Ingrediente
Orez sălbatic ecologic.
Ce este orezul sălbatic?
În pofida aspectului și numelui său, orezul sălbatic nu este o varietate de orez, ci sămânța unei plante ierboase semi-acvatice, care crește în proximitatea apelor dulci de mică adâncime, pe malul pâraielor și lacurilor.
Boabele de orez sălbatic sunt foarte aromate și hrănitoare, bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale. Au culoarea brun-închis, o formă alungită și subțire și pot fi întâlnite în 4 varietăți diferite.
3 dintre aceste specii de orez sălbatic (Zizania aquatica, Zizania palustris, Zizania texana) sunt originare din America de Nord (Canada, Statele Unite ale Americii și zona Marilor Lacuri), iar una dintre ele se cultivă în Asia (Zizania latifolia).
Împreună cu porumbul, orezul sălbatic este de sute de ani o cereală esențială în alimentația nativilor americani. Gustul și bogăția sa de nutrienți au făcut ca acesta să se extindă și să fie descoperit și savurat și în multe alte colțuri ale lumii.
Ce conține orezul sălbatic?
Orezul sălbatic conține mai puține calorii, mai multe proteine și fibre decât orezul alb sau basmati și de 5 ori mai mult folat (vitamina B9) decât orezul brun.
Totodată, este o sursă importantă de antioxidanți, vitamine și minerale.
Valori medii nutriționale (100 g)
Valoare energetică: 357 kcal/1494 KJ
Grăsimi: 1,08 g (din care acizi grași saturați: 0,2 g)
Glucide: 74,9 g (din care zaharuri: 2,5 g)
Proteine: 14,73 g
Fibre: 6,2 g
Sare: 0,01 g
Conform FoodData Central, o cană (164g) de orez sălbatic gătit conține:
166 kcal/ 694 kJ
35 g carbohidrați
6,5 g proteine
0,6 g grăsimi
3 g fibre
0,5 mg mangan (23% din DZR)
2,2 mg zinc (15% din DZR)
52,5 mg magneziu (13% din DZR)
134 mg fosfor (13% din DZR)
2,1 mg niacină/ vitamina B3 (11% din DZR)
0,2 mg vitamina B6 (11% din DZR)
42,6 mcg folat/ vitamina B9 (11% din DZR)
0,2 mg cupru (10% din DZR)
0,1 mg riboflavină/ vitamina B2 (8% din DZR)
0,1 mg tiamină/vitamina B1 (6% din DZR)
1 mg fier (5% din DZR)
166 mg potasiu (5% din DZR)
Care sunt beneficiile orezului sălbatic?
Orezul sălbatic este un aliment echilibrat, bogat în nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului și prevenția unor tulburări sau afecțiuni.
Nu conține gluten în mod natural, susține digestia și sănătatea inimii, încetinește procesele de îmbătrânire și previne apariția afecțiunilor cronice, fortifică oasele, susține procesele de creștere și regenerare ale organismului.
Descoperă în continuare mai multe despre beneficiile orezului sălbatic:
conținut bogat în proteine – 100g de orez sălbatic fiert conțin 4g de proteine, de 2 ori mai multe decât orezul alb sau brun. Aceste proteine sunt complete și oferă organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care nu îi poate produce de unul singur. Proteinele măresc masa musculară, susțin creșterea și dezvoltarea echilibrată a corpului. Orezul sălbatic este recomandat mai ales în alimentația vegetarienilor, datorită conținutului bogat în proteine.
sursă majoră de antioxidanți – conține flavonoide și acizi fenolici, antioxidanți care combat deteriorările cauzate de radicalii liberi și preîntâmpină îmbătrânirea prematură. Totodată, reduc riscul apariției unor afecțiuni cronice precum cancerul, boala coronariană și alte afecțiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu științific, orezul sălbatic are o acțiune de 30 de ori mai puternic antioxidantă comparativ cu orezul alb.
protejează sănătatea inimii – cercetările au evidențiat efectele benefice pe care le au cerealele integrale (bogate în fibre, antioxidanți și minerale) asupra inimii. S-a demonstrat că o creștere cu 25 de grame pe zi a consumului de cereale poate conduce la o scădere cu 12-13% a riscului de apariție a atacului de cord. Consumul de orez sălbatic a fost corelat și cu o reducere a colesterolului „rău” (LDL), cu capacitatea de a preveni acumularea de plăci de aterom la nivelul arterelor și riscul de apariție a bolilor cardiace.
crește nivelul de energie – magneziul din compoziția orezului sălbatic ajută corpul să producă și să stocheze energie, prin activarea compusului organic „adenozină trifosfat” (ATP). În același timp, direcționează fluxul sanguin către mușchi, furnizând celulelor supuse la efort fizic intens sau îndelungat cantitatea de oxigen care le este necesară pentru a se reface. Un studiu realizat de fiziologul Henry Lukaski și nutriționistul Forrest Nielsen a arătat că în timpul unei activități de intensitate moderată, participanții cu un nivel scăzut de magneziu au consumat mai multă energie și au obosit mai repede decât cei cu un nivel ridicat de magneziu în organism.
poate preveni diabetul – conform datelor provenite din 6 studii (realizate pe un număr de 286.125 subiecți), două porții de cereale integrale pe zi pot scădea cu 21% riscul de apariție a diabetului de tip 2. Orezul sălbatic conține carbohidrați complecși care se asimilează lent și are un indice glicemic mediu (57), ce poate preveni creșterea bruscă a nivelului de zahăr în sânge.
fortifică oasele – orezul sălbatic este bogat în fosfor, mineral ce ajută la întărirea oaselor fragile, reducând riscul fracturilor de stres. Mai multe studii efectuate la Universitatea din Michigan au verificat efectul pe care îl are suplimentarea calciului și fosforului în dieta subiecților care au participat la anumite exerciții fizice realizate pe termen scurt (3 săptămâni) sau lung (8 săptămâni). Rezultatele acestor studii au evidențiat o creștere evidentă a masei osoase și o rezistență mărită la fracturi.
ajută la prevenirea defectelor congenitale – orezul sălbatic este o sursă bună de folat natural (vitamina B9), care este necesar în procesele de diviziune celulară rapidă și creștere. Este esențial pe durata sarcinii, perioadă în care viitoarele mămici au uneori nevoie chiar de o cantitate dublă de alimente bogate în folați. S-a dovedit că folatul reduce incidența defectelor de tub neural la noii-născuți.
nu conține gluten în mod natural – orezul sălbatic (dar și orezul brun și alte tipuri de orez) sunt o alternativă bună pentru grâu, secară și orz, în alimentația fără gluten și în cazul intoleranței la gluten.
sursă valoroasă de mangan – orezul sălbatic are o concentrație ridicată de mangan, mineral antioxidant cu un rol esențial în menținerea sănătății mitocondriilor, a metabolismului și oaselor, pentru buna funcționare a creierului.
util în curele de slăbire – precum majoritatea cerealelor integrale, orezul sălbatic este foarte eficient în reducerea senzației de foame și previne supra-alimentarea prin conținutul ridicat de fibre și alți nutrienți. Totodată, nu furnizează organismului un aport mărit de calorii, fiind o opțiune bună pentru cei care vor să piardă kilogramele în plus.
Pentru a te bucura de beneficiile sale, găsești orez sălbatic la preț accesibil în magazinul online Solaris.