Amenajarea unei grădini de a cărei frumusețe să te bucuri, indiferent de anotimp, poate fi o provocare dificilă, mai ales când vine vorba despre alegerea celor mai potrivite plante. Noi îți venim, însă, în ajutor și te invităm, în cele ce urmează, să afli care sunt cele mai rezistente flori pentru curtea ta.
O multitudine de culori, texturi și parfumuri irezistibile. Iată răsplata pe care o poți primi din partea plantelor din grădina ta, în condițiile în care ai grijă de ele. Prin urmare, vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de PRODUSE PENTRU GRADINAși află care sunt secretele unui colț de paradis pe care îl poți crea chiar lângă casa ta.
Cele mai rezistente flori de grădină
Există o varietate de plante perene, ușor de întreținut și foarte rezistente la condițiile climatice, la atacurile dăunătorilor ori ale agenților patogeni, cum sunt ciupercile, bacteriile sau virusurile. Ca să te bucuri cât mai mult timp de frumusețea lor, trebuie să le creezi un mediu propice dezvoltării și să ai grijă de ele, în funcție de particularitățile lor. Iată de ce, în continuare, îți prezentăm câteva criterii de care să ții cont înainte de a alege plantele și care sunt unele dintre cele mai rezistente flori pentru curtea ta.
Criterii importante pentru alegerea plantelor de grădină
Înainte de a te gândi la soiurile de plante și de flori pe care le-ai vrea în grădina ta, e bine să iei în calcul câteva aspecte, cum ar fi:
- funcționalitatea grădinii – poate pe lângă flori, vrei să cultivi și zarzavaturi, legume ori pomi fructiferi; vrei să ai un heleșteu, un foișor, un leagăn, o bucătărie exterioară, toate depind de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de scopul pe care vrei să-l aibă grădina ta: să te relaxeze, să fie sursa ta de legume și fructe proaspete, să fie un loc de joacă pentru copii; în funcție de asta, amenajezi parcele speciale pentru diverse soiuri de plante;
- designul – rustic, japonez, englezesc, designul depinde atât de personalitatea ta, cât și de felul în care este amenajată locuința, în general; aceasta, pentru a crea armonie vizuală; în funcție de asta, alegi culorile florilor, ții cont de înălțimea la care cresc, dacă sunt solitare sau cresc în conglomerate;
- accesorii – în funcție de criteriile de mai sus, vei avea în grădina ta, parcele cu diverse tipuri de plante, flori în ghivece, jardiniere sau plantate direct în pământ, arbuști, pomi, tufe, plante cățărătoare sau târâtoare, suculente și așa mai departe; vezi categoria noastra de ▶️ GHIVECE DE FLORI SI ACCESORII.
Plante rezistente pentru grădina ta
Pentru că varietatea de soiuri rezistente este atât de mare, alegerea celor mai potrivite îți poate da bătăi de cap. Noi am făcut, însă, o selecție pentru tine:
Saxifraga

Este una dintre cele mai rezistente plante la condiții climatice extreme, cum ar fi gerul sau înghețul, vântul puternic, seceta. Totuși, are nevoie de multă lumină, deci, nu o planta la umbră. Ține cont și de faptul că este o plantă târâtoare, care are nevoie de spațiu, ca să se întindă.
Lobelia

Lobelia este ideală pentru a o planta pe malul heleșteului. Dacă nu ai spațiu pentru așa ceva, dar vrei ca roșul electrizant al florilor ei să te încânte, atunci ia seama să menții solul umed acolo unde o plantezi și să o amplasezi într-un loc însorit, dar parțial umbrit.
Coreopsis

O plantă perenă rezistentă la atacurile dăunătorilor și ale agenților patogeni, Coreopsis are nevoie de mult soare. Nu o uda în exces, pentru că nu îi place umezeala. Îndepărtează florile trecute, ca să stimulezi formarea de noi boboci. Poate avea flori de culori diferite, însă varianta galbenă este cea mai apreciată.
Brumărele

Brumărelele sau tufele de Phlox paniculata pot fi cultivate direct în sol ori în ghivece. Sunt rezistente la îngheț și nu suportă seceta. Solul trebuie menținut în permanență umed. De asemenea, preferă lumina directă a soarelui, deci nu le așeza/planta în locuri umbroase.
Plante suculente – Sedum sieboldii

Plantele suculente sunt recunoscute pentru rezistența lor la condițiile climatice și pentru faptul că nu sunt deloc pretențioase, iar Sedum sieboldii nu face excepție. Asigură-i un sol bine drenat și afânat, nu o uda pe frunze și nu o ține la umbră.
Sfaturi pentru îngrijirea florilor din curtea ta

Oricât de rezistente ar fi prin natura lor, plantele au nevoie de ajutorul tău pentru a fi sănătoase și a se dezvolta armonios. Așadar, ca să ai mulțumirea unei grădini splendide, indiferent de anotimp, este esențial să știi să ai grijă de florile tale, iar mai jos, ai câteva sfaturi utile în acest sens:
- documentează-te – înainte de a alege o floare, informează-te despre dimensiunile pe care le va avea la maturitate, cantitatea de lumină de care are nevoie, ce tip de sol preferă;
- sapă și plivește – rădăcinile au nevoie să respire, prin urmare, asigură-te că solul este bine drenat, sapă-l din când în când și nu lăsa buruienile să se răspândească;
- asigură-le un nivel optim de umiditate – creează-le plantelor un mediu propice dezvoltării, alegând, în funcție de necesitățile lor, un sistem de irigare prin picurare, aspersiune sau udă-le cu stropitoarea ori furtunul. 👉 AICI gasesti toate tipurile de PRODUSE PENTRU IRIGAT de care ai nevoie;
- îndepărtează florile trecute – pentru orice plantă care face flori multe și dese, este important să îndepărtezi florile trecute și chiar unele frunze, pentru ca bobocii să primească suficientă lumină;
- protejează-ți plantele – monitorizează-le în permanență, ca să vezi din timp semnele atacurilor dăunătorilor sau ale bolilor; la recomandarea specialiștilor, aplică tratamentele de prevenție și combatere; folosește toate mijloacele pe care le ai la îndemână pentru a ține dăunătorii departe de florile tale; vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de PRODUSE IMPOTRIVA DAUNATORILOR;
- ajută-ți florile să treacă peste iarnă – dezgroapă plantele cu bulbi și pune-le în locuri călduroase și uscate, pe timpul iernii, ca să le replantezi primăvara; îmbracă în folie protectoare coroanele arbuștilor ca ficusul sau dafinul, mută florile perene, cum sunt crizantemele, în ghivece și pune-le în casă; mușuroiește trandafirii, ca să le protejezi rădăcinile.
O grădină plină de flori care te îmbie cu frumusețea și parfumul lor te ajută să-ți menții energia pozitivă și să petreci timp de calitate împreună cu cei dragi. Ca să te bucuri, însă, de toate acestea, este important să alegi florile rezistente, potrivite pentru curtea ta, așa cum sunt și cele prezentate mai sus, dar și să știi să le îngrijești corect, ținând cont de recomandările specialiștilor.
Sursa foto: Shutterstock