Gradina – locul in care uiti de alte griji

[ssba-buttons]

“Indiferent unde locuim, se pare ca simtim nevoia unui colt de natura in care sa ne tragem sufletul dupa o zi grea, sa ne punem gandurile in ordine sau sa ne relaxam singuri sau impreuna cu cei dragi.”


© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018

– Mi-ar placea sa locuiesc la casa… ca sa am gradina.
– M-am mutat departe de oras ca sa respir aer curat.
– Am reusit sa-mi amenajez o gradina pe balcon.
– Nu am balcon, nici terasa, dar am plantat o mini gradina de ierburi aromatice in bucatarie.
– Am mancat niste rosii gustoase si am pastrat semintele. Mai aveam unele de ardei iute, de la bunica. Le-am plantat intr-un ghiveci si acum gust din roadele lor la fiecare masa.

Sunt doar cateva idei ce apar din ce in ce mai des in conversatiile cu prietenii. Indiferent unde locuim, se pare ca simtim nevoia unui colt de natura in care sa ne adunam gandurile si sa ne regasim linistea. Departe de agitatia marilor orase sau intre blocurile de beton, gri si reci, natura reuseste sa-si faca loc centimetru cu centimetru in spatiul in care locuim. Oriunde ne-am afla simtim nevoia sa amenajam un petic cat de mic cu plante. La prima vedere, micile gradini par ceva banal, dar beneficiile lor sunt importante. Primul si poate cel mai important beneficiu este faptul ca purifica aerul si ne ajuta sa respiram mai usor. Frunzele plantelor absorb particulele de substante poluante din mediul inconjurator, iar aerul de sub coroana lor devine mult mai curat.

Gradina din birou

Odata cu dezvoltarea economica, cei angajati in posturi solicitante au inceput sa petreaca din ce in ce mai multe ore pe zi in mediul inchis al cladirilor de birouri, cu geamuri care nu se deschid si sisteme de ventilatie interna. Aceasta situatie nu este cea mai buna pentru sanatate, deoarece echipamentele electronice, mobilierul si solutiile alese pentru a acoperi pardoseala, emit in atmosfera particule de compusi chimici care in timp, dau dureri de cap, de gat si greturi celor expusi mediului respectiv. Acest fenomen mai este cunoscut si sub denumirea de sindromul cladirii bolnave. Din fericire, aceste efecte pot fi eliminate in mare parte amenajand oaze de verdeata care ajuta la imbunatatirea calitatii aerului respirat. Asa se explica de ce, tot mai des, in cladirile moderne de sticla si otel gasim spatii de relaxare si amenajate sub forma unor gradini cu plante luxuriante, care purifica aerul si au drept efect crearea unei stari de calm. Astfel de oaze de verde pot fi amenajate si in spatiul in care locuim, nu doar la birou.

Mica gradina zen


© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018

Daca iti doresti si tu sa purifici aerul din casa sau apartamenul in care locuiesti, trebuie sa verifici intai de cata lumina dispui ca sa poti alege plante potrivite, rezistente in timp.

In cazul fericit in care ai fereastre luminoase, orientate catre sud, poti folosi plante suculente, cactusi si plante cataratoare.

Daca lumina patrunde in apartament dinspre est sau vest, atunci nu ai nicio limita in alegerea plantelor potrivite. Merge orice de la filodendron si feriga la begonii, violete africane si multe altele.

Din pacate, nu avem toti norocul sa avem case luminoase. Unii dintre cei mai putin norocosi au ferestrele indreptate spre nord si evident, beneficiaza de o cantitate mica de lumina, care nu este propice plantelor cu flori. Exista insa, solutii si pentru acestia. Sunt destule plante dintre care poti alege si in acest caz. Imprieteneste-te cu pana cocosului, iedera diavolului sau crinul pacii.

Chiar daca nu ai deloc lumina naturala, tot exista o solutie care sa te ajute sa-ti amenajezi o mini gradina de apartament. Poti cumpara instalatii cu lumina artificiala care sunt de ajutor in cresterea oricaror tipuri de plante. Asadar, ai o gramada de alegeri de facut. Nu-ti mai ramane decat sa incepi sa planifici cum vrei sa arate mica ta gradina de apartament.

Gradina, terapie la indemana

Acum circa 200 de ani, gradinile aveau mai degraba rol terapeutic si deserveau in principal spitale si manastiri. Erau folosite pentru cultivarea plantelor medicinale, dar si a celor pentru consum. Nu e ceva neobisnuit, deoarece printre alte beneficii, atmosfera unei gradini ajuta si la normalizarea tensiunii arteriale si imbunatatirea starii de spirit. Seara, dupa o zi obositoare la serviciu, ingrijirea plantelor face minuni pentru psihicul celor care se ocupa de curatat si udat. Pentru pasionatii de gradinarit, timpul petrecut ingrijind plantele devine un exercitiu zilnic, esential pentru o stare de bine. Odata ce isi pun manusile si incep sa curete iarba, sa pliveasca buruienile sau sa formeze ronduri noi de flori, constata ca majoritatea grijilor dispar. Prinsi de lucrul in gradina, ajung sa uite de curgerea timpului. Realizeaza doar cu placere ca se simt mai bine si ca lucrurile pentru care s-au incruntat cu cateva ore inainte acum nici nu mai conteaza. Poate ca popoarele orientale din antichitate aveau dreptate cand asociau notiunea de gradina cu ideea supremei fericiri, considerand ca o gradina era echivalentul “raiului pe pamant”. Fara a exagera, totusi nu putem sa nu observam ca aerul curat si linistea unei gradini au efecte imediate asupra noastra. Te incarca cu energie pozitiva si iti dau o stare de bine care te face sa rezisti cu brio unei zile cu un munte de probleme de rezolvat.

O pauza cat o zi de vara


© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018

Si daca tot am pomenit de zile pline, ce-ar fi ca din cand in cand sa iei o pauza de la munca si sa petreci o zi intreaga in gradina? Nu ai nevoie de multe lucruri. O masa de gradina cu doua scaune, cartea preferata si o limonada racoritoare. Cauta un colt umbros si aranjeaza totul astfel incat sa te simti confortabil si sa poti face ce-ti place. Daca ai si prichindei pe langa tine, nu uita sa ai la indemana jucariile lor preferate ca sa le mentii atentia treaza. Daca reusesti sa pregatesti si cateva sandvisuri si niste dulciuri sanatoase, nu va trebui sa-ti faci griji. Buna dispozitie va fi asigurata, iar amintirile frumoase sunt garantate.

Daca totusi, nu ai propria gradina, dar iti surade ideea de a petrece ceva timp in aer liber, poti impaca jobul si dorinta ta de a respira aer curat alegand sa lucrezi de la umbra gradinilor de vara urbane. Cocotate pe cladiri inalte, de unde poti admira panorama orasului, ascunse pe stradute in cartierele istorice sau amenajate chiar in mijlocul cladirilor de birouri, terasele cu verdeata au la orice ora din zi clienti care dezbat aprins pe marginea strategiilor sau a deciziilor de luat pentru dezvoltarea afacerii pentru care lucreaza.

Daca nu ajungi la gradina de vara ziua, mai ai o sansa seara. Atunci muzica imprima un ritm lejer intalnirilor intre prieteni. Cantecele la moda se aud printre rasete, clinchete de pahare și arome de mancaruri sofisticate. Desi decorul e acelasi, gradinile urbane parca prind viata, ies din formalismul de peste zi si sporovaiesc pana tarziu in noapte cand tot orasul pleaca la culcare.

Aparute inca din Antichitate, gradinile au evoluat de la spatii luxuriante, la terenuri cu straturi impartite riguros dupa modele geometrice complicate. In zilele noastre, ne putem considera norocosi daca pe langa casa avem un petic de verdeata pe care sa putem amenaja propria gradina. Un spatiu verde cat de mic ne va fi de ajutor atunci cand vom dori sa ne incepem ziua relaxati, echilibrati si cu energie cat pentru a infrunta orice problema.

Daca te-am convins de benefiicile gradinilor, nu mai sta pe ganduri! Masoara repede cat spatiu ai la dispozitie si, pe cat posibil creeaza-ti o gradina zen, un refugiu verde sau o oaza de calm. Orice nume ar primi, propriul spatiu verde iti va fi de ajutor in clipele in care doresti sa iti tragi sufletul dupa problemele de peste zi sau sa iti pui ordine in ganduri. Si din cand in cand… poti sa organizezi si un picnic romantic pentru persoana pe care o indragesti sau… doar pentru tine. Cu totii meritam sa ne rasfatam din cand in cand! 😊

Pentru inspiratia ta:

Lingurita inox

Surse articol:

Despre sindromul cladirii bolnave;

Despre beneficiile plantelor de interior

Despre beneficiile gradinaritului

 

 

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.