Idei pentru amenajarea unei băi mici, trucuri de depozitare și recomandări pentru alegerea culorilor

[ssba-buttons]

Băile de dimensiuni mici afectează deopotrivă persoanele care locuiesc la casă și la apartament. Mai mult, 70% dintre persoane cred că baia lor este prea mică și dificil de amenajat. Mai jos, poți afla care sunt principalele stiluri pentru amenajarea unei băi de mici dimensiuni, ce trebuie să știi înainte de a te apuca de treabă, ce culori se potrivesc în baie și cum poți folosi mai bine spațiul pentru a fi, în același timp, practic și spectaculos. 

 • Stiluri recomandate pentru amenajarea unei băi mici
 • De ce să ții cont înainte de a începe amenajarea unei băi mici
 • Amenajarea unei băi mici
 • Culori recomandate pentru o baie de mici dimensiuni
 • Trucuri de depozitare
 • Sfaturi de care să ții cont în amenajarea unei băi mici

Stiluri recomandate pentru amenajarea unei băi mici

Există mai multe stiluri în care îți poți amenaja baia. Înainte de a alege un anumit stil, este recomandat să te gândești la casa ta în ansamblul ei: pentru a crea o atmosferă echilibrată, este indicat ca baia să completeze restul camerelor atât ca stil, cât și în ceea ce privește culorile. În cele ce urmează, poți citi despre fiecare stil de decorare în parte.

Baia în stil modern/minimalist

Tot mai multă lume alege un stil modern pentru bucătărie, living și dormitor, astfel că baia în stil modern reprezintă o alegere firească. Acest stil îmbină aspectele practice (obiectele sanitare moderne, materialele ușor de curățat, liniile simple) cu frumosul. O baie modernă înseamnă materiale rezistente, linii drepte sau modele geometrice și ușurință în întreținere. Predomină nuanțele neutre și culorile deschise, care măresc vizual baia de mici dimensiuni. Mai apoi, băile moderne sunt bine luminate; pe lângă spotul montat pe tavan, poți include și corpuri secundare pentru iluminarea oglinzii. În funcție de spațiul disponibil, poți alege pentru decor plante care iubesc umiditatea și lumânări parfumate, pentru o atmosferă intimă.

Stilul minimalist poate fi privit ca pe o subdiviziune a stilului modern. Spre deosebire de amenajarea modernă, în cazul unei băi minimaliste, pot predomina și nuanțele ceva mai întunecate; acestea pot decora pardoseala sau piesele de mobilier, însă nu și pereții, deoarece ar micșora și mai mult spațiul disponibil. De asemenea, baia minimalistă este marcată de linii simple și spații de depozitare închise, ordine și un număr redus de obiecte de decor. 

Vintage

Stilul vintage oferă o atmosferă boemă și, în același timp, veselă. Piesele de mobilier au un aer retro și fie sunt vechi, fie restaurate. Predomină lemnul, căzile cu picioare și chiuvetele pătrate, cu baterii în nuanțe de cupru, bronz sau auriu.

Pentru un plus de stil, alege gresia în nuanțe de alb și negru, ca o tablă de șah. Pe pereți, poți pune faianță sau tapet cu model floral (specific stilului vintage). Poți alege atât non-culori, cât și nuanțe calde, precum pastelurile. Inserțiile metalice și ornamentele florale vor completa cu gust baia în stil vintage.

Feng shui

Baia în stil feng shui înseamnă să pui accent pe atmosferă. Respectând regulile feng shui, vei crea o atmosferă plăcută și vei activa energiile pozitive atât în baie, cât și în întreaga casă. Alege să decorezi în nuanțe pastelate, calde sau reci: cele de bej, gri, crem sau albastru-deschis sunt ideale pentru o baie în stil feng shui.

De asemenea, feng shui înseamnă și folosirea unor materiale naturale precum lemnul, marmura sau piatra naturală; acestea ajută la menținerea energiilor pozitive. În plus, prin așezarea unei plante în baie, contribui la echilibrarea energiilor din încăpere. Un alt element specific feng shui este ordinea: într-o încăpere dezordonată, energia circulă haotic. Optează pentru spații de depozitare compartimentate și menține ordinea. Așază oglinda față în față cu ușa băii, pentru a permite circulația fluxului de energie pozitivă în întreaga casă.

Clasic

Stilul clasic este definit prin eleganță, funcționalitate și elemente de decor neutre. Alege oglinzi de mari dimensiuni: acestea au și avantajul că vor mări vizual baia de mici dimensiuni. Optează pentru mobilă de calitate, din materiale naturale și obiecte de iluminat din sticlă. Pardoseala din gresie cu aspect de marmură întregește baia în stil clasic.

De ce să ții cont înainte de a începe amenajarea unei băi mici

Dimensiunile mici ale unei băi reduc plaja de culori sau de piese de mobilier ori obiecte sanitare. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi dacă dorești să îți amenajezi o baie de dimensiuni reduse:

 • Gândește-te la planul băii și la ce ai vrea să conțină – dorești cadă sau cabină de duș? Ai la dispoziție inclusiv duș fără cabină, caz în care apa se scurge prin podea și te ajută să economisești spațiu. Ce stil ți se potrivește cel mai bine? Dorești o baie multifuncțională pentru întreaga familie sau plănuiești să îți creezi un colț pe modelul spa-acasă, caz în care poți renunța la unele obiecte de mobilier. Indiferent de stil, baia va avea nevoie de ventilație și este important să te gândești la acest lucru înainte de a trece la partea de obiecte sanitare și decorațiuni;
 • Acordă atenție elementele care contează – marii designeri lansează trenduri pentru baie în fiecare an. Pentru a evita aglomerarea băii, alege piesele de mobilier de care ai strictă nevoie, iar apoi, dacă spațiul îți permite, orientează-te spre decorațiunile minimaliste sau chiar către un model amuzant de faianță tip mozaic. Dacă optezi pentru cadă, un model cu picioare va oferi acel aspect de aerisire a încăperii, atât de necesar în cazul unei băi mici;
 • Fii atentă la stilul casei – optează pentru modele, culori și finisaje care să vină în completarea restului casei. Optează pentru același model de gresie sau faianță pe care l-ai folosit în bucătărie sau pentru aceeași linie cromatică precum în living sau dormitor. Detalii precum bateria, mânerele pieselor de mobilier și suportul pentru prosoape vor scoate și ele în evidență stilul băii;
 • Dacă ai bugetul limitat, optează pentru accesorii supradimensionate, cum ar fi mânerele. Dacă baia este înaltă, poți alege o lustră spectaculoasă, pe care s-o agăți cât mai aproape de tavan. Va deveni atracția băii;
 • Fii realist – chiar dacă ți-ai dori două chiuvete, însă spațiul nu îți permite, va trebui să privești lucrurile obiectiv. Evită să înghesui dulapuri de mari dimensiuni sau alte piese care ocupă mult spațiu. Optează, în schimb, pentru rafturi deschise sau închise, pe verticală, o chiuvetă pătrată sau o cadă generoasă și obiecte de decor minimaliste.

Amenajarea unei băi mici

Atunci când îți amenajezi baia, trebuie să ții cont de câteva elemente: gresia și faianța, obiectele sanitare, piesele de mobilier, decorațiunile și obiectele de iluminat.

Gresia și faianța

Alege gresia într-o culoare mai închisă decât faianța. Negrul și bleumarinul vor crea un plus de eleganță și simplitate. Dacă dorești să folosești culori puternice, precum portocaliul, roșul sau galbenul, încearcă să le reduci din intensitate prin combinarea cu alb, negru, crem sau bej.

Pentru a crea impresia de spațiu, poți alege două culori pentru gresie și faianța într-o singură culoare. Dacă faianța este albă și ajunge până la nivelul tavanului, va crea impresia de spațiu. În funcție de culorile alese, dacă vopsești tavanul în albastru-deschis, cu mici forme de nori pufoși, vei lungi și mai mult încăperea, iar baia va părea mai spațioasă. De asemenea, o baie simplă va avea doar de câștigat, dacă înlocuiești faianța cu un tapet colorat. Alege un model care se potrivește în baia ta și vei schimba rapid aspectul încăperii.

Obiectele sanitare

Pentru băile de dimensiuni reduse, folosirea obiectelor sanitare suspendate sau freestanding reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni. Alegând astfel de piese, pereții și pardoseala sunt percepute fără întreruperi și creează impresia de fluiditate și deschidere. Scurgerea prin pardoseală ajută și ea la mărirea vizuală a băii.

În ceea ce privește lavoarele, acestea pot fi sprijinite pe picioare fine sau poți opta pentru un blat de suport al lavoarului. Acesta degajează spațiul și oferă un plus de eleganță. Mai mult, este recomandat să alegi lavoare și vase de WC din porțelan, deoarece au o rezistență mai mare în timp și se întrețin mai ușor.

Obiecte de mobilier

Cel mai important sfat, atunci când alegi obiectele de mobilier, este să nu fie în aceeași culoare precum gresia și faianța. Pentru a crea o atmosferă echilibrată, îmbină culorile puternice sau pastelate cu cele neutre.

Poți economisi spațiul, alegând obiecte de mobilier suspendate: fie dulapuri minimaliste, fie rafturi deschise/închise, în funcție de stilul de amenajare ales. Profită de spațiul de deasupra vasului de toaletă și montează rafturi pe verticală sau un dulăpior în care să ții produsele de îngrijire ori prosoapele. De asemenea, poți folosi spațiul din zona dușului sau a căzii, pentru a monta rafturi pe care poți păstra săpunurile, șampoanele etc.

Decorațiuni

În special în băile mici, nu sunt recomandate obiectele de decor inutile. Dacă sunt prezente, acestea au rol multiplu. De exemplu, o oglindă generoasă poate decora un dulap pentru baie; aceasta îți permite să îți realizezi rutina de îngrijire a dimineții și, în același timp, reflectă lumina din baie, mărind-o vizual. Mozaicul colorat, o chiuvetă în nuanțe puternice sau o plantă rezistentă la umezeală înfrumusețează orice baie de mici dimensiuni, fără a o încărca.

Iluminat

Obiectele de iluminat contribuie și ele la mărirea vizuală a băii. Poți alege un corp de iluminat pe tavan și 1-2 leduri în zona oglinzii. Poți chiar instala un neon în spatele oglinzii, pentru un efect interesant. Dacă alegi obiecte de iluminat cu intensități diferite, te poți bucura de lumină în funcție de starea de spirit: dimineața, lumină puternică, iar seara sau în zilele leneșe, când dorești să te relaxezi în cada cu spumă, să reduci intensitatea, pentru a spori atmosfera de intimitate.

Culori recomandate pentru o baie de mici dimensiuni

Pentru multă lume, cromatica reprezintă cea mai interesantă parte în amenajarea unei încăperi. Dacă te gândești că alegerea culorilor influențează atât starea de spirit, cât și felul în care este percepută baia, nuanțele folosite devin cu atât mai importante. Albul încă este utilizat pentru faianță, însă în rest, te poți orienta spre culori. Pentru a crea o atmosferă plăcută, încearcă să combini podeaua închisă la culoare cu pereții în nuanțe deschise. Pereții deschiși la culoare vor crea impresia de lărgime, astfel că baia va avea de câștigat.

Folosirea unei culori de accent va atrage atenția ca un magnet. Astfel, poți vopsi într-o culoare intensă un perete sau doar o parte a unui perete, iar apoi, întregești imaginea alegând aceeași nuanță pentru savoniere, prosoape sau pentru halatul de baie.

De asemenea, este recomandat să respecți regula celor trei; aceasta spune că poți folosi cel mult trei culori: o nuanță puternică și două deschise, în raport 70:20:10. Una dintre culorile deschise ocupă 70% din decorul băii, a doua este culoarea deschisă, dar mai puțin intensă decât prima și ocupă 20%, iar restul de 10% este marcat de culoarea impunătoare. Un exemplu tipic pentru această regulă este combinația dintre alb, maro-cafea și verde-irlandez. În plus, culorile trebuie să respecte și a doua regulă de trei: când folosești o culoare, ea trebuie să fie prezentă de cel puțin trei ori în încăpere.

O altă variantă care oferă un aspect plăcut băii de mici dimensiuni este combinarea a două culori neutre în raport 70:30. Poți opta pentru alb/negru sau alb/gri. Modelele geometrice, liniile drepte sau cercurile vor întregi aspectul modern al unei băi de acest fel.

Trucuri de depozitare

Atunci când alegi spațiile de depozitare pentru o baie mică, este bine să fii atent. Din cauza dimensiunilor reduse ale încăperii, se merge mult pe dulapuri suspendate, rafturi, polițe etc. Acestea îți oferă acces rapid la ce ai nevoie și îți permit să economisești spațiu. Mai jos găsești câteva trucuri pentru depozitare:

 • Folosește rafturi pliabile – acestea pot ajuta la depozitarea prosoapelor, a detergentului, cosmeticelor sau hainelor care trebuie spălate. Atunci când nu ai nevoie de ele, le poți plia rapid;
 • Profită de suprafața pereților – dacă spațiul nu îți permite montarea unui dulap, optează pentru rafturi. Acestea pot fi așezate deasupra căzii, în colțurile libere, deasupra toaletei sau chiar pe ușă;
 • Nu uita spațiul de sub chiuvetă – multe persoane care au băi mici aleg să mascheze țevile printr-un dulap așezat strategic sub chiuvetă. Acesta poate adăposti produsele de curățenie sau chiar prosoapele;
 • Dacă ai cadă, poți profita de spațiul de pe perete din jurul său, alegând să montezi rafturi din lemn sau metal, care pot depozita produsele de ingrijire (șampoanele, săpunurile etc.).

Sfaturi de care să ții cont în amenajarea unei băi mici

Dacă acorzi timp și atenție felului în care amenajezi o baie de mici dimensiuni, vei observa că suprafața nu mai reprezintă un impediment și că rezultatul final va fi mai mult decât mulțumitor. Pentru a obține un decor spectaculos, dar și pentru a grăbi procesul de amenajare, poți ține cont de sfaturile de mai jos:

 • Înlocuiește cabina de duș cu una de tip walk-in. Acest lucru înseamnă că scurgerea se face direct în pardoseală. Spațiul aferent cădiței de duș este eliberat, iar baia va părea mult mai încăpătoare. Poți monta dușul pe perete sau în tavan, după cum dorești;
 • Optează pentru faianță în nuanțe deschise, deoarece acestea vor mări vizual baia, iar încăperea își va păstra aspectul ordonat;
 • Apelează la oglinzi mari, pentru a mări și mai mult baia. Pe lângă oglinda de deasupra chiuvetei, poți monta încă una pe unul dintre pereți; dacă aceasta are formă geometrică, poate ține loc și de obiect de decor. Pentru un efect inedit, poți alipi mai multe bucăți de oglindă;
 • Limitează obiectele de decor la cele strict necesare sau la acelea care sporesc atmosfera primitoare a băii;
 • Montează gresia pe diagonală. Acest truc te va ajuta să mărești vizual pardoseala din baie;
 • Agață toaleta pe perete – atunci când spațiul este esențial, poți alege un vas de toaletă montat pe perete. Combinat cu gresie supradimensionată, oferă un aspect mai aerisit încăperii;
 • Profită de spațiul de pe ușă – aici poți agăța un suport sau rafturi pe care să pui cele necesare, de la prosoape și halat de baie la șampon, săpun etc. Există inclusiv rafturi care se montează deasupra tocului ușii; aici ai putea depozita hârtie igienică și produse de îngrijire;
 • Evită să aglomerezi spațiul – un spațiu ordonat va face baia să pară mult mai mare.

Amenajarea unei băi de mici dimensiuni necesită imaginație, însă nu este imposibilă. Cel mai bine se potrivește stilul modern-minimalist, deoarece îmbină funcționalitatea cu frumosul, fără a aglomera inutil încăperea. Indiferent cum alegi să îți decorezi baia, sperăm că ideile de mai sus îți vor fi de folos. Succes!

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.