Trasee montane în România

[ssba-buttons]

România este o țară binecuvântată cu peisaje uimitoare și numeroase locuri de vizitat, unde poți străbate o mulțime de trasee montane impresionante. Muntele este o operă desăvârșită a naturii, un paradis terestru pe care avem datoria să îl conservăm și de care trebuie să ne bucurăm responsabil.

Traseele montane reprezintă o variantă minunată pentru petrecerea timpului în aer liber. Înainte de a porni la drum e bine să știi că pe munte trebuie să respecți anumite reguli cu strictețe, pentru a te bucura de tot ceea ce îți poate oferi natura.

Clasificarea traseelor montane

Cele mai grele trasee montaneDificultatea unui traseu poate fi percepută diferit, în funcție de experiența și antrenamentul pe care îl are fiecare, dar este indicat să ții cont de recomandările salvamontiștilor, indiferent cât de bine ești antrenat și echipat.

Traseele montane se clasifică după mai multe criterii, precum:

 • Echipament:
 • Traseu cu echipament sportiv obișnuit;
 • Traseu cu echipament special (bocanci de munte, bețe de trekking, geci speciale);
 • Traseu cu echipament complex (crampoane, pioleți, scripeți, hamuri).

Pe munte poți avea nevoie și de alte accesorii, precum: o busolă, o lanternă sau un smartwatch care te poate ajuta să-ți monitorizezi pulsul, nivelul de stres, altitudinea etc.

 • Durata:
 • Traseu cu teren plat sau pante line, ce poate fi parcurs cu o viteză de ~4 km/h;
 • Traseu cu urcuș pe potecă plană, ce poate fi parcurs cu ~350 m/h;
 • Traseu cu urcare pe potecă bolovănoasă, ce poate fi parcurs cu ~250 m/h;
 • Traseu cu coborâre pe potecă lină, ce poate fi parcurs cu ~450 m/h;
 • Traseu cu coborâre pe cărare mai puțin bătătorită, ce poate fi parcurs cu ~400 m/h.
 • Anotimp:
 • Traseu de vară;
 • Traseu pentru orice anotimp.

Informează-te dinainte cu privire la perioada din an în care poți face traseul fără a avea dificultăți. Există rute montane ce sunt închise iarna, fiind deosebit de periculoase.

Gradul de dificultate:
Traseu ușor, de 3-6 ore, cu diferență de nivel de 300-700 m, ce poate fi străbătut cu puțin efort;
Traseu mediu, de 4-8 ore, cu diferență de nivel de 500-1.000 m, pe care îl poți parcurge cu ceva mai mult efort, dar fără să fii nevoit să te fi antrenat serios înainte;
Traseu dificil, de 5-9 ore, cu diferență de nivel de 800-1.500 m, care necesită un efort fizic foarte mare și pentru care trebuie să te pregătești foarte bine înainte.

Trasee montane în Munții Carpați

Trasee Muntii Carpati

Fie că ai deja experiența traseelor montane și îți dorești mai multă adrenalină, drumeții pe cărări mai puțin bătătorite, sau vrei doar să te bucuri de frumusețea peisajului montan și de plăcerea de a te plimba și a respira aerul curat specific, Munții Carpați îți oferă numeroase opțiuni.

Încearcă un traseu mai palpitant, cu peisaje spectaculoase, în locuri mai puțin cunoscute din Munții Bucegi sau Munții Făgăraș, sau unul mai accesibil în Munții Apuseni, unde găsești culmi domoale, accesibile oricărui iubitor de natură.

Dacă ți-ai pregătit echipamentul, iată în cele ce urmează o colecție de trasee montane din care poți alege, atât unele ușor accesibile, cât și zone pentru cei mai antrenați:

Trasee montane ușoare în Carpații Orientali

Izvorul Muntelui – Cabana Dochia – durata: 4 ore

Trasee Carpatii Orientali

Un traseu ușor în Munții Ceahlău pornește de la cabana Izvorul Muntelui și ajunge, prin Curmătura Lutul Roșu, până la Cabana Dochia. După o urcare prin pădure, la jumătatea traseului vei observa Vârful Toaca.

Fă un mic popas la Piatra cu apă, iar după ce te-ai odihnit la cabana Dochia sau ai campat, poți continua drumul până la Vârful Toaca. Acest traseu este accesibil în orice anotimp. Cabana Dochia este situată în zona superioară a masivului Ceahlău, la o altitudine de 1750 m, pe platou, între vârfurile Lespezi (1805 m) şi Bâtca Gheodon (1845 m, având o poziţie dominantă și fiind principala cabană a Munţilor Ceahlău, singura bază de cazare la mare altitudine). Te vei bucura de o experiență plăcută, admirând peisajele superbe, cu un efort minim.

Satul Gura Haitii – Rezervația geologică „12 Apostoli” – durata: 2-2,5 ore

În Munții Călimani poți face un traseu ușor din satul Gura Haitii până la Rezervația geologică „12 Apostoli”, aflată în nordul Călimanilor, pornind din dreapta carierei de piatră prin mai multe pășuni. Traseul continuă printr-o pădure de molid, după care ies la iveală stâncile rezervației. În masivul Călimani poți vedea peisaje deosebite, cu numeroase conuri vulcanice distruse parțial de eroziune, dar mai ales din cauza prăbușirilor, care au dus la deschiderea unor cratere. Nu vei regreta o drumeție în această zonă a Carpaților Orientali.

Trasee montane ușoare în Carpații Meridionali

Trasee Carpatii Meridionali

Poiana Pelegii – Gura Apei – durata: 3,5-4 ore

Un traseu frumos în Munții Retezat este cel către lacul Gura Apei. Deși e ușor de parcurs, nu este recomandat iarna. Pornește prin pădure, pe marcajul cu cerc albastru, până la drumul forestier, traversează albia Scocului, până la Scocul Stănuleților, apoi vei ajunge în Lunca Berhinei și vei trece pe lângă marcajele drumurilor care duc spre Șaua Soarbele și Lacul Bucura.

După ce treci un pod, vei vedea pe partea dreaptă cabana Slavei, iar după aproximativ 2 km ajungi în Poiana Rotundă, lași în urmă pârâul Cascadelor și admiri în defileu cascadele formate de Lăpușnicu Mare. La capătul defileului ajungi la confluența dintre Lăpușnicu Mare și Lăpușnicu Mic, iar în final îți va apărea lacul de acumulare Gura Apei.

Sebeșu de sus – Culmea Moașei – Cabana Suru – durata: 3-4 ore

Trasee Muntii Fagaras

Admiră peisajele mirifice din Munții Făgăraș pe un traseu ușor, care pornește de la Sebeșu de Sus și continuă pe Culmea Moașei până la Cabana Suru. Traseul este accesibil în orice sezon, trece prin pădure, în urcare ușoară, iar în timpul drumeției poți admira mai multe cascade, de la distanță, accesul către acestea fiind dificil.

Trasee montane ușoare în Carpații Occidentali

Șaua Vârtop – Groapa Ruginoasă – Pietrele Negre – durata: 3 ore

Odată ajuns în Parcul Național Apuseni poți parcurge un traseu accesibil chiar și celor care nu au experiența drumețiilor pe munte. Pornește din satul Vârtop și bucură-te, în drumul spre creasta Pietrele Negre, de Groapa Ruginoasă și de alte atracții deosebite.

Satul Ghețar – Peștera Scărișoara – durata: 30 minute

Pornește cu un mijloc de transport din centrul comunei Gârda de Sus până în satul Ghețar, iar de acolo poți face o drumeție foarte ușoară, de 30 de minute, către Peștera Scărișoara, cel mai mare ghețar subteran din lume.

Trasee montane dificile în Carpați

Trasee dificile Muntii Carpati

Dacă vrei să-ți testezi limitele și să simți adrenalina escapadelor în natură, în Munții Carpați te așteaptă și câteva trasee pline de provocări.

Borșa – Vârful Pietrosu Rodnei – Șaua Tarnița la Cruce – durata: 6-8 ore

Unul dintre cele mai populare trasee din Munții Rodnei, nerecomandat începătorilor, întrucât sunt peste 20 km de parcurs în urcare, cu diferențe de nivel de peste 2.000 m, este traseul care pornește de la Borșa. Drumul te duce spre cel mai înalt vârf din Carpații Orientali: Pietrosu Rodnei. Mergi pe versantul sudic al Munților Rodnei, pe sub Vârful Buhăescu Mare, pe Buhăescu Mic și Rebra și admiră peisaje spectaculoase.

Cabana Pietrele – Cabana Gențiana – Curmătura Bucurii – Lacul Bucura – Vârful Peleaga – durata: 4-5 ore

Ești pregătit corespunzător? Atunci alege un traseu îndrăzneț prin Carpații Meridionali, de la Cabana Pietrele până la Vârful Peleaga. Traseul este marcat cu bandă albastră de la cabana Pietrele până la Curmătura Bucurii, iar de acolo până la Peleaga, cu bandă roșie.

Pentru a parcurge acest traseu vei avea nevoie de o cercetare prealabilă a locurilor prin care vei trece și de echipament special, de bețe de trekking, bocanci de hiking sau haine impermeabile. Drumul presupune variații de temperatură foarte mari, iar vremea până la Vârful Peleaga, aflat la 2.509 m altitudine, este capricioasă. Pe traseu vei putea admira Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar de la noi, care face parte din Parcul Național Retezat.

Bușteni – Valea Jepilor Mici – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Hotel Peștera – durata: 5-6 ore

Acest traseu nu este recomandat iarna, fiind considerat unul dintre cele mai dificile din Carpați. Așadar, pornește pe el doar atunci când condițiile meteo o permit, de la fabrica de hârtie din Bușteni, până la Hotelul Peștera. Continuă drumul prin Valea Jepilor Mici, cea mai dificilă porțiune, cu teren accidentat, pentru care trebuie să fii bine antrenat. Peisajele sunt pe măsura efortului, astfel că trebuie să-ți iei timp suficient să le admiri.

Cabana Padiș – Poiana Ponor – Peștera Cetățile Ponorului – durata: 5 ore

Dacă îți dorești să vezi una dintre cele mai spectaculoase zone carstice din Munții Apuseni, atunci mergi la Cetățile Ponorului. Poți porni de la Cabana Padiș spre Poiana Ponor, Valea Cetăților, Dolina I, Cetățile Ponorului, Dolina II, Dolina III, Balcoane, Valea Cetăților, Poiana Glăvoi, Cabana Padiș. Traseul are unele porțiuni dificile, unde va trebui să mergi pe scări metalice și să te ții de lanțuri, nefiind recomandat iarna.

Cum te pregătești pentru traseele montane

Pregatire trasee montane

Când iei decizia de a face un traseu montan, asigură-te că pui pe primul plan siguranța ta și a celor care te vor însoți. Muntele este imprevizibil, iar vremea în zonele montane este foarte schimbătoare, astfel că trebuie să te pregătești corect pentru traseul ales, astfel:

Echipament de munte corespunzător: informează-te despre traseu și alege-ți bocancii, pelerina de ploaie și toate celelalte accesorii necesare;
Cort: dacă alegi un traseu care presupune mai multe zile de mers, atunci ia cu tine un cort de calitate;
Harta traseului montan: este indicat să ai o hartă pentru eventualitatea în care tehnologia nu mai funcționează;
Trusa medicală: ia cu tine o trusă medicală simplă, din care să nu-ți lipsească pansamentele sterile, aspirina, analgezicele, gelurile pentru luxații sau entorse;
Lanterna frontală;
Baterii de rezervă;
Șosete de rezervă;
Jachetă impermeabilă;
Haine mai groase;
Recipient pentru apă;
Hrană.

Înainte de a urca pe munte este indicat să te documentezi despre locurile prin care vei trece, folosind toate sursele pe care le ai la îndemână, de la literatura montană de specialitate și comunități online ale iubitorilor de munte, la jurnale de călătorie sau forumuri.

Află detalii despre zonele de plecare și revenire din traseu, precum și despre principalele obiective turistice, despre izvoarele de unde te poți realimenta cu apă și despre refugiile montane, dacă există pe traseul propus.

Ce reguli trebuie să respecți pe munte

Reguli pentru trasee montane

Pe munte e musai să respecți câteva reguli, precum:

Nu deteriora marcajele;
Nu lăsa gunoaie în urmă, ci transportă-le cu tine până la cel mai apropiat coș de gunoi;
Campează doar în locurile special amenajate;
Nu rupe plantele protejate, cum ar fi Floarea-de-Colț sau Bujorii de Munte;
Nu rupe stalagmitele sau stalactitele din peșteri;
Echipează-te corespunzător;
Urmează doar traseele marcate pentru a evita să te rătăcești;
Urmărește condițiile meteorologice.

În cazul traseelor de iarnă, informează-te despre starea zăpezii din zonele vizate, de la serviciile Salvamont, astfel încât să îți poți face o idee realistă despre ce te va aștepta pe traseu. Verifică dacă locurile prin care urmează să mergi sunt arii protejate și care este regimul acestora, întrucât în perimetrul acestora sunt și alte reguli de care trebuie să ții cont, precum interzicerea campării în afara locurilor special amenajate și interzicerea focului. Oriunde te-ai afla, protejează natura din jurul tău, păstreaz-o curată, nu rupe florile sau crengile arborilor.

Marcajele traseelor montane în România

Marcaje trasee montane in Romania

Marcajele traseelor montane sunt concepute pentru a te ajuta să înțelegi cum să ajungi la o anumită destinație și a-ți oferi informații despre tipul de traseu montan ales. Pentru a nu te rătăci în munți este indicat să urmezi doar traseele marcate. Iată care este semnificația principalelor marcaje pe care le întâlnești în drumețiile pe munte:

Banda sau linia roșie, galbenă sau albastră – traseu principal sau de creastă;
Crucea albastră, galbenă sau roșie – traseu de legătură;
Cercul roșu, albastru sau galben încadrat într-un pătrat – traseu în circuit;
Cercul albastru într-un alt cerc – traseu dus-întors;
Triunghi albastru sau roșu – traseu secundar, drum spre un vârf de munte;
Pătrat roșu în alt pătrat alb – delimitează zonele de rezervație.

Bucură-te de frumusețea traseelor montane din Munții Carpați alegând traseul care ți se potrivește, în funcție de antrenamentul pe care îl ai și de ceea ce îți dorești: o drumeție ușoară sau o escapadă plină de aventură. Nu uita să te echipezi corespunzător, să urmărești marcajele și să respecți regulile muntelui.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.