Cod produs: 10-01-11-05-00072
Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahar sau din trestia de zahar, cu un continut mare de (un dizaharid solid, alb, cristalin), care ii confera un gust dulce pronuntat. Este folosit in alimentatie pentru a indulci mancarurile si bauturile, dar si drept conservant. Se digera repede, constituind o sursa rapida de , un monozaharid care este folosit in pentru producerea de energie.
Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahar sau din trestia de zahar, cu un continut mare de zaharoza (un dizaharid solid, alb, cristalin), care ii confera un gust dulce pronuntat. Este folosit in alimentatie pentru a indulci mancarurile si bauturile, dar si drept conservant. Se digera repede, constituind o sursa rapida de glucoza, un monozaharid care este folosit in celulele biologice pentru producerea de energie. Exista doua tipuri de zahar: zaharul brut, nerafinat, care, pe langa zaharoza, mai pastreaza si urme din alte substante naturale provenite din planta de extractie, si zaharul alb rafinat, care contine exclusiv zaharoza, toate celelalte substante fiind inlaturate prin procedee chimice. Zaharul comercializat sub denumirea de zahar brun poate fi zahar brut, nerafinat, sau zahar alb rafinat, care a fost colorat dupa rafinare cu melasa sau caramel.
Energia calorica a zaharului este 16,8 kJ (4,1 kcal) pe gram, pe cand cea a alcoolului atinge 29,8 kJ (7 kcal) pe gram.
Zahar brun
Valori nutritive pentru 100 g
Energie 1.576 kJ (377 kcal)
Carbohidrati 97.33 g
- Zahar 96.21 g
- Fibre alimentare 0 g
Grasimi 0 g
Proteine 0 g
Tiamina (vit. B1) 0.008 mg (1%)
Riboflavina (vit. B2) 0.007 mg (1%)
Niacina (vit. B3) 0.082 mg (1%)
Vitamina B6 0.026 mg (2%)
Acid folic (vit. B9) 1 μg (0%)
Calciu 85 mg (9%)
Fier 1.91 mg (15%)
Magneziu 29 mg (8%)
Fosfor 22 mg (3%)
Potasiu 346 mg (7%)
Sodiu 39 mg (3%)
Zinc 0.18 mg (2%)