Rețete de fursecuri făcute în casă – secretele gustului irezistibil

[ssba-buttons]

Când vine vorba de prepararea unui desert ușor și delicios, fursecurile făcute în casă pot fi o soluție minunată, mai ales dacă ai copii și îi implici în procesul pregătirilor. Aceasta, pentru că îți trebuie ingrediente simple pe care le poți folosi creativ, de la formele pe care le dai dulciurilor, până la decorarea lor.

În cele ce urmează, te invităm să descoperi unele dintre cele mai apreciate rețete de fursecuri homemade, în varianta clasică sau tradițională ori cu influențe ceva mai exotice. Indiferent ce alegi să faci, reține că sunt câteva reguli de bază pe care e bine să le respecți, dar în rest, te poți juca oricât de creativ cu diversele combinații de arome și texturi.
Rețete clasice de fursecuri făcute în casă

De obicei, fursecurile clasice sau tradiționale sunt cele care au ca ingrediente principale vanilia, cacaua, scorțișoara ori stafidele. Nu sunt complicat de făcut și îi vei răsfăța pe cei dragi cu aroma lor irezistibilă, fie că alegi să le prepari cu aluat fraged, fie că preferi să fie crocante. Există rețete pentru toate gusturile, iar în continuare, îți prezentăm câteva dintre ele.

Rețete clasice de fursecuri făcute în casă

reteta-de-fursecuri-cu vanilie-si-cicolata-in-doua-culori_1777908530

Fursecuri fragede, în două culori, cu unt, ciocolată și cacao. Cam așa s-ar descrie desertul perfect pentru o masă festivă, dar pentru că se prepară foarte ușor, după rețeta de mai jos, poți să-i surprinzi cu aromele lor pe toți cei dragi, ori de câte ori dorești. Iată cum obții 40 de astfel de fursecuri delicioase:

Ingrediente:

  • 500 g de făină;
  • 2 ouă;
  • 200 g unt;
  • 200 g zahăr pudră;
  • 2 pliculețe zahăr vanilat;
  • 1 plic praf de copt;
  • 2 linguri de cacao;
  • 50 g ciocolată neagră topită;
  • esențe de vanilie, rom, lămâie.

Mod de preparare: mixează 100 g unt cu 100 g de zahăr și esențele; adaugă 1 ou și încorporează jumătate din făină, amestecată cu ½ de pliculeț de praf copt, cacaua și ciocolata topită; mixează până obții un aluat omogen, pe care îl poți frământa, până devine elastic; procedează la fel cu restul ingredientelor, pentru a face aluatul alb; întinde fiecare aluat și suprapune foile; rulează aluatul și taie felii de grosimea unui deget; pune fursecurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le la 180 de grade, 20 de minute.

👉 AICI găsești toate tipurile de HARTIE DE COPT de care ai nevoie

Rețetă de fursecuri fragede din dovleac

reteta-de-fursecuri-cu-dovleac-facute-in-casa_1829151539

Dacă vrei un mic dejun deosebit, răsfață-te cu savoarea unică a fursecurilor fragede din dovleac și gustul autentic al unei cafele de calitate. Pentru prepararea unor astfel de dulciuri, poți folosi dovleac proaspăt, pe care îl coci sau pe care l-ai păstrat la congelator. Totodată, dacă vrei să ornezi fursecurile, poți păstra o parte din dovleac și să pui câte o bucățică pe fiecare biscuit sau să faci o glazură din ciocolată.

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 100 g unt;
  • 1 ou;
  • 250 g piure de dovleac;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 linguriță bicarbonat;
  • 1 lingură de zahăr brun;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • esență de vanilie.

Mod de preparare: mixează oul, zahărul brun, untul topit, zahărul vanilat, piureul de dovleac; adaugă, peste această compoziție, făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara; pune esența de vanilie și mixează, până obții un aluat omogen; pune hârtie de copt într-o tavă pentru gătit în cuptor; pune cu lingura din aluat, lăsând spații între fursecuri; preîncălzește cuptorul la 180 de grade și coace fursecurile 15 minute.

👉 AICI găsești toate tipurile de TAVI PENTRU GATIT IN CUPTOR de care ai nevoie

Rețetă de fursecuri cu migdale și bucăți de ciocolată

reteta-de-fursecuri-de-migdale-cu-bucatele-de-ciocolata_1705983946

O altă variantă clasică de fursecuri este cea cu migdale și bucățele de ciocolată. Pentru un plus de aromă, poți folosi, pe lângă migdale, nuci sau alune. Totodată, le poți prepara fie cu făină albă, fie integrală. Iată cum obții o tavă de astfel de fursecuri:

Ingrediente:

  • 250 g făină;
  • 200 g migdale;
  • 150 g unt;
  • 200 g zahăr brun;
  • 3 ouă;
  • 1 plic praf de copt;
  • coaja de la o portocală;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • esențe de vanilie, rom și migdale.

Mod de preparare: preîncinge cuptorul la 180 de grade și coace migdalele 5 minute; decojește-le ușor între degete și macină-le mărunt; într-un bol pentru gătit, amestecă făina cu praful de copt; mixează untul, zahărul, coaja de portocală; adaugă făina cu praful de copt, ouăle bătute cu sare și amestecate cu esențele de vanilie, rom și migdale; omogenizează compoziția, până obții un aluat lipicios; împarte aluatul în două rulouri de 4 cm grosime; pune-le la frigider 60 de minute; taie felii de 5-6 mm și pune-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt; coace fursecurile la 180 de grade, câte 10 minute pe fiecare parte.

Descoperă categoria noastră de  ▶️  BOLURI PENTRU GATIT

Rețete deosebite de fursecuri făcute în casă

Dincolo de rețetele clasice de fursecuri, sunt o mulțime de modalități inedite de a pregăti aceste dulciuri, folosindu-te de ingrediente exotice ca anasonul, cardamomul ori ghimbirul. De asemenea, ai la îndemână și variante pentru perioadele de post sau dacă vrei să adopți o dietă mai ușoară, fără prea multe grăsimi, de exemplu.

Rețetă de fursecuri cu ghimbir și scorțișoară

reteta-de-fursecuri-cu-ghimbir-si-scortisoara_101122045

Ghimbir, scorțișoară, miere și un pic de lămâie. Iată ingredientele de bază ale unor fursecuri ce te vor duce cu gândul la o călătorie exotică. Pregătirea lor este foarte simplă, urmărind pașii de mai jos:

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 150 g unt;
  • 150 g zahăr brun;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 3 linguri miere;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 ou;
  • 15 g scortisoara macinata;
  • 15 g ghimbir măcinat;
  • 15 g cardamom măcinat;
  • 15 g cuișoare;
  • 1 vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare: amestecă făina, ghimbirul, scorțișoara, cardamomul, cuișoarele, praful de copt și sarea; bate untul cu zahărul brun, adaugă oul, mierea și mixează până omogenizezi; pune ingredientele uscate; frământă până obții un aluat lipicios; pune aluatul la frigider, cel puțin o oră; împarte aluatul în patru și întinde-l; taie forme rotunde și pune-le într-o tavă; coace fursecurile la 180 de grade 10 minute sau până devin aurii.

Rețetă de fursecuri aromate, cu lămâie și mac

reteta-de-fursecuri-de-casa-cu-lamaie-si-mac_610368296

Foarte aromate și gustoase, fursecurile cu lămâie și mac sunt un adevărat răsfăț. Poți personaliza rețeta după preferințe și să elimini completul macul sau să înlocuiești lămâia cu portocală sau grapefruit. Este important să folosești unt gras și ingrediente la temperatura camerei. În rest, nu trebuie decât să ții cont de etapele de mai jos:

Ingrediente:

  • 300 g făină;
  • 150 g unt;
  • 150 g zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 100 g zahăr pudră;
  • 50 ml zeamă de lămâie/portocală/grapefruit;
  • 1 plic praf de copt;
  • 2 ouă;
  • coaja de la o lămâie/portocală/grapefruit;
  • 1 vârf de cuțit sare;
  • esențe de vanilie, lămâie și lavandă.

Mod de preparare: mixează untul cu zahărul tos și zahărul vanilat; adaugă ouăle, unul câte unul; pune peste compoziție toată făina, praful de copt, coaja de lămâie/portocală/grapefruit, praful de sare, esențele de lămâie, vanilie și lavandă, zeama de lămâie/portocală/grapefruit; mixează totul, până obții un aluat lipicios; pune-l la congelator pentru 30 de minute; modelează aluatul sub formă de bile și pune-le într-o tavă, după ce le-ai tăvălit prin zahăr pudră; coace fursecurile la 180 de grade 10 minute; până coci prima serie, lasă aluatul la frigider.

Rețetă de fursecuri din ovăz cu stafide

reteta-de-fursecuri-homemade-din ovaz-cu-stafide_60254158

Pentru perioada postului sau dacă urmezi o dietă specială, poți alege o rețetă de fursecuri din ovăz cu stafide, pe care o prepari ușor, respectând pașii de mai jos:

Ingrediente:

  • 100 g fulgi de ovăz;
  • 200 g făină;
  • 150 g zahăr tos;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 200 ml ulei de cocos;
  • 1 plic praf de copt;
  • 100 g stafide;
  • 2 linguri de lapte de soia;
  • 1 vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare: mărunțește fulgii de ovăz, cât să nu mai fie așa de mari; amestecă făina, fulgii de ovăz, sarea, praful de copt, zahărul tos și zahărul vanilat; adaugă uleiul de cocos; frământă până obții un aluat; adaugă stafidele și laptele de soia; pune aluatul la frigider, 30 de minute; întinde aluatul cu sucitorul și decupează discuri cu formă specială sau fă bile și aplatizează-le; coace fursecurile la 180 de grade, până se rumenesc un pic.

Cum faci fursecurile în casă – secretele gustului irezistibil

sfaturi-utile-cum-prepari-fursecuri-delicioase-in-casa_585920381

Glazurate sau simple, fragede ori crocante, fursecurile făcute în casă sunt un desert apreciat de întreaga familie, indiferent de vârstă. Le poți prepara cu ușurință, din ingrediente simple și, dacă ții cont de câteva sfaturi utile, cum sunt și cele de mai jos, îi poți răsfăța oricând pe cei dragi cu arome irezistibile și texturi deosebite. Iată care sunt câteva dintre secretele pe care e bine să le știi, ca să poți crea chiar și propriile rețete de fursecuri delicioase:

  • temperatura ingredientelor – mai ales când vrei să prepari fursecuri fragede, este foarte important să folosești ingredientele la temperatura camerei, nu direct de la frigider; totodată, dacă utilizezi unt, alege un sortiment gras, pentru un plus de savoare și o textură plăcută;
  • nu frământa aluatul în exces – frământă aluatul până când devine omogen, moale și elastic; dacă vei frământa prea mult, fursecurile tale vor ieși prea tari;
  • atenție la temperatura aluatului – poți prepara aluatul cu o zi înainte de a coace biscuiții, dar scoate-l de la frigider cu jumătate de oră înainte de a-l întinde; dacă e prea rece, se va rupe și nu îl vei putea întinde; dacă se întâmplă așa, adună-l sub formă de bilă și frământă-l un pic;
  • întinde foile uniform – încearcă să întinzi foile de aluat la aceeași grosime, pe toată suprafața; astfel, toate fursecurile dintr-o tavă se vor coace uniform; 
  • lasă fursecurile să se răcească – imediat ce le scoți din cuptor, fursecurile sunt foarte fragile, așa că lasă-le să se răcească un pic înainte de a le pune în alt recipient;
  • păstrează fursecurile în recipiente adecvate – unul dintre marile avantaje ale fursecurilor, mai ales atunci când ai de pregătit mese bogate, cum sunt cele de sărbători, este că nu e nevoie să le consumi imediat ce le-ai făcut; le poți depozita în recipiente din plastic, ceramică sau metal chiar și 2-3 săptămâni, fără ca acestea să-și piardă din savoare.

Descoperă 👉 AICI toate ofertele noastre de ARTICOLE PENTRU DEPOZITAREA PREPARATELOR CULINARE și alege produsele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale.

Fursecurile făcute în casă sunt o plăcere pentru întreaga familie și, respectând câteva reguli simple, cum sunt și cele de mai sus, poți obține arome și texturi irezistibile. Reține că rețetele în sine sunt ca niște ghiduri ce te ajută să nu faci greșeli majore. În rest, ai libertatea de a crea combinații personalizate de ingrediente și să obții propriile variante de dulciuri delicioase.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.