Toti avem o viata agitata. Tumultuoasa, grea, mai rar usoara, in general aglomerata. Si peste toate astea, multi avem si o impunere la programul liber ales: sa avem grija de silueta noastra, de gradul de ”fitness” in care ne scaldam, de cum arata corpul nostru in viata lui de zi cu zi, mai ales daca kilogramele ni se cam inmultesc.
© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018
Culmea e ca, indiferent de numarul kilogramelor, sportul tot are rolul lui de a ne mentine in forma, de a avea tonus si stamina, de a fi vii in timp ce traim, vorba cantecului. Asa ca am ajuns la concluzia la care trebuia sa ajungem: oricat de bine sau de rau am arata, studiile dovedesc ca tot trebuie sa facem macar putin sport.
Crearea planului
Si aici intervine planul. Da, acela pe care mai toti il incalcam inainte de a-l respecta, il mai ajustam daca ni se pare prea drastic sau imposibil de urmat si jonglam cu el pentru ca de fapt ne e prea greu sa ne urnim spre parcuri, spre salile de sport, spre biciclete sau spre piscine.
© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018
Ne e greu sa plecam din rotita noastra de hamster, din inertia programului zilnic incarcat si sa evadam intr-o lume a efortului, insa mai ales a libertatii, a starii de bine, a senzatiei de a fi in control asupra propriilor noastre corpuri. Iar dupa aceea incepe o alta magie: aceea in care tu incepi sa realizezi ca POTI face din ce in ce mai multe. Poti alerga, intai un kilometru, apoi 2, chiar 3. Apoi si 5-6. Ce zici si de o cursa de 10 kilometri, ca e mai „fun” cu prietenii, hai ca poti, zau! Si uite asa ajungi curand, ceea ce iti dorim si tie, sa complotezi impotriva ta si sa te visezi la primul semimaraton… iar nebunia nu se va opri aici, cel mai probabil.
Asa incepe totul. Ca in orice arie a vietii, primul pas este sa visezi, sa crezi ca se poate, sa vrei sa faci ceea ce credeai pana de curand ca e imposibil.
Pana la urma… DE CE?
Cum de ce? Pai de ce nu? Peste tot suntem invadati de stiri si rezultate ale studiilor care arata ca sportul prelungeste viata la propriu, este dusman al bolilor si prieten cu sanatatea si, poate cel mai important, are beneficii dovedite asupra starii psihice si echilibrului mental al sportivilor, fie ei amatori sau profesionisti. Si atunci, cum sa nu faci sport? Aceasta este intrebarea!
Este greu, evident. Dar nu sunt toate lucrurile cu adevarat frumoase in viata, grele? Nu sunt ele exact acelea care ne aduc cele mai mari satisfactii? Cu cat muncesti mai mult la un obiectiv, care este mai greu, mai improbabil de a fi atins, cu atat vei fi mai fericit si mai implinit atunci cand il vei indeplini. Daca totul ar fi usor in viata, cu ce ne-am alege oare cu adevarat? Cu mai nimic, pentru ca ar lipsi exact segmentul cel mai valoros: lupta, munca, efortul, contributia noastra reala la un succes inregistrat.
Hai cu beneficiile!
Si ca sa intarim acel „De ce?” de mai devreme, ne-am gandit sa iti pregatim aici pentru inspiratie si o lista cu beneficiile miscarii regulate:
Din punct de vedere fizic:
- la un moment dat, de cele mai multe ori indepartat, ajungi sa arati bine si sa ai un fizic de invidiat, desi nu acesta trebuie sa fie scopul imediat. Acest beneficiu este mai degraba o consecinta, o derivata a initierii si mentinerii unui stil de viata sanatos per ansamblu, nu functioneaza altfel cu adevarat.
- te ajuta sa te tii si de planuri, daca ai, legate de o dieta sanatoasa, potrivita tie pentru a ajunge la acel echilibru perfect al organismului tau, conform sfaturilor medicului tau nutritionist. Daca muncesti si faci un sport, nu prea te vei mai indura sa faci abuzuri, de orice fel, pentru ca asta ar insemna auto-sabotaj, deci munca in zadar.
- sportul este benefic sistemului cardio-respirator, flexibilitatii coloanei vertebrale si mobilitatii articulatiilor.
- miscarea te poate ajuta sa renunti la fumat, daca e cazul, mai bine si mai eficient decat orice „device” inteligent, orice pastile sau picaturi, plasturi si alte asa-zise remedii. Cu putin extract de vointa proprie si la brat cu sportul vei reusi garantat ceea ce multi cred ca nu vor putea vreodata: sa te lasi, pentru totdeauna, de fumat.
- atunci cand faci sport, vei vedea ca dormi mai bine, mai profund, mai devreme si astfel corpul tau isi ia portia necesara de odihna in intervalul recomandat de medici si in cantitatea optima, pentru ca tu sa functionezi perfect a doua zi.
- sportul este poate cea mai buna metoda de detoxifiere a organismului, pentru simplul motiv ca in urma efortului fizic depus corpul elimina toxinele prin transpiratie.
Din punct de vedere psihic:
- facand sport, o sa vezi ca in curand stari precum anxietatea sau depresia nu vor mai reusi sa se tina de tine, pentru ca fericirea devine prietena ta iar rasul nu prea te mai paraseste.
- stresul generat de sefi nervosi sau de sarcinile interminabile de la serviciu – va fi uitat, garantat, pe perioada in care tu te vei concentra cu adevarat pe conexiunea ta cu tine, pe sport, toate vor disparea din jurul tau si vei intelege adevarata lor importanta, diminuata in raport cu propria sanatate. Sunt multi sportivi care declara ca atunci cand alearga, inoata sau fac ciclism pe distante considerabile uita total de orice probleme iar corpul si mintea lor ajung la un grad ridicat de relaxare, desi din afara par a face un efort urias. Si asa ajungi sa intelegi DE CE-ul lor, de ce ajung ei sa alerge din ce in ce mai mult, sa participe la maraton, triatlon sau ultra-triatlon – e simplu, pentru ca si doar pentru ca se simt foarte bine.
- miscarea regulata mareste puterea de concentrare psihica, chiar si la birou. Vei vedea ca te vei concentra mai bine, mai intens si iti vei coordona programul si sarcinile mult mai bine si mai eficient.
- pe masura ce trece timpul si tu inregistrezi rezultate din ce in ce mai bune, vei vedea ca va creste si increderea in tine si mai ales, autosatisfactia. Tocmai pentru ca planul tau initial era din ciclul „misiune imposibila”, pentru ca nu credeai ca vei reusi, pentru ca a fost greu.
- orice sport ajuta la crearea si mentinerea unor relatii interumane solide pentru ca aduce oameni cu pasiuni similare impreuna si, de cele mai multe ori, ajuta la construirea unor relatii de lunga durata si de calitate cu oameni pe care nu i-ai fi intalnit in alte circumstante.
- poate cel mai important, sportul prin natura efortului sau repetat, sustinut si pe termen lung, intareste caractere, te face puternic mental si psihic, te ajuta sa nu renunti usor in general in viata, oricat ar fi de greu si astfel, vei ajunge sa fii ori greu de invins, ori de neinvins, din doua – una.
Copiii nostri au nevoie de modele
Si uite ca am ajuns la cel mai important subiect al discutiei: copiii. Mereu spunem ca vrem ca ei sa fie plini de calitati, pe care nici noi poate nu le avem sau nici macar nu luptam sa le avem, ca vrem sa citeasca (dar oare noi mai citim, sa ne vada facand acest lucru, natural?), sa nu stea numai cu ochii in ecrane (nu mai intreb) si… sa faca si sport. Si aici ajungem toti sa ne gandim daca noi facem ceea ce trebuie ca ei sa deprinda acest obicei de mici, in mod natural, si sa ne asiguram ca vad la noi inainte de toate ceea ce noi vrem sa vedem la ei.
© foto: Doraly Marketplace SRL – 2018
E o vorba care zice sa fim noi, azi, asa cum spunem ca vrem sa fie copilul nostru in viitor. Este extrem de important sa constientizam faptul ca putem sa le oferim cea mai pretioasa avere: amintirile cu acele momente in care faceam sport impreuna pe care nu le va uita niciodata, acele clipe in care ii imprimam un model de trai sanatos prin exemplul personal, cel mai puternic factor de convingere.
Asa ca articolul de fata nu vrea sa fie decat un indemn pentru noi toti de a ne lua copilul de mana si a merge la piscina, la alergare usoara prin parc, la plimbatul pe role sau pe skateboard, la o cursa lejera cu bicicleta sau la o partida de tenis de masa – orice, numai miscare sa fie, si nu sedentarism. E usor, desi e greu. Si e frumos. Si merita.
Inca un gand de sprijin
Daca chiar si dupa ce ai citit lista de beneficii se intampla sa simti ca totusi nu prea poti sa te urnesti, atunci mai avem un sfat: gandeste-te la un prieten, membru al familiei, chiar si vecin cu care nu ai vorbit niciodata, daca e nevoie, care face sport si care te inspira in aceasta noua directie. Si daca singur simti ca nu poti incepe, atunci gaseste un grup pe placul tau in care sa functionezi mai bine la inceput si care sa iti dea imboldul necesar. Uneori in echipa reusim mai mult decat singuri. Incepe si tu de maine propriul tau lant cu zale si da acest impuls mai departe.
Sportul e despre fericire.
Pentru inspiratia ta:
coarda sarit cu manere din lemn