, în primă fază, trebuie preîncălzit.
După ce s-a încins, grătarul va trebui curățat, de preferință cu o perie abrazivă, cu care vei îndepărta toate impuritățile acumulate pe acesta. Imediat după ce l-ai curățat, va trebui să-l ungi cu o bucată de grăsime, pentru a împiedica lipirea cărnii de acesta. În cazul în care nu ai la dispoziție grăsime, poți înmuia un șervețel în puțin ulei, cu care vei unge suprafața grătarului.
Mai lasă-l pe foc pentru 1-2 minute, apoi pune carnea.

Cât timp se lasă carnea pe grătar
Timpul de prepare a cărnii la grătar depinde de mai mulți factori, printre care: căldura emanată de jar, grosimea feliilor și preferințele tale în materie de cât de bine făcută să fie. Carnea de vită, porc sau pui se lasă pe grătar pentru aproximativ 4 minute pe fiecare parte, după care poți verifica dacă este pătrunsă tăind-o cu un cuțit. Dacă preferi carnea mai bine făcută, o poți lăsa să se prăjească pe fiecare parte pentru 6 minute, însă este important să nu depășești această perioadă, pentru că altfel, va ieși tare și uscată. De asemenea, pentru a preveni accidentările și a întoarce carnea cu ușurință, este necesar să folosești ustensile speciale pentru grătar.
Vezi 👉AICI oferta noastra de USTENSILE GRATAR
Având în vedere că peștele se pune pe grătar întreg, acesta trebuie lăsat pe foc pentru 8-10 minute pe fiecare parte, pentru a se pătrunde suficient de bine. Totuși, poți ști sigur că peștele este gătit suficient atunci când se desprinde singur de pe grătar.

Rețete pentru un grătar reușit
Acum că știi ce reguli să aplici pentru a obține un grătar perfect, mai ai nevoie doar de niște rețete pe care să le pui în practică. În continuare, îți oferim câteva idei:
Cotlet de porc la grătar
Ingrediente
- 1 kg de cotlet de porc feliat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
- 1 linguriță de cimbru
- 1 linguriță de oregano
- 1 linguriță de rozmarin
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de boia de ardei dulce
- 2 căței de usturoi pisat
Mod de preparare
Taie carnea în felii groase de maxim 1 cm și pune-le într-un bol, peste care vei adăuga uleiul, usturoiul pisat și toate condimentele, cu o seară înainte de pregătirea grătarului. Lasă compoziția la marinat până a doua zi, iar după ce ai încălzit grătarul, pune fiecare felie și las-o să se prăjească la foc mediu, câte 4 minute pe fiecare parte.
Piept de pui la grătar
Ingrediente
- 5 felii de piept de pui (echivalentul a 1 kg)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sucul unei lămâi stoarse
- coaja răzuită a unei jumătăți de lămâi
- 1 linguriță de cimbru
- 2 linguri de sos de soia
- 2 căței de usturoi pisați
- sare și piper
Mod de preparare
Adaugă toate ingredientele de mai sus într-un bol și amestecă bine întreaga compoziție cu un tel, până când se omogenizează. Adaugă carnea în marinada obținută și las-o acolo pentru aproximativ 12 ore. Pune carnea pe grătar și prăjește-o câte 3 minute pe fiecare parte.
Bucură-te de micile plăceri ale vieții și încinge un grătar în curtea casei tale, pentru a petrece momente plăcute alături de cei dragi și pentru a pregăti preparate delicioase, potrivite pentru această perioadă.
Sursa Foto: Shutterstock