Cod produs: 10-01-02-03-00627
Ovăzul este printre cele mai sănătoase boabe de pe pământ. Sunt boabe integrale fără gluten și o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți importanți. Studiile arată că ovăzul și făina de ovăz au multe beneficii pentru sănătate. Acestea includ pierderea în greutate, nivelul scăzut al glicemiei și un risc redus de boli de inimă.
Ce sunt ovăzul și făina de ovăz?
Ovăzul este un aliment cu cereale integrale, cunoscut științific sub numele de Avena sativa. Ovăzul, cea mai intactă și întreagă formă de cereala, durează mult timp pentru a fi gătita. Ovăzul instant (rapid) este cel mai puternic procesat. În timp ce iau cel mai scurt timp pentru a găti, textura poate fi moale. Ovăzul este consumat în mod obișnuit pentru micul dejun sub formă de ovăz, care se face prin fierberea ovăzului în apă sau lapte. Faina de ovăz este adesea denumită terci.
Ovăzul este incredibil de hrănitor
Compoziția nutritivă a ovăzului este bine echilibrată. Este o sursă bună de carbohidrați și fibre, inclusiv fibra puternică de beta-glucan. De asemenea, conțin mai multe proteine și grăsimi decât majoritatea boabelor. Ovăzul este încărcat cu vitamine importante, minerale și compuși vegetali antioxidanți. O jumătate de cană (78 grame) de ovăz uscat conține:
Acest lucru vine cu 51 de grame de carbohidrați, 13 grame de proteine, 5 grame de grăsime și 8 grame de fibre, dar doar 303 de calorii. Aceasta înseamnă că ovăzul este printre cele mai dense alimente pe care le puteți mânca. Ovăzul este bogat în carbohidrați și fibre, dar și mai mare în proteine și grăsimi decât majoritatea altor boabe. Sunt foarte bogate în multe vitamine și minerale. Ovăzul integral este bogat în antioxidanți, inclusiv Avenantramide.
Ovăzul integral are un conținut ridicat de antioxidanți și compuși benefici ai plantei numiți polifenoli. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanți numiți avenantramide, care se găsesc aproape exclusiv în ovăz. Avenantramidele pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric. Această moleculă de gaz ajută la dilatarea vaselor de sânge și duce la un flux al sângelui mai bun. În plus, avenantramidele au efecte antiinflamatoare și anti-mâncărime.
Ovăzul conține numeroși antioxidanți puternici, inclusiv avenantramide. Acești compuși pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și pot oferi alte beneficii.
Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă și formează o soluție groasă, asemănătoare unui gel în intestin.
Beneficiile pentru sănătate ale fibrei beta-glucan includ:
Ovăzul este bogat în fibra solubilă beta-glucan, care are numeroase beneficii. Acesta ajută la reducerea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge, ajuta bacteriile intestinale sănătoase și crește sentimentul de plinătate. Ele pot scădea nivelul de colesterol și pot proteja colesterolul LDL de daune. Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Un factor de risc major este colesterolul crescut în sânge. Multe studii au arătat că fibra beta-glucană din ovăz este eficientă la reducerea nivelului colesterolului total și LDL. Beta-glucanul poate crește excreția bilei bogate în colesterol, reducând astfel nivelul circulant al colesterolului în sânge.
Oxidarea colesterolului LDL („răul”), care apare atunci când LDL reacționează cu radicalii liberi, este un alt pas crucial în progresia bolilor de inimă. Produce inflamații în artere, dăunează țesuturilor și poate ridica riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Un studiu raportează că antioxidanții din ovăz lucrează împreună cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL.